Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Akcja „Skonsultuj z Farmaceutą” w Atrium Biała

Przyjdź na bezpłatne badania do Atrium Biała i zadbaj o swoje zdrowie w ramach inicjatywy „Skonsultuj z  Farmaceutą”! Już w najbliższą sobotę 13 kwietnia, białostoczanie będą mogli skorzystać z szeregu badań i porad, udzielanych bezpłatnie przez młodych medyków. Organizatorem akcji jest Polskie Towarzystwo Studentów Farmacji działające przy Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku.

„Skonsultuj z Farmaceutą” to ogólnopolska prozdrowotna akcja edukacyjna, podczas której przeszkoleni wolontariusze wykonują podstawowe pomiary medyczne. W najbliższą sobotę, w 12 największych miastach Polski, w wybranych lokalizacjach, przyszli farmaceuci przeprowadzać będą podstawowe badania profilaktyczne oraz udzielać konsultacji medycznych. Wzorem poprzednich lat w tegoroczną edycję włączyła się także białostocka galeria Atrium Biała, będąca miejscem organizacji sobotniej akcji poświęconej tym razem chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Podczas wydarzenia będzie można skorzystać z bezpłatnych badań i konsultacji w zakresie zdrowego stylu życia i profilaktyki. Tego dnia będą wykonywane pomiary poziomu glukozy we krwi, ciśnienia tętniczego oraz analizy składu masy ciała. Na miejscu będzie można skorzystać z porad farmaceuty, dietetyka czy kosmetologa.

Wolontariusze odpowiadać będą na pytania związane z profilaktyką, diagnostyką i leczeniem chorób układu sercowo-naczyniowego. W sobotniej akcji weźmie udział także Fundacja DKMS. Na jej stoisku wszystkie zdrowe osoby, w wieku 18-55 lat, będą mogły bezpłatnie zarejestrować się w bazie potencjalnych dawców komórek macierzystych. Podczas akcji prowadzona będzie również zbiórka publiczna na pokrycie kosztów rejestracji potencjalnych dawców, który tego dnia dokonają rejestracji. Dodatkowo, na stoisku Studenckiego Koła Naukowego przy Klinice Medycyny Ratunkowej, przybliżone zostaną zasady pierwszej pomocy.

– W codziennym pędzie brakuje nam czasu na kompleksowe zadbanie o zdrowie. Profilaktyka ma ogromne znaczenie we wczesnym wykrywaniu wielu schorzeń. Dlatego po raz kolejny wspólnie ze studentami farmacji stworzyliśmy miejsce, gdzie będzie można szybko i bezpłatnie wykonać wiele badań oraz zasięgnąć fachowej opinii. We współpracy z nimi umożliwiamy mieszkańcom profilaktykę, przyczyniając się tym samym do zwiększenia świadomości społecznej na temat dbania o zdrowie– mówi Justyna Doroszkiewicz, dyrektor Atrium Biała.

Wydarzenie odbędzie się 13 kwietnia, w godzinach 10.00-16.00, w pasażu przy sklepie Reserved w Atrium Biała.

Więcej informacji na stronie www.atrium-biala.pl oraz na profilu Fb: https://www.facebook.com/AtriumBiala.

MonikaG.