Firma » Finanse

70% firm z regionu Azji i Pacyfiku doświadczyło opóźnień w płatnościach w 2014 r.

Badanie Coface przeprowadzone w krajach Azji i Pacyfiku (APAC) objęło 2695 firm z 8 gospodarek. 70 proc. ankietowanych podmiotów doświadczyło w 2014 r. opóźnień w płatnościach, co stanowi najwyższy odsetek od 3 lat.

Australia, Japonia, Singapur i Tajwan: poprawa sytuacji w płatnościach

Mimo ogólnego pogorszenia się terminowego regulowania płatności w regionie, wyraźną poprawę wszystkich wskaźników odnotowano w Australii (problemy z płynnością wynikające z bardzo długiego okresu zwłoki powyżej 180 dni). Poprawa nastąpiła także na Tajwanie i w Singapurze. W Japonii - mimo większej liczby opóźnień i dłuższych okresów zwłoki zgłaszanych przez firmy w 2014 r. - udział przeterminowanych płatności był nadal najniższy wśród krajów regionu, podobnie jak liczba przypadków niewypłacalności i likwidacji firm.

Doświadczenia przeterminowanych płatności

Średni okres zwłoki powyżej 90 dni

Wysoce przeterminowane płatności
> 2 proc. obrotów

APAC

Australia

Chiny

Hongkong

Indie

Japonia

Singapur

Tajwan

Tajlandia[1]

Źródło: Coface

Mimo poprawy sytuacji w płatnościach w obrocie gospodarczym w Australii, tamtejsza gospodarka wciąż zmaga się z kłopotami. W związku z negatywnym wpływem spadku dynamiki gospodarki chińskiej na australijski eksport, konieczne jest większe wsparcie popytu wewnętrznego w kraju. Po przystąpieniu do Azjatyckiego Banku Inwestycji Infrastrukturalnych (AIIB) Australia może spodziewać się ożywienia popytu na surowce naturalne, co byłoby korzystne dla zasobnego w nie kraju - powiedział Rocky Tung, ekonomista Coface ds. Regionu Azji i Pacyfiku.

Chiny, Hongkong, Indie i Tajlandia: więcej wyzwań dla firm

W Chinach odsetek firm zmagających się z przeterminowanymi płatnościami w 2014 r. utrzymywał się na wysokim poziomie. Wysoki wskaźnik struktury finansowania chińskiej gospodarki w połączeniu z dużymi kosztami tego finansowania i niską rentownością niektórych branż oznacza, że perspektywy ekonomiczne na 2015 r. wciąż są mało optymistyczne. Coface zaleca ostrożność w przypadku branż zmagających się z nadwyżką mocy produkcyjnych, takich jak przemysł hutniczy, stalowy, górniczy, papierniczy, poligraficzny.

W Hongkongu przeterminowane należności zdarzają się częściej, a okresy zwłoki wydłużają się. Ponadto wysokie ceny nieruchomości i presja spadkowa na rynek sprzedaży detalicznej (wynikająca z niższej dynamiki wzrostu w branży turystycznej) mogą niekorzystnie odbić się na stanie tamtejszej gospodarki.

Mocny HKD obniża atrakcyjność miasta dla turystów. Ostatnie działania skierowane przeciwko prowadzeniu działalności handlowej, połączone z wprowadzonym przez władze ograniczeniem dla mieszkańców Shenzhen, którzy mogą odwiedzać Hongkong tylko raz w tygodniu, oznaczają, że branże powiązane z turystyką jako pierwsze odczują skutki tej sytuacji. Ucierpią również właściciele i operatorzy sieci handlowych. Firmy działające w Hongkongu mogą zostać zaskoczone spadkiem popytu w krótkim okresie - powiedział Rocky Tung.

W Indiach opóźnienia w płatnościach stały się bardziej powszechne w 2014 r. Specjaliści ds. oceny ryzyka w Coface zgłaszali, że sytuacja pod względem opóźnień w płatnościach przedsiębiorstw w Indiach pogorszyła się w 2014 r. Znaczne wydłużenie okresów zwłoki dotyczy firm ze wszystkich sektorów, ze szczególnym uwzględnieniem podmiotów bezpośrednio lub pośrednio związanych z branżą budowlaną. Najdotkliwiej odczuwają to spółki cywilne oraz przedsiębiorstwa prowadzone przez osoby fizyczne.

O niekorzystnym otoczeniu biznesowym w Tajlandii w 2014 r. świadczy liczba zlikwidowanych firm. Oznacza to, że ryzyko braku płatności w obrocie gospodarczym w Tajlandii jest wysokie. Główną przyczyną tego trendu jest spowolnienie gospodarcze i gwałtowne osłabienie koniunktury w następstwie przedłużających się zawirowań na krajowej scenie politycznej, które zaszkodziły dynamice wzrostu w pierwszym półroczu.  Zauważalne jest pogorszenie się sytuacji płatniczej przedsiębiorstw w 2014 r., zwłaszcza w sektorach związanych z branżą AGD/RTV, chemiczną, produkcją materiałów budowlanych i branżą stalową.

Niewypłacalność firm

Ryzykowne sektory

Australia

poprawa

rolno-spożywczy, handel detaliczny i górnictwo

Chiny

nie dotyczy

hutniczy i stalowy, cementowy, stoczniowy, aluminiowy, szkło dla budownictwa, górnictwo węgla, papierniczy i poligraficzny, odzieżowy, spożywczy, AGD i transport

Hongkong

pogorszenie

handel detaliczny, turystyka, tekstylny

Indie

nie dotyczy

budownictwo i branże pokrewne, rolno-spożywczy, chemiczny, elektroniczny i IT, metalowy, tekstylny, drzewno-papierniczy

Japonia

poprawa

MŚP w sektorze handlu detalicznego, chemiczny, metalowy, tekstylny, drzewno-papierniczy

Singapur

poprawa

chemiczny i naftowy oraz branże pokrewne, rolno-spożywczy

Tajwan

stabilizacja

branże związane z energią słoneczną

Tajlandia

pogorszenie

AGD/RTV, chemiczny, materiały budowlane i stalowy

Źródło: Coface

[1] Po raz pierwszy Coface przeprowadził ankietę dotyczącą płatności w Tajlandii w 2014 r.

Coface