Kultura, sztuka » Muzyka

800-lecie! Co o tym wiecie?- Bilety na XVII Gwiazdkę Serc już dostępne

Praca wre! Scenariusz gotowy, aktorzy-amatorzy niebawem zaczynają próby do XVII edycji Koncertu Charytatywnego Gwiazdka Serc. Wydarzenie odbędzie się w piątek, 15 grudnia o godz. 18.00 w Raciborskim Centrum Kultury.

W tym roku Racibórz świętuje 800 lat nadania praw miejskich, więc tegoroczne motto przedsięwzięcia brzmi „800-lecie! Co o tym wiecie?" Ile wiedzą tegoroczne gwiazdy, dowiecie się przybywając na koncert. Bilety można już nabywać.

Od 17. lat członkowie Raciborskiej Izby Gospodarczej gromadzą znanych raciborzan, by w jedno grudniowe popołudnie pokazali się z zupełnie innej strony. W tym roku, w rolach głównych zobaczymy m.in. lokalnych samorządowców, przedsiębiorców, urzędników, dziennikarzy czy nauczycieli. Znane raciborskie osobistości zaprezentują swoje aktorskie, wokalne, taneczne, kabaretowe oraz recytatorskie talenty. Widowisko, jakim jest Gwiazdka Serc ma wymiar charytatywny. Dochód uzyskany ze sprzedaży biletów - cegiełek trafi do potrzebujących, a wszystkie występujące osoby robią to na zasadzie wolontariatu.

Tegoroczna edycja jest wyjątkowa, ponieważ wpisuje się w obchody 800-lecia nadania praw miejskich Raciborzowi. Już samo hasło przewodnie tej edycji koncertu nawiązuje do jubileuszu- „800-lecie! Co o tym wiecie!” No właśnie, co wiedzą występujący o historii Raciborza? Okazuje się, że całkiem sporo, a ich wiedzę będzie można ocenić przychodząc 15 grudnia na koncert. Bilety cegiełki już do nabycia. Zakupić je można m.in.: w siedzibie RIG przy ul. Batorego 7 (I p.),  w kasie Raciborskiego Centrum Kultury, Cechu Rzemiosł Różnych przy ul. Kilińskiego 2 oraz Piwiarni Racibórz, ul. Wojska Polskiego 9H.

Warto podkreślić, że środki finansowe jakie udało się zebrać, tylko podczas ubiegłorocznej edycji koncertu, to kwota ponad 30 tys. zł. Przekazano je m.in.: na ciepłe posiłki dla najuboższych dzieci z raciborskich Szkół Podstawowych nr 1, 13, 15 i 18. Wsparcie otrzymał także Zespół Szkół Specjalnych na posiłki dla podopiecznych, organizację obozu sportowo - kondycyjnego oraz zabiegi rehabilitacyjne. Z pomocy skorzystało także Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych i Ich Otoczenia ,,SPEKTRUM”. Z zebranych środków udało się wyposażyć salę do terapii i zabawy dla dzieci z autyzmem. Ufundowano również stypendia za dobre wyniki w nauce, które otrzymali uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 i nr 2 ,,Mechanik” w Raciborzu. Założeniem Gwiazdki Serc jest dobroczynny charakter oraz pomoc osobom potrzebującym.

Bieżące informacje o Koncercie Charytatywnym Gwiazdka Serc znajdują się na oficjalnym Fanpage: https://www.facebook.com/GwiazdkaSerc/?fref=ts.

Autor: Justyna Korzeniak/ Adventure Media

***
Miasto Racibórz w 2017 roku świętuje 800 lat nadania praw miejskich, z tej okazji zaplanowano wiele ciekawych wydarzeń kulturalno – sportowych dla jego mieszkańców. Historyczne miasto położone na Górnym Śląsku po dziś dzień zachowało wiele cennych zabytków, które odrestaurowane przyciągają turystów z kraju i zagranicy. Dodatkowo w roku jubileuszowym władze miasta zaplanowały liczne koncerty, wystawy, wydarzenia sportowe, w tym m.in.: projekt 4 Biegi Racibórz, Dni Raciborza, Intro Festiwal czy Memoriał. Szczegóły na temat obchodów 800-lecia Raciborza dostępne są na stronie internetowej, pod adresem: http://800lat.raciborz.pl/.

KONTAKT:
800 lat Raciborza