Społeczeństwo » Społeczeństwo

Akcja charytatywna „Płyniemy dla Julki” w Parku Wodnym Koszalin

Julia Kopacz to uśmiechnięta, ciepła i pełna radości nastolatka, która zawsze gotowa jest nieść pomoc potrzebującym. Aż trudno uwierzyć, że tak dobre serce boryka się z tak poważną wadą.

Park Wodny Koszalin wraz z koszalińską Fundacją „Pokoloruj Świat”, aby pomóc chorej dziewczynce, zorganizuje akcję charytatywną „Płyniemy dla Julki”, której dochód przekazany zostanie na jej rehabilitację po operacji. Głównym sponsorem maratonu pływackiego jest firma Espersen.

Park Wodny Koszalin od początku swojej działalności bierze czynny udział w niesieniu pomocy osobom potrzebującym. W tym roku zorganizował akcję charytatywną dla podopiecznych koszalińskiej fundacji „Zdążyć z Miłością”. Tym razem aquapark wraz z fundacją „Pokoloruj Świat” pomoże Julii Kopacz, 14 - letniej mieszkance Koszalina, która od urodzenia boryka się z poważną wadą serca. Akcja charytatywna „Płyniemy dla Julki” odbędzie się 16 października w Parku Wodnym Koszalin. O tym, że dziewczynka urodzi się z poważną wadą serca, rodzice dowiedzieli się jeszcze przed jej urodzeniem. Niedługo Julia poddana zostanie operacji, która uratuje jej życie. Zabieg wykonany zostanie w Klinice Uniwersyteckiej w Münster przez prof. Edwarda Malca, po którym dziewczynka wymagać będzie rehabilitacji. - Operacja Julki odbędzie się pod koniec roku. Następnie czekać będzie ją konieczna i niezwykle kosztowna rehabilitacja. W związku z tym, aby pomóc dziewczynce, wraz z Parkiem Wodnym Koszalin, postanowiliśmy zorganizować akcję charytatywną, mającą na celu zbiórkę pieniędzy dla Julki - powiedziała prezes Fundacji „Pokoloruj Świat”, Teresa Żurowska. - Bardzo się cieszę, że w Koszalinie mamy takie instytucje jak aquapark, który zawsze chętny jest nieść pomoc osobom potrzebującym. To niezwykle istotne, aby wspierać poważnie chorych ludzi i proponować rozwiązania, które choć w części ułatwią im i ich rodzinom życie. Takie akcje charytatywne jak „Płyniemy dla Julki” uczą nas dostrzegać, że czasem bardzo blisko jest ktoś taki sam jak my, kto ma takie same potrzeby, ale niewielkie możliwości, aby je zrealizować - dodała Teresa Żurowska.

Aby pomóc chorej dziewczynce, wystarczy 16 października, odwiedzić  Park Wodny Koszalin i wziąć udział w maratonie pływackim. Jedna długość basenu równać będzie się 1 zł do puszki Fundacji „Pokoloruj Świat”. Dla uczestników największej liczby przepłynięć, przygotowano upominki w postaci voucherów pobytowych do aquaparku. Natomiast na basenie rekreacyjnym odbywać się będzie Turniej Piłki Wodnej (rodzina biorąca udział w zabawie, wpłaca umowną kwotę do puszki fundacji i uczestniczy w meczu piłki wodnej). W programie znajdą się także inne atrakcje oraz kiermasz ciast, w trakcie którego każdy, kto wrzuci dobrowolny datek do puszki Fundacji „Pokoloruj Świat”, poczęstowany zostanie kawałkiem pysznego wypieku.

Sponsorem głównym tego ważnego wydarzenia, jest koszalińska firma Espersen. - Zdecydowaliśmy się na bezpośrednie wsparcie maratonu pływackiego ,,Płyniemy dla Julki” z uwagi na szczytny cel akcji oraz sposób organizacji zbiórki środków na rehabilitację Julii. Szczególne wrażenie zrobiła na nas spontaniczna inicjatywa mieszkańców Koszalina, którzy wystąpili ze wspólną ideą w mediach społecznościowych, w szkołach i klubach sportowych po to, aby wesprzeć rodziców walczących o zdrowie córki. Ponieważ współpraca, zaangażowanie i odpowiedzialność gwarantujące osiągnięcie każdego celu są bliskie naszym wartościom, postanowiliśmy wziąć udział w tym wydarzeniu. Wielu pracowników Espersen dopytywało także o możliwość wparcia akcji pomocy Julii, co utwierdziło nas w przekonaniu, że warto odpowiedzieć pozytywnie na propozycję udziału w zbiórce wystosowaną przez Park Wodny Koszalin - powiedział Janusz Łukasik HR & Payroll Manager firmy Espersen. - Współpracujemy z Parkiem Wodnym Koszalin praktycznie od początku jego powstania. Nasi pracownicy są bardzo zadowoleni z możliwości korzystania z takiej formy rekreacji i chętnie odwiedzają Park razem ze swoimi rodzinami. Na podstawie dotychczasowych doświadczeń uznaliśmy, że Park Wodny Koszalin jako organizator wydarzenia i partner akcji daje gwarancję sukcesu przedsięwzięcia - dodał Janusz Łukasik. W tym kontekście warto także zaznaczyć, że partnerami akcji, którzy pomagają w jej organizacji są m.in. nauczyciele, rodzice i dzieci z SP3 i Gimnazjum nr3 w Koszalinie, Decathlon, Multikino, Centrum Rekreacji Forma, MC Bowling, Adria Squash, Anchem, Business Software i Prywatny Gabinet Stomatologiczny Marcin Bogurski. Akcję wspierają również firma Funam, Basenprof i Gotix.

Program Wydarzenia:

Basen sportowy:

15.00 - 17.00 dla osób chcących wziąć udział w maratonie przygotowaliśmy specjalny bilet za 1 zł upoważniający do 2 godz. pobytu na basenie sportowym.

Zapisy na listę uczestników odbywać się będą na basenie sportowym przed i podczas trwania Maratonu. Po przepłynięciu długości basenu należy wrócić do listy sędziowskiej i opłacić swój dystans w rozliczeniu: 1 długość basenu = 1zł do puszki Fundacji Pokoloruj Świat.
Sponsor Maratonu ,,Płyniemy dla Julki” firma Espersem ,,dopłaci” kolejne złotówki do przepłyniętych przez uczestników długości basenu.

Dla osób nie uczestniczących w maratonie przygotowano szereg innych atrakcji, w których będą mogli wziąć udział i dzięki temu pomóc chorej dziewczynce zebrać pieniądze na operację serca.

Basen rekreacyjny:

15.00 - 17.00 na basenie do nauki pływania odbywać się będzie Turniej Rodzinnej Piłki Wodnej. Dla uczestników Turnieju przygotowaliśmy nagrody i niespodziankiAby wziąć udział w turnieju należy uprzednio wpłacić datek do puszki Fundacji Pokoloruj Świat.

Hol główny:

15.00 - 18.00 Loteria fantowa ,,Każdy los wygrywa”W loterii do wygrania m.in. książki, zabawki, albumy, bilety do Multikina, gadżety i sprzęt sportowy od firmy Decathlon.I piętro:15.00 - 18.00 Kiermasz ciast

* * *

Autor teksu: Magdalena Matusik/Adventure Media

* * *
Park Wodny Koszalin to najnowocześniejszy aquapark na Pomorzu, który do użytku został oddany 30 lipca 2015 r. Obiekt, wyposażony w szereg atrakcji wodnych, strefę saun, dwie siłownie,  zewnętrzny plac zabaw i część gastronomiczną, mieści się w Koszalinie, przy ul. Rolnej 14. Administratorem obiektu jest Zarząd Obiektów Sportowych Sp. z o.o. W strefie rekreacyjnej Parku Wodnego znajduje się sześć basenów, z których dwa umiejscowione są na zewnątrz, a jeden czynny jest przez cały rok. Park posiada sześć zjeżdżalni, najdłuższa z nich, Anakonda, ma aż 176 m długości. W wewnętrznej strefie rekreacji znajdziemy m. in. baseny: sportowy, do nauki pływania, dla dzieci, a także rwącą rzekę, sztuczną falę i wiele innych atrakcji. W części rekreacyjnej można korzystać z leżanek basenowych, wodospadów rurowych, gejzerów powietrznych, jacuzzi, ściennych masażerów oraz zjeżdżalni wodnych. Strefa saun to szczególne miejsce w aquaparku, bogata różnorodność saun i łaźni spełni oczekiwania najbardziej wymagających klientów.Inwestorem jest Miasto Koszalin. Budowa Parku Wodnego Koszalin dofinansowana została z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Programu Regionalnego Narodowa Strategia Spójności.

KONTAKT:
Park Wodny Koszalin