Motoryzacja » Samochody

Auta poleasingowe - czy warto kusić się o zakup?

Zapewne wielu kierowców stanęło w swoim życiu przed dylematem odnośnie zakupu pojazdu. Zazwyczaj samochody zakupuje się w komisach, bądź od prywatnych sprzedawców.

Jednak najlepszą inwestycją okażą się auta poleasingowe, które jakością oraz stanem technicznym wcale nie są gorsze od tych nowych wprost z salonu.

Auta poleasingowe- co warto o nich wiedzieć?

Decydując się na zakup osobowego auta, które pochodzi z leasingu można mieć pewność, że będzie w bardzo dobrym stanie technicznym. Takie pojazdy posiadają zazwyczaj pełną dokumentację serwisową, więc bez trudu można sprawdzić, co było wymieniane i kiedy. Jest to dużą zaletą, bo nabywając pojazd od prywatnego sprzedawcy, nigdy nie wiadomo jakie wady ukryte posiada. Oczywiście dużym plusem jest również cena, która będzie uzależniona od marki, jak i od wieku auta.

Zalety aut poleasingowych:

• faktyczny i udokumentowany przebieg. Kupując auto od prywatnego sprzedawcy, nigdy nie wiadomo czy stan licznika jest faktyczny.
  • samochód sprawny technicznie
  • gwarancja że wszystkie naprawy były dokonywane w profesjonalnym serwisie
  • gwarancja że pojazd nie jest powypadkowy

Auto dopasowane do potrzeb.

Kupując auto poleasingowe, warto dobrze przemyśleć tę kwestię, a zwłaszcza jaka marka będzie satysfakcjonująca. Kolejną zaletą takich pojazdów jest fakt, że można je w różny sposób sfinansować. Warto również zajrzeć na http://autakrajowe.com.pl/38/sprzedaz-opon.

W zależności od zasobów portfela można:

• zapłacić za pojazd gotówką
  • zaciągnąć na ten cel korzystny kredyt
  • zapłacić przelewem bankowym

Co ważne, firmy oferujące samochody poleasingowe osobowe załatwiają wszystkie formalności, tak by klient mógł spokojnie wyjechać swoim nowym nabytkiem. Bardzo często przy zakupie auta można również nabyć niezbędne ubezpieczenie OC i to w atrakcyjnych cenach. Warto na ten szczegół zwrócić uwagę.

Samochód używany czy poleasingowy?

Stojąc przed dylematem czy kupić auto używane od nieznanego sprzedawcy, czy raczej zainwestować w samochód poleasingowy odpowiedz, może być tylko jedna. Ta druga opcja będzie z pewnością korzystniejsza i to nie tylko pod względem finansowym, bo poleasingowy pojazd zapewne będzie cenowo zbliżony do prywatnej oferty, ale można zyskać gwarancję, iż stan techniczny będzie idealny, a napraw dokonywał autoryzowany serwis, a nie mechanik w domowym garażu.

Gdzie kupić auto poleasingowe?

Firm oferujących pojazdy po leasingu zarówno osobowych, jak i dostawczych nie brakuje. Warto jednak zwrócić uwagę na opinię firmy, którą bez trudu można sprawdzić nawet na forach internetowych. W sytuacji, gdy firma nie jest w stanie udostępnić książki serwisowej, czy nie wyraża zgody na sprawdzenie pojazdu na stacji diagnostycznej, nie warto decydować się na zakup auta, bo ewidentnie będzie wskazywało to, że sprzedający ma coś do ukrycia.

Koszty poleasingowego auta

To ile przyjdzie zapłacić za taki rodzaj auta, zależy już od miejsca, w którym ma być zakupione, jego przebiegu, wieku oraz oczywiście od rodzaju, bo auta dostawcze na pewno będą znacznie droższe od osobowych.

slawek

~kaczor 2018-03-11 19:35:09

Są jeszcze salony aut używanych z gwarancją jak hajmig w Wawie

~Mirek 2018-03-11 18:26:52