Firma » System prawny

Adwokat czy radca prawny. Co lepsze?

Choć część ich obowiązków się pokrywa, radca prawny i adwokat to dwa różne zawody. Pierwszy zajmuje się głównie udzielaniem porad prawnych, drugi – reprezentuje klientów w sądzie. Jakie uprawnienia dokładnie ma radca prawny, a jakie adwokat?

Kim jest radca prawny?

Do radcy prawnego kierujemy się zwykle, szukając profesjonalnej  porady prawnej. Mało kto wie, że radca prawny może także reprezentować klienta w sądzie. Jego uprawnienia obejmują zarówno przygotowanie dokumentów, jak i występowanie w sądzie w dowolnej sprawie, z wyłączeniem spraw karnych. W sądzie radca prawny występuje w czarnej todze z ciemnoniebieskim żabotem.

Żeby móc pełnić obowiązki radcy prawnego, należy ukończyć kilkuletnią aplikację kończącą się egzaminem. Dopiero po pomyślnie zdanym egzaminie zostajemy oficjalnie wpisani na listę radców prawnych i możemy rozpocząć pracę.

Adwokat – czym różni się od radcy prawnego?

Podobnie jak radca prawny, adwokat również musi odbyć kilkuletnią aplikację i zdać egzamin państwowy. Przed sądem ma on jednak większe kompetencje niż radca prawny – może reprezentować klienta w dowolnej sprawie, także karnej. Na sali sądowej wymagany jest od niego odpowiedni strój: czarna toga z ciemnozielonym żabotem.

Radca prawny czy adwokat – do kogo się zgłosić?

Kompetencje radcy prawnego i adwokata są bardzo podobne. Obaj określani są ogólnie słowem prawnik. Należy jednak pamiętać, że ich uprawnienia różnią się w kilku kwestiach. Najważniejszą różnicą między radcą prawnym a adwokatem jest możliwość reprezentowania klienta w sprawach karnych – tę ma tylko adwokat. Wybierając prawnika, warto o tym pamiętać i zgłosić się do tego, który będzie mógł udzielić nam pomocy.
Tematyka prawna to branża wydająca się być czymś w rodzaju ruchomymi piaskami. Dla zwykłego Kowalskiego poruszanie się po tak grząskim gruncie może sprawiać nie lada wyzwanie. W takim wypadku z pomocą przychodzi obsługa prawna Opole, dzięki której rozwiążemy nasz prawny problem bez większego wysiłku.

Magic Mike