Społeczeństwo » Społeczeństwo

890 uczestników, prawie 20 ton odpadów - "Książka za worek śmieci" w 16 miastach

W tegorocznej odsłonie akcji "Książka za worek śmieci" w 16 miastach Polski wzięło udział 591 dorosłych uczestników oraz 299 dzieci.

16 września sprzątano w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Katowicach, Szczecinie, Bydgoszczy, Lublinie, Olsztynie, Białymstoku, Opolu, Rzeszowie, Gorzowie Wielkopolskim i Kielcach.

Rozdano 890 książek za zaangażowanie w zbiórkę prawie 20 ton śmieci!

"Tegoroczna akcja cieszyła się naprawdę dużym zainteresowaniem. To jest naprawdę budujące, kiedy widzimy całe pokolenia uczestniczące w naszych wydarzeniach. Obserwujemy, jak dzieci rosną razem z nami, jak rodzice dają im wspaniały przykład. Spotkania z uczestnikami akcji i czysta przestrzeń dają nam moc pozytywnej energii do dalszego działania. Dziękujemy za ogromne zaangażowanie stałym bywalcom i nowym uczestnikom. Jesteśmy wdzięczni także wszystkim partnerom akcji oraz przedstawicielom mediów za włączenie się w nagłośnienie wydarzenia. Bez Państwa wsparcia ta akcja nie byłaby tak efektywna" - mówi pomysłodawczyni akcji, Anna Jaklewicz.

Akcja „Książka za worek śmieci” odbyła się już po raz dwudziesty pierwszy, a w wymiarze ogólnopolskim była to piąta edycja. Organizatorzy myślą już o przyszłym roku.

„Książka za worek śmieci” to społeczna akcja sprzątania zainicjowana w 2019 roku przez Annę Jaklewicz, archeolożkę, edukatorkę i autorkę książek podróżniczych. Jej uczestnicy sprzątają lasy, brzegi rzek, miejskie parki - wszystkie te miejsca, które z powodu zaśmiecenia wymagają interwencji. Prezentem i podziękowaniem dla zarejestrowanych uczestników wydarzenia są książki.

Partnerem strategicznym akcji i jej sponsorem jest ASEKOL PL - Organizacja Odzysku Sprzętu Elektrycznego i Elektronicznego i Organizacja Odzysku Opakowań S.A.

Dotychczas we wszystkich odsłonach akcji „Książka za worek śmieci” wzięło udział około 3690 osób i zebrano ponad 120 ton śmieci.

ksiazkazaworeksmieci.media@gmail.com