Firma » Bankowość

Badanie Alior Banku: jakich korzyści oczekują klienci w związku z posiadaniem konta osobistego

Posiadacze bankowych rachunków osobistych najbardziej cenią brak opłat za wypłaty z bankomatów, program lojalnościowy oraz wyższe oprocentowanie na dodatkowym koncie oszczędnościowym – tak wynika z badań opinii przeprowadzonych przez Alior Bank.
Alior Bank wprowadził do oferty Konto Jakże Osobiste - innowacyjny rachunek dla klientów indywidualnych, który umożliwia samodzielny wybór korzyści związanych z kontem. Jego wprowadzenie zostało poprzedzone szerokimi badaniami opinii*, które pokazały, czego klienci oczekują od banku w związku z posiadanym rachunkiem osobistym.

- Lista benefitów została opracowana wspólnie z klientami podczas badań ilościowych i jakościowych, w ramach których zweryfikowaliśmy 30 różnych cech i funkcjonalności związanych z rachunkami osobistymi i wyłoniliśmy te, które były wskazywane jako najbardziej atrakcyjne - mówi Mateusz Poznański, dyrektor Departamentu Produktów Klienta Indywidualnego Alior Banku.

Lista korzyści była prezentowana ankietowanym w kilkunastu etapach. Za każdym razem losowo wybrana podgrupa benefitów była oceniana przez respondentów, którzy proszeni byli o wybranie atrybutu najbardziej i najmniej preferowanego. Podczas każdej prezentacji cech pokazywana była inna ich kombinacja. Takie podejście pozwoliło określić benefity najbardziej atrakcyjne dla klientów.

Niezbędne i bez opłat

Wyniki badań jednoznacznie wskazują, że najbardziej atrakcyjnym benefitem dla posiadaczy konta jest brak opłat za wypłaty z bankomatów w Polsce. W ten sposób odpowiedziało 55 proc. ankietowanych. 45 proc. uznało, że taką cechą jest program lojalnościowy, 33 proc. badanych wskazało, że jest to wyższe oprocentowanie na dodatkowym koncie oszczędnościowym. Z kolei prawie co czwarty respondent (24 proc.) za najważniejszy atrybut rachunku osobistego uznał możliwość awaryjnego skorzystania z limitu w koncie.

Do wyboru i w razie potrzeby

Klienci zgadzają się, że nie wszystkie benefity związane z posiadaniem konta mogą być darmowe i w badaniu wskazali takie, za które skłonni są zapłacić. 15 proc. respondentów wybrało ubezpieczenie w zagranicznej podróży, nieznacznie mniej (14 proc.) brak opłat za wypłaty z bankomatów za granicą. 13 proc. badanych byłoby skłonnych zapłacić za zwrot za płatności telefonem, tyle samo za korzystniejsze warunki przewalutowania płatności za granicą. W tej kategorii 12 proc. respondentów wskazało także program lojalnościowy.

Konto Jakże Osobiste

Posiadacze Konta Jakże Osobistego Alior Banku mogą obecnie wybierać spośród 9 korzyści. Są to: bezpłatne wypłaty z bankomatów w Polsce i za granicą (w obu przypadkach korzyści obejmują wszystkie karty wydane do rachunku), pakiet bezpłatnych przelewów natychmiastowych (do 5 miesięcznie). Klienci mogą również skorzystać z wyższego oprocentowania na koncie oszczędnościowym czy limitu w rachunku bez odsetek przez 10 dni. W zakres benefitów wchodzi również zwrot za płatności zbliżeniowe telefonem (z użyciem Android Pay, technologii HCE oraz usługi BLIK) oraz udział w programie lojalnościowym Mastercard Priceless Specials, umożliwiającym zbieranie punktów i wymienianie ich na nagrody. Klienci mają do dyspozycji także ubezpieczenie w podróży za granicą oraz pomoc w nagłych przypadkach, czyli pakiet assistance obejmujący ubezpieczenie samochodowe, medyczne i domowe.

Korzyści można dowolnie zmieniać poprzez nową bankowość internetową i aplikację mobilną lub w placówce Alior Banku. Wybrane korzyści będą aktywne od następnego dnia.

Konto Jakże Osobiste można założyć w dowolnej placówce Alior Banku, telefonicznie lub na stronie internetowej banku - umowę można podpisać przez Internet i potwierdzić ją przelewem.

* Badanie zrealizowane w dniach 21-31.03.2017r. przez IPSOS Poland, metodą CAWI na próbie N=1371 oraz w trakcie wywiadów grupowych

a.bak