Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Anatol – kawa zbożowa nie tylko do picia

Anatol – kawa zbożowa nie tylko do picia
Zobacz więcej zdjęć »
Smak kawy zbożowej wielu z nas kojarzy ze śniadaniami z czasów dzieciństwa. Jest świetną alternatywą dla małej czarnej, jak i źródłem mnóstwa cennych składników odżywczych, np. magnezu, witamin i błonnika.

Choć doskonale smakuje podana z mlekiem, warto dać porwać się kulinarnej fantazji i stworzyć z niej coś wyjątkowego. Szczególnie polecamy Krem z kawy z jabłkami i różyczkami jabłkowymi. Mimo że deser wygląda na pracochłonny, jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Krem z kawy Anatol z jabłkami i różyczkami jabłkowymi

Składniki:

Ciasto:

·         1 opakowanie ciasteczek zbożowych Delecta

·         125 g pokrojonej zimnej margaryny

·         3 łyżki wody

Nadzienie:

·         3 torebki kawy zbożowej Anatol 5 zbóż

·         100 ml wody

·         1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta

·         300 ml mleka

·         150 g mascarpone

·         2 łyżki masła orzechowego

·         20 g cukru

·         200 g jabłek

·         50 g rodzynek Bakalland

 

Sposób przygotowania:

1.       Zawartość torebki z budyniem rozpuść w 100 ml mleka. Torebki kawy zbożowej zalej 100 ml wrzątku i zaparz przez kilka minut i zalej pozostałym mlekiem.

2.       W garnku umieść połączoną kawę zbożową z mlekiem, dodaję cukier i zagotowuj. Następnie dodaj rozpuszczony w mleku budyń i mieszaj całość do zgęstnienia. Garnek z budyniem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.

3.       Przygotuj ciasto z przepisu na ciasteczka zbożowe. Jabłka pokrój w ćwiartki i pokrój na cienkie plasterki.

4.       Ciasto rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 15 cm. Na przygotowanych paskach ciasta ułóż na zakładkę plasterki jabłek i zacznij zwijać je w ciasny rulon. Zwinięte w rulony różyczki jabłkowe piecz przez 25 min w temp. 180 stopni.

5.       Wystudzony budyń przełóż do misy miksera, dodaj serek mascarpone i masło orzechowe, a następnie miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Budyń rozlej do miseczek i umieść w każdej z nich różyczkę jabłkową.

6.       Pozostałe jabłka umyj, obierz i krój w kostkę. Dodaj odrobinę wody i duś w rondelku z dodatkiem rodzynek. Gotowy budyń podawaj z duszonymi owocami.

 

Smacznego!



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

KMC

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »