Firma » Praca

Badanie pracodawców cz. I

Akademickie Biuro Karier WSP TWP w Warszawie (ABK) w ramach projektu „Przedsiębiorcza Uczelnia” prowadzi badanie preferencji zawodowych pracodawców wobec przyszłych pracowników. Wyniki badań pomogą w określeniu kierunku działań, który lepiej przygotuje absolwentów pod kątem potrzeb rynku pracy.

Badania pracodawców prowadzone w ramach projektu „Przedsiębiorcza Uczelnia" będą trwały do końca 2011r. Na chwilę obecną wstępnie zostały już przygotowane informacje dotyczące oczekiwań pracodawców wobec potencjalnych pracowników (absolwentów kierunków humanistycznych), ich kwalifikacji zawodowych i kompetencji.

Badanie miało formę ankiet oraz wywiadów otwartych, wzięło w nich udział 113 pracodawców z całej polski (głównie woj. mazowieckie, lubelskie, warmińsko-mazurskie, pomorskie, lubelskie, pomorskie, zachodnio-pomorskie).

Wśród kompetencji, które pracodawcy wskazują, jako ważne u kandydatów do pracy są umiejętności pracy zespołowej, wykształcenie, dyspozycyjność i mobilność, znajomość branży, języków obcych oraz obsługi komputera. Mniej ważne są umiejętność obsługi urządzeń biurowych i prawo jazdy.

Zdaniem pracodawców cennymi cechami, którymi charakteryzują się absolwenci są: chęć podnoszeni kwalifikacji, dyspozycyjność i pracowitość. Wady absolwentów to, zdaniem pracodawców, brak odpowiedzialności, motywacji do pracy, mobilności radzenia sobie ze stresem, kreatywności i innowacyjności. Pożądaną cechą wśród absolwentów jest również doświadczenie zawodowe.

Wyniki badań pozwalają określić, jakie kompetencje powinna kształtować u studentów WSP TWP w Warszawie chcąc zapewnić im łatwiejszy start na rynku pracy.

Po zakończeniu wszystkich badań projekt „Przedsiębiorcza Uczelnia" opublikuje pełną informację na temat wyników na stronie www.pu.wsptwp.eu.

Badanie pracodawców jest współfinansowane przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

przedsiebiorcza