Motoryzacja » Moto Serwis

Advan Sport V 105 − nowość flagowej serii opon YOKOHAMY

W lutym 2013 r. na rynku zadebiutuje opona „Advan Sport V105” nowy model flagowej serii firmy YOKOHAMA, japońskiego producenta opon premium.
Opona stworzona została z myślą o samochodach o dużej mocy, sportowych, wyczynowych, limuzynach i SUV-ach. Od tego roku nowość dostępna będzie także na polskim rynku.

Yokohama Rubber & Co. zapowiedział wprowadzenie modelu Advan Sport V105 w sezonie wiosna 2013 r. Nowe opony zostały stworzone z myślą o samochodach wyścigowych najlepszych marek, w których od lat fabrycznie montowany był model Advan Sport V103, takich jak Mercedes-Benz, Audi, Porsche i Bentley. Konstrukcja opony zapewnia jej wytrzymałość podczas jazdy z dużą prędkością i gwarantuje stabilne prowadzenie aut sportowych o dużej mocy.

Ulepszona technologia
Właściwości Advan Sport V105 w tym struktura i wzór bieżnika oraz mieszanka zostały znacząco ulepszone. W celu zwiększenia stabilności prowadzenia pojazdu, w produkcji zastosowano nową technologię „Matrix Body Play Structure" stworzoną dzięki doświadczeniom YOKOHAMY zdobytym podczas zawodów motorowych na całym świecie. Ulepszeniu uległy również materiały i konstrukcje użyte w procesie wytwarzania opony. Znacząco zmniejszono wagę opon, zachowując przy tym taką samą sztywność, doskonałe właściwości jezdne co pozwoliło zapewnić większy komfort jazdy. Zastosowanie specyficznego, asymetrycznego bieżnika wewnątrz i na zewnątrz opon zwiększyło ich wydajność zarówno na mokrych jak i suchych nawierzchniach. Nowa mieszanka zapewnia wyjątkową przyczepność, a system „Mound Profile" dokładnie kontroluje ciśnienie opon, gwarantując większy komfort jazdy na każdym rodzaju nawierzchni. Dodatkowo, asymetryczna budowa bieżnika wspomaga cichą jazdę.

Współpraca z Daimler AG - spełnienie najwyższych wymagań
„Advan Sport V105 powstał w wyniku współpracy marki YOKOHAMA z grupą Daimler AG. YOKOHAMA testowała i udoskonalała nowy model wraz z europejskim producentem samochodów klasy premium. na jednym z najtrudniejszych i najbardziej wymagających torów wyścigowych na świecie - Nürburgring w Niemczech. Ze względu na restrykcyjne wymogi towarzyszące tworzeniu nowego modelu z serii ADVAN, osiągi Advan Sport V105 uległy znacznej poprawie zwiększając na komfort i bezpieczeństwo jazdy. Na boku każdej opony umieszczono symbol "MO" potwierdzający spełnianie najwyższych wymagań stawianych przez Daimlera. Opona Advan Sport V105 znalazła zastosowanie w fabrycznym wyposażeniu samochodów klasy premium, w tym Mercedes-Benz klasy A, B, SLK czy CLS Shooting Brake.

Opony ADVAN przeznaczone do sportowych i wyczynowych samochodów dużej mocy to flagowa linia japońskiej marki YOKOHAMA. Opony z tej serii zostały oficjalnie wybrane przez FIA na opony kontrolne podczas World Touring Car Championship (WTCC), czy do eventów Top Gear Live.

Zapraszamy na www.yokohama-online.pl oraz www.facebook.com/yokohamapolska.

Effective Public Relations