Gospodarka » Żywność

Ambra S.A. liderem XX Ogólnopolskiego Konkursu Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich

W dniach 12 - 13 maja odbył się XX Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich. O prestiżowe medale walczyło w tym roku 12 firm, a do konkursu zgłoszonych zostało 88 wyrobów. Ambra S.A. stała się niekwestionowanym liderem konkursu. Jej produktom przyznano 19 medali.

Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich, to ważne wydarzenie w branży winiarskiej, objęte patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizowane jest przez Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa od 1991 roku. Jego adresatami są wszyscy producenci win, miodów pitnych, wyrobów winiarskich oraz importerzy wspomnianych trunków.

Jurorzy konkursu to niezależni eksperci, sommelierzy, pracownicy naukowi oraz przedstawiciele mediów.

Podczas tegorocznych eliminacji, w których udział wzięło 12 producentów wyrobów alkoholowych, niekwestionowanym liderem została firma Ambra S.A. Produkty Ambry zdobyły 19 medali  w różnych kategoriach, w tym dziesięć złotych, siedem srebrnych i dwa brązowe.

Medale złote przyznano następującym produktom:

• 1. Spumante CIN&CIN różowe półsłodkie w kategorii: Wina gronowe musujące, białe i różowe, półsłodkie i słodkie w cenie detalicznej od 20 PLN do 40 PLN;
  • 2. Vermouth Bianco CIN&CIN w kategorii: Aromatyzowane wina gronowe ziołowe, korzenne, ziołowo-korzenne białe i różowe;
  • 3. Vermouth Rosso CIN&CIN w kategorii: Aromatyzowane wina gronowe ziołowe, korzenne, ziołowo-korzenne czerwone;
  1. Orancini CIN&CIN w kategorii: Aromatyzowane wina gronowe białe i różowe;
  • 5. Cherry CIN&CIN w kategorii: Aromatyzowane wina gronowe czerwone;
  • 6. Dorato Bianco w kategorii: „Wina Polskie" aromatyzowane musujące;
  • 7. Fresco różowe półsłodkie w kategorii: „Wina Polskie" białe i różowe;
  • 8. Aperitivo MichelAngelo Nobile Bianco w kategorii: „Wina Polskie" aromatyzowane ziołowe, korzenne i ziołowo-korzenne białe i różowe;
  • 9. Aperitivo MichelAngelo Nobile Rosso w kategorii: „Wina Polskie" aromatyzowane ziołowe, korzenne i ziołowo-korzenne czerwone;
  • 10. Canelli Cherry w kategorii: „Wina Polskie" aromatyzowane czerwone;

Srebrne medale nadano:

• 1. Spumante CIN&CIN białe półsłodkie w kategorii: Wina gronowe musujące białe i różowe w cenie detalicznej do 20 PLN;
  1. Dorato Rosso czerwone słodkie w kategorii: Wina gronowe musujące czerwone w cenie detalicznej do 20 PLN;
  2. Lemoncini CIN&CIN w kategorii: Aromatyzowane wina gronowe białe i różowe;
  • 4. Fresco białe półsłodkie w kategorii: „Wina Polskie" białe i różowe;
  • 5. Fresco czerwone półsłodkie w kategorii: „Wina Polskie" czerwone;
  • 6. Canelli Peach w kategorii: „Wina Polskie" aromatyzowane białe i różowe;
  • 7. Grzane Floriańskie w kategorii: „Wina Polskie" aromatyzowane ziołowe, korzenne i ziołowo-korzenne czerwone grzane;

Brązowe medale otrzymały:

• 1. Spumante CIN&CIN białe półwytrawne w kategorii: Wina gronowe musujące białe i różowe w cenie detalicznej do 20 PLN;
  • 2. Spumante CIN&CIN czerwone półsłodkie w kategorii: Wina gronowe musujące, czerwone w cenie detalicznej do 20 PLN.

Wyniki konkursu ogłoszone zostaną 17 czerwca br. w czasie Walnego Zgromadzenia KRWiM w Hotelu Hyatt w Warszawie.  Przy tej okazji zorganizowana zostanie również konferencja prasowa.

Kuźnia PR

Kuźnia PR