Technologie » Komputery

ASTOR wprowadza nowe energooszczędne jednostki centralne do PACSystems RX3i

Nowe jednostki centralne do kontrolerów PACSystems RX3i są już dostępne w ofercie firmy ASTOR.

Wykonano je w nowoczesnej technologii - green technology, dzięki której charakteryzują się znacznie niższym poborem energii, większą wydajnością oraz bogatszymi możliwościami komunikacyjnymi w stosunku do poprzednich.

Zgodnie z zapowiedzią sprzed kilku miesięcy, koncern GE Intelligent Platforms poszerzył swoją ofertę o dwie nowe jednostki centralne: IC695CPE305 oraz IC695CPE310, które rozbudowują, znany na polskim rynku system sterowania PACSystems RX3i. Pierwsze 1-slotowe rozwiązanie - CPE305 dysponuje 5 MB pamięci przeznaczonej na program sterujący. Natomiast drugie - CPE310 zajmuje 2 gniazda kasety montażowej i wyposażone jest w 10 MB pamięci programu oraz dodatkowy port RS485.

Kontrolery PACSystems RX3i firmy GE Intelligent Platforms stosowane są wszędzie, gdzie urządzenie sterujące musi zapewnić szybkie przetwarzanie dużych ilości danych oraz komunikację z wieloma urządzeniami przy wykorzystaniu różnych protokołów. Nowe jednostki centralne są idealnym rozwiązaniem dla producentów OEM oraz użytkowników końcowych, którzy dużą wagę przywiązują do szybkiego i łatwego serwisu systemu. Wbudowany port USB pozwala podłączyć bezpośrednio do jednostki centralnej urządzenie magazynujące lub telefon komórkowy, w celu pobrania bądź wgrania programu sterującego do kontrolera. Takie możliwości znacząco ograniczają koszty serwisu. „Nowa wersja programu może zostać wysłana emailem do oddalonych instalacji i wgrana do kontrolera przez operatora posługującego się wyłącznie wymiennym nośnikiem danych. W tym przypadku ogranicza się również koszty związane z zakupem licencji oprogramowania narzędziowego i szkoleniem personelu odpowiedzialnego za utrzymanie obiektu." - wyjaśnia Piotr Adamczyk, Menedżer Produktu PACSystems RX3i w firmie ASTOR.

Jednostki centralne mają też opracowaną nową, wysokowydajną technologię przechowywania danych po wyłączeniu napięcia zasilania. Nie jest już wymagana zewnętrzna bateria podtrzymująca pamięć RAM. W nowych modelach jednostek centralnych zastosowano dedykowany moduł Energy Pack, który jest dostarczany do klienta razem z CPU. Przy jego pomocy można podtrzymać całą dostępną w jednostce centralnej pamięć RAM bez zagrożenia utraty danych, w przypadku dłuższego braku napięcia zasilania.

W nowe jednostki centralne wbudowany został również port Ethernet, który pozwala na programowanie kontrolerów oraz komunikację z panelem operatorskim serii QuickPanel CE.

Wszystkie te elementy spina nowoczesny procesor Atom taktowany zegarem o częstotliwości 1,1 GHz, co pozwala na wykonywanie programu logicznego z szybkością 0,072 ms na każdy 1000 operacji typu bool. Nowoczesna technologia wykorzystana w procesorze sprawia, że pracuje on bardzo szybko i pod pełnym obciążeniem nie wydziela dużo ciepła, co przekłada się bezpośrednio na żywotność i dostępność systemu sterowania.

Uzupełnieniem oferty nowych jednostek centralnych jest 7-gniazdowa kaseta montażowa wprowadzona ostatnio do oferty ASTOR. Przeznaczona jest do stosowania w małych, ale wymagających systemach sterowania, gdzie ilości obsługiwanych sygnałów są niewielkie, ale ważna jest szybkość działania całej aplikacji oraz rozbudowane możliwości komunikacyjne.

Nowe rozwiązania z powodzeniem można wykorzystać przy migracji starszych systemów opartych na sterownika PLC serię 90-30 do nowoczesnych systemów PAC serii PACSystems RX3i.

OmniPro
WIĘCEJ INFORMACJI z firmy ASTOR (PRESS BOX)

newss.pl