Dom » Wnętrza

Aluminiowe rolety zewnętrzne symbolem nowej estetyki.

Rolety zewnętrze od dawna pojawiają się w naszych domach, lecz zazwyczaj były plastikowymi, mało atrakcyjnymi zasłonami, które powodowały całkowitą ciemność w pomieszczeniu. Dzisiejsze rolety zewnętrzne są bardziej funkcjonalne, ciekawą ofertą są ich aluminiowe wersje.

Rodzajów i wzorów rolet zewnętrznych jest mnóstwo, klient może czuć zakłopotanie podczas decyzji. Strona sklepzoslonami.pl w przejrzysty, ale bardzo rzetelny sposób opisuje mechanizm, zastosowanie i specyfikę różnych produktów, w tym aluminiowych rolet zewnętrznych.  Czym zatem są takie rolety?

Lepsze zastosowanie

Tradycyjne rolety zewnętrzne służą do zasłonięcia okien w celu całkowitej izolacji od świata zewnętrznego. Nie przepuszczają promieni słonecznych, wpływają na poczucie prywatności użytkownika. Aluminiowe rolety zewnętrzne są bardziej komfortowe, ponieważ odbijają promienie słoneczne tuż przed szybą, a tym samym zapobiegają nagrzewaniu się pomieszczenia, co było standardem w grubych, plastikowych roletach. Możemy zapomnieć o całkowitej ciemności i duszności! Zapobiegają przed negatywnym wpływem czynników atmosferycznych, poprawiają design domu. Dodatkowo zapewniają izolację termiczną, są zatem energooszczędne oraz charakteryzuje je izolacja akustyczna – do domu nie dochodzą hałasy z zewnątrz. Są zatem bardzo funkcjonalne, proste w użyciu, a przy tym estetyczne.

Rodzaje aluminiowych rolet zewnętrznych

Internetowy „Sklep z osłonami” oferuje trzy, bardzo funkcjonalne rodzaje aluminiowych rolet zewnętrznych:
  • rolety aluminiowe półokrągłe – tworzy je wyprofilowane aluminium wysokiej jakości, z którego powstają rolety zewnętrzne w półokrągłej skrzyni,
  • rolety aluminiowe owalne – rolety dobrze komponujące się z zabudową, mają opływowy kształt rolety owalnej, mieszczą się w owalnej skrzyni.
  • rolety aluminiowe 45o- bardzo precyzyjne, pozbawione kąta prostego, mieszą się w skrzyni ściętej pod kątem 45o.

Z czego składają się zestawy z nowoczesnymi roletami zewnętrznymi?

Aluminiowe rolety zewnętrze trochę różnią się od konstrukcji tradycyjnych okiennic zewnętrznych. Buduje je innowacyjne, wysokiej jakości aluminium, zapewniające trwałość produktu. Takie rolety składają się z profili roletowych wykonanych z wyprofilowanej blachy aluminiowej, która jest wypełniona pianką poliuretanową i lakierowana na dowolny kolor. Otwory w profilach zapewniają wentylację, występują w różnych typach zależnych od indywidualnego zamówienia. Ważnym elementem jest skrzynka, do której nawija się pancerz rolety, wewnątrz ma rurę nawojową - stalową. Cała jest wykonana z odlewu aluminium. Z aluminium są także prowadnice mocowane do okna lub budynku, po nich prowadzony jest pancerz. Natomiast z aluminium nie jest wykonany tzw. ślizgacz piór, który znajduje się po bocznych stronach skrzynki i odpowiada za równomierne prowadzenie pancerza. Ważne dla mechanizmu  są także listwy końcowe, wieszaki stalowe oraz łożysko. Najważniejszym elementem, który jest reprezentacyjny na zewnątrz, jest blacha osłonowa. Osłania koło nawojowe i chroni przed przemieszczaniem się pancerz – roletę właściwą.

Aluminiowe rolety zewnętrzne to innowacyjny produkt, wprowadzający nową estetykę zewnętrzną naszych domów. Są funkcjonalne i wygodne w użyciu. Jeśli szukamy informacji o roletach zewnętrznych, powinniśmy zajrzeć na stronę sklepzoslonami.pl, gdzie znajdziemy wiele porad i wizualizacji.

----------

ivona