Technologie » Komputery

APC przedstawia nowe zasilacze z serii Smart-UPS RT dla rynku elektrotechnicznego

APC przedstawia nowe zasilacze z serii  Smart-UPS RT dla rynku elektrotechnicznego
Trzy nowe modele on-line o podwójnej konwersji (3-5 lub 6 kVA) odpowiadają potrzebom instalatorów elektrycznych. Przeznaczone są do zastosowań w infrastrukturze budynków.

Firma APC by Schneider Electric, światowy lider w dziedzinie zasilania i chłodzenia systemów o znaczeniu krytycznym, wprowadza zasilacze Smart-UPS RT o mocy 3 kVA (SURT3000XLI-ET), 5 kVA (SURTD5000XLI-ET) oraz 6 kVA (SURT6000XLI-ET), przeznaczone dla rynku elektrotechnicznego. Te wyjątkowo wszechstronne zasilacze o podwójnej konwersji dołączyły do znanej rodziny UPS-ów APC Smart-UPS o topologii on-line. Zasilacze te posiadają podstawowe cechy, istotne dla instalacji w środowiskach elektrotechnicznych, jak na przykład możliwość kończenia połączeń wejścia i wyjścia z poziomu kabli. Odpowiednie napięcie oraz regulacja częstotliwości z eliminacją przerw w zasilaniu podczas transmisji do oraz z baterii sprawiają, że nowe zasilacze Smart-UPS RT idealnie wspierają motoryczne oraz linearne systemy zasilania.

Nowe produkty o podwójnej konwersji w topologii on-line gwarantują dostępność, zarządzalność oraz adaptacyjność dowolnej instalacji. Bezprzerwowa praca przy dłuższym działaniu jest możliwa dzięki wymienianym "na gorąco" bateriom typu plug-and-play a wewnętrzne manualne lub automatyczne tory obejściowe gwarantują dostępność zasilania w wypadku awarii UPS-a. Do każdego zasilacza może być podłączonych do 10 zestawów baterii, co zapewnia ich odpowiednio przedłużone działanie.

Wyjątkowa łatwość zarządzania została osiągnięta dzięki seryjnemu interfejsowi oraz kablowi, który umożliwi konfigurację i diagnostykę przy pomocy podłączonego przez niego komputera PC. SmartSlot umożliwia stosowanie różnych kart do zarządzania APC, włączając ostrzeżenia Tranzytu I/O[1], Integrację Zarządzania Budynkami[2] oraz Karty do Zarządzania Siecią.

Produkty łatwo adaptuje się w dowolnej przestrzeni dzięki wolnostojącej obudowie typu wieża oraz opcjonalnemu zestawowi prowadnic do montażu w szafie przemysłowej. Napięcie wyjściowe oraz tolerancję częstotliwości można dostosowywać do wymagań różnych środowisk mocy. Łatwość instalacji oraz elastyczność zostały osiągnięte dzięki możliwości kończenia połączeń wejścia i wyjścia z poziomu kabli.

- Infrastruktura w budynkach może generować inne potrzeby niż tradycyjne zastosowania IT. APC wprowadza nowe modele Smart-UPS przeznaczone do zastosowań elektro-technicznych.  Spodziewamy się, że instalatorzy docenią dostępność, zarządzalność oraz elastyczność gwarantowane przez te produkty, które odpowiedzą na zmieniające się potrzeby ich klientów - powiedziała Katarzyna Kosińska, kierownik APC ds. Marketingu na Europę Centralną.

Inne istotne cechy zasilaczy Smart-UPS RT:

-  Seryjny port do lokalnej konfiguracji, diagnostyki oraz komunikacji z oprogramowaniem APC PowerChute. Modele 3kVA oraz 6kVA są wyposażone w złącze DB9, natomiast model 5kVA w złącze RJ45-10P10C. Wszystkie modele zostały wyposażone w odpowiedni kabel z żeńskim złączem DB9 do podłączenia zasilanego sprzętu.

-  Terminale EPO (Emergency Power Off, czyli awaryjnego odłączenia zasilania) umożliwiają podłączenie zdalnego przełącznika EPO, dzięki któremu zasilacz może zostać wyłączony w razie awarii.

-  Panel kontrolny zawiera szereg podstawowych informacji, jak na przykład LED-owy pasek graficznie przedstawiający status baterii, procent obciążenia, wskaźniki LED dotyczące statusu UPS-a, wskaźniki dotyczące awarii czy potrzeby wymiany baterii.

-  Podstawka, która gwarantuje lepszą stabilizację dla obudowy typu wieża

-  Ładowanie baterii dostosowane do temperatury gwarantujące ich optymalny cykl życia.

Więcej informacji o firmie APC oraz jej produktach można uzyskać pod numerem telefonu  (22) 666 00 11  lub na stronie internetowej www.apc.com.

[1] oraz 2: jeszcze nie obsługiwane przez SURTD5000XLI-ET

O firmie APC Firma APC by Schneider Electric to światowy lider w zakresie zasilania awaryjnego oraz chłodzenia precyzyjnego. Dostarcza innowacyjne urządzenia, oprogramowanie i systemy dla użytkowników domowych, biur, centrów danych oraz fabryk. Wspierana przez siłę, doświadczenie i rozległą sieć działu Critical Power & Cooling Services koncernu Schneider Electric, firma APC zapewnia rozwiązania doskonale zaprojektowane, bezbłędnie zainstalowane i utrzymane w dobrym stanie przez cały okres ich użytkowania. Dzięki ciągłemu dążeniu do innowacji APC oferuje najnowocześniejsze i energooszczędne rozwiązania dla technologii i aplikacji przemysłowych o znaczeniu krytycznym. W 2007 roku Schneider Electric dokonał akwizycji APC i połączył ją z firmą MGE UPS Systems. W wyniku fuzji powstał nowy dział Schneider Electric o nazwie Critical Power & Cooling Services, który w 2008 roku zanotował przychody w wysokości 2,6 mld euro przy zatrudnieniu 12 000 osób na całym świecie. Rozwiązania APC obejmują systemy zasilania bezprzerwowego (UPS), urządzenia klimatyzacji precyzyjnej, szafy 19", systemy ochrony fizycznej oraz oprogramowanie do projektowania i zarządzania zasilaniem, w tym architekturę InfraStruXure®, najbardziej wszechstronne na rynku rozwiązanie integrujące zasilanie, chłodzenie oraz zarządzanie. Schneider Electric, zatrudniający 114 tys. pracowników na całym świecie i obecny w 100 krajach, w 2008 roku osiągnął sprzedaż na poziomie 18,3 mld euro. Więcej informacji o firmie APC znajduje się na stronie www.apc.com. Wszystkie znaki handlowe należą do ich właścicieli.

Kontakt dla mediów:

Ewa Mittelstaedt / Łukasz Dąbrowski