Firma » Bankowość

Akcja Czysta Odra: Sprzątamy rzeki i chronimy klimat

Równo za dwa miesiące rusza trzecia edycja Akcji Czysta Odra. Tym razem chcemy zwrócić uwagę na rolę czystych rzek i mokradeł w kształtowaniu klimatu. Dołącz do tysięcy wolontariuszy i pomóż nam zmieniać świadomość i nawyki dla zdrowia planety.

Akcja Czysta Odra jest zdecydowanie największą w Polsce inicjatywą poświęconą sprzątaniu Odry i jej dorzecza. W zeszłym roku 20 tys. tysięcy wolontariuszek i wolontariuszy z Polski, Czech i Niemiec zebrało łącznie 145 ton śmieci. Przy okazji przypominaliśmy konsumentom, że wszyscy przyczyniamy się do zaśmiecania środowiska i aby rozwiązać ten problem, wszyscy musimy zadbać o zmianę swoich nawyków, by wytwarzać mniej śmieci.

Zgłoś się i zdobądź grant

W tym roku mamy nadzieję, że zasięg naszej akcji będzie jeszcze większy. Swoje lokalne akcje sprzątania i edukacji planują już wolontariusze z sześciu województw: śląskiego, opolskiego, dolnośląskiego, lubuskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego. Mamy zgłoszenia z wielu organizacji społecznych, gmin, szkół, strażaków, wodniaków, strażników rybackich, wędkarzy oraz lokalnych firm. Oprócz Odry sprzątane będą także jej dopływy, np.: Warta, Bóbr, Nysa Kłodzka, Nysa Łużycka, Pełcznica, Płonia, Bystrzyca, Oława, Widawa, a także Zalew Szczeciński.

- Każdy może się do nas przyłączyć wystarczy zebrać rodzinę, namówić znajomych i zorganizować własny sztab i własną lokalną akcję, albo dołączyć do wydarzenia, które organizuje już ktoś inny – zachęca ekolog i podróżnik Dominik Dobrowolski.

Listę regionalnych koordynatorów wraz z namiarami kontaktowymi oraz mapkę wszystkich wydarzeń znajdziesz na stronie https://www.credit-agricole.pl/mniejplastiku/akcje/czysta-odra. Grupy sprzątające mogą otrzymać wsparcie na swoje akcje. Bank Credit Agricole funduje mikrogranty, które można przeznaczyć na zakup rękawic i worków, a także na zorganizowanie ogniska z kiełbaskami lub pizzę dla uczestników sprzątania.

Czysta Odra, zdrowy klimat

Akcja Czysta Odra, organizowana przez Dominika Dobrowolskiego przy wsparciu banku Credit Agricole i spółki leasingowej EFL, jest kolejnym wydarzeniem realizowanym w ramach kampanii edukacyjnej #mniejplastiku. Trzecia edycja akcji poświęcona jest tematowi wpływu rzek na klimat.

Temat jest dość mało znany, a ważny i wielowymiarowy. Odpady i śmieci nie tylko zanieczyszczają rzeki, powietrze, wody gruntowe i glebę, ale również uwalniają dwutlenek węgla i metan do atmosfery, przyczyniając się do zmian klimatu.

Ilość odpadów wytwarzanych w Unii Europejskiej rośnie i obecnie wynosi około 3 mld ton rocznie. Niespełna 40 proc. z nich jest poddawanych recyklingowi i ponownie wykorzystywanych. Reszta trafia najczęściej na wysypiska, ale także bezpośrednio do środowiska. W Polsce każdego roku 5 mln ton odpadów opakowaniowych zaśmieca lasy i rzeki, co bardzo pogłębia kryzys klimatyczny. Produkcja nowych opakowań to dodatkowe źródło emisji gazów cieplarnianych. A przecież praktycznie wszystkie opakowania w Polsce można przetwarzać. Wystarczyłoby tylko je zebrać i właściwie posegregować.

- Pamiętajmy, że to od nas samych zależy, jak wygląda świat wokół nas. Tylko my możemy powstrzymać nadciągającą katastrofę klimatyczną zmieniając własną świadomość i nawyki. Angażując się w Akcję Czysta Odra robimy pierwszy krok w tym kierunku. Pierwszy i najważniejszy – zachęca Przemysław Przybylski, rzecznik Credit Agricole, jeden ze współorganizatorów akcji.

prca