Firma » System prawny

Adwokat a sprawy rodzinne

Rolą adwokata jest wsparcie prawne w różnych sytuacjach życiowych. Gros z nich stanowią sprawy rodzinne. Polskie prawo rodzinne i opiekuńcze jest bardzo rozbudowane i niejednokrotnie wymaga interpretacji prawnej.

Rozwody

Rozwód to chyba najczęstszy powód korzystania z usług adwokata zajmującego się sprawami rodzinnymi. Sprawy rozwodowe najczęściej dotyczą ustalenia osoby winnej rozpadowi pożycia małżeńskiego. Bardzo często obejmują one również kwestie związane z podziałem majątku małżeńskiego.

Separacje

Adwokaci zajmujący się na co dzień sprawami rodzinnymi, bardzo często podejmują się zadań związanych z ustaleniem separacji między dwoma małżonkami. Zwykle separację zawiera się wtedy, gdy małżonkowie nie chcą się rozwodzić, lecz jednocześnie z jakiś powodów nie mogą przebywać w obrębie jednego gospodarstwa domowego.

Alimenty

Sprawy rodzinne obsługiwane przez kancelarie adwokackie bardzo często dotyczą alimentów a w zasadzie ich naliczenia, bądź też ewentualnej korekty ich wysokości.

Władza rodzicielska

Usługi adwokackie z zakresu tak zwanej władzy rodzicielskiej, obejmują przede wszystkim ustalanie praw rodzicielskich, ewentualnie ich pozbawianie danych osób. Często sprawy związane z nadaniem władzy rodzicielskiej są powiązane ze sprawami rozwodowymi.

Opieka

Usługi adwokackie związane z ustaleniem opieki nad konkretną osobą dotyczą przede wszystkim ustalenia prawnego obowiązku troski nad człowiekiem wymagającym pomocy. Często tego typu sprawy są powiązane z sprawami majątkowymi (tak zwana służebność).
Tematyka prawna to branża wydająca się być czymś w rodzaju ruchomymi piaskami. Dla zwykłego Kowalskiego poruszanie się po tak grząskim gruncie może sprawiać nie lada wyzwanie. W takim wypadku z pomocą przychodzi kancelaria, dzięki której rozwiążemy nasz prawny problem bez większego wysiłku.

Magic Mike