Gospodarka » Przemysł

Amerykańska fabryka szyb samochodowych pod nadzorem PM Group

Jesienią w Komornikach koło Środy Śląskiej ruszy budowa fabryki szyb samochodowych amerykańskiej firmy Pittsburgh Glass Works. To będzie jedna z największych inwestycji zagranicznych w Polsce w tym roku. PM Group jest projektantem i inżynierem kontraktu.

Fabryka globalnego dostawcy szyb samochodowych powstanie przy krajowej drodze numer 94 na terenie Legnickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Amerykańska firma Pittsburgh Glass Works zainwestuje na 22,6 ha ziemi w Komornikach koło Środy Śląskiej na Dolnym Śląsku. Inwestor 21 września 2010 roku oficjalnie ogłosił swoją decyzję o lokalizacji zakładu w Polsce podczas konferencji prasowej w Stanach Zjednoczonych.

Jesienią tego roku na 11 ha rozpocznie się budowa zakładu, w którym montowane będą przednie szyby, a w przyszłości także boczne oraz inne akcesoria samochodowe. - Na początku października wystąpimy o pozwolenie na budowę - mówi Krzysztof Suwalski, Project Manager PM Group. Międzynarodowa firma architektoniczno-inżynierska na zlecenie Pittsburgh Glass Works opracowała koncepcję i projekt budowlany oraz dokumentację przetargową. - Będziemy organizować całą procedurę wyboru wykonawcy, a potem jako inżynier kontraktu przejmiemy nadzór nad realizacją inwestycji - dodaje Krzysztof Suwalski.

Zakład produkcyjny o powierzchni 21 tys. mkw. ma zostać wybudowany w ciągu roku. Uruchomienie produkcji planowane jest na początek 2012 roku. Część produkcyjno-magazynowa fabryki w Komornikach będzie miała 18,5 tys. mkw. Wybudowane zostaną też pomieszczenia biurowe oraz techniczne. Fabryka Pittsburgh Glass Works w okolicy Środy Śląskiej będzie pierwszym zakładem produkcyjnym grupy poza Ameryką Północną.

Informacje o PM Group

PM Group jest międzynarodową firmą architektoniczną, zarządzającą realizacją inwestycjami i zajmującą się doradztwem technicznym dla sektora prywatnego i publicznego. Firma powstała w Irlandii, a obecnie posiada biura na wszystkich kontynentach. Na całym świecie zatrudnia blisko 1800 osób. W rodzimej Irlandii jest największą firmą inżynierską i liderem w zakresie projektowania i zarządzania inwestycjami w sektorze farmaceutycznym i biotechnologicznym. Polska siedziba firmy znajduje się we Wrocławiu, ale spółka prowadzi także biura w Warszawie, Łodzi, Szczecinie i Krakowie. Polski oddział PM Group zatrudnia około 270 inżynierów i architektów.

Do klientów PM Group z sektora prywatnego należą m.in. DELL, 3M, LG, NSK Steering Systems, Electrolux, Funai, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive, PF Anpharm SA, Cargill, Cadbury Wedel, Unilever, McCain Poland i Oriflame Cosmetics. W ramach projektów realizowanych w sektorze publicznym firma współpracuje m.in. z Uniwersytetem Jagiellońskim, Uniwersytetem Mikołaja Kopernika w Toruniu, Lotniskiem im. Mikołaja Kopernika we Wrocławiu, GDDKiA w Opolu, Urzędami Miast Wrocławia, Legnicy, Poznania, Szczecina i Jeleniej Góry, MPWiK w Krakowie, PWiK w Brzegu, Związkiem Miast i Gmin Dorzecza Parsęty w Karlinie oraz Agencją Rozwoju Regionalnego „Agroreg".

W 2008 roku za dużą dynamikę rozwoju firma otrzymała od Brytyjsko - Polskiej Izby Handlowej nagrodę w kategorii Business Development. W 2010 roku nagrodzono ją tytułem Lidera Eko-inwestycji za projekt poprawy gospodarki wodno-ściekowej aglomeracji jeleniogórskiej. Jest też dwukrotnym laureatem Gazeli Biznesu i Dolnośląskiego Certyfikatu Gospodarczego oraz pierwszej nagrody w konkursie Bezpieczna Budowa 2008, organizowanym przez Państwową Inspekcję Pracy i Okręgowe Inspektoraty Pracy.

PM Group Polska