Dom » Nieruchomość

Będą wysokościowce i domy szeregowe

Deweloperzy przygotowują kolejne inwestycje, zachęceni utrzymującymi się ostatnio, dobrymi wynikami sprzedaży mieszkań. Analitycy portalu nieruchomości Dompress.pl sprawdzili, jakie projekty wejdą w najbliższym czasie na rynek i w jakim standardzie mieszkania zaoferują w nich firmy deweloperskie.

Maria Doerre, dyrektor ds. sprzedaży i marketingu Activ Investment

W 2015 r. Activ Investment zamierza kontynuować swoje inwestycje w Krakowie, Wrocławiu i Katowicach w podobnym jak dotychczas standardzie. We Wrocławiu, w dzielnicy Krzyki powstaje budynek czterokondygnacyjny. W Krakowie, w okolicach Górki Narodowej wznosimy trzy obiekty mieszkalne, a w Katowicach ruszy budowa III etapu kompleksu Cztery Wieże oraz realizowane będzie osiedle przy ul. Karoliny. Zamierzamy też w Katowicach zrewitalizować kompleks zabytkowych kamienic w okolicy ul. Mariackiej i przeznaczyć go na apartamentowce i lokale komercyjne.

Ewelina Juroszek, dyrektor ds. sprzedaży Atal

W najbliższym czasie wprowadzimy do sprzedaży nowe mieszkania w Warszawie, Krakowie oraz Wrocławiu. W ciągu trzech ostatnich miesięcy do naszej oferty trafiło 615 nowych mieszkań na osiedlach Nowe Bemowo, Oaza Wilanów w Warszawie, Dmowskiego we Wrocławiu, oraz Chojny Park w Łodzi. Specjalizujemy się w inwestycjach o średnim oraz podwyższonym standardzie.

Michał Witkowski, dyrektor sprzedaży i marketingu w Atlas Estates

Jeśli chodzi o apartamenty z „wyższej półki”, mamy  w planach budowę wysokościowca, który dopełni kompleks budynków przy ul. Grzybowskiej w Warszawie z apartamentowcami Platinum Towers i hotelem Hilton. Będzie miał 44 piętra i powinien pojawić się w ofercie sprzedażowej w przyszłym roku. Ponadto w 2015 r. planujemy rozpocząć budowę osiedli z segmentu cenowego średniego-wyższego. Jesteśmy w trakcie kupowania gruntów pod te inwestycje. Nasze zainteresowanie skupia się na dzielnicach lewobrzeżnej Warszawy, takich jak Wola, Żoliborz i Mokotów.

Michał Skotnicki, prezes BBI Development

Obecnie tworzona jest oferta sprzedażowa inwestycji Złota 44. Zarówno części wspólne, jak apartamenty mieszkalne, będą wykończone w najwyższym standardzie. W ciągu najbliższych dwóch lat zamierzamy też ukończyć inwestycję Centrum Praskie Koneser, zlokalizowaną na Pradze na terenach dawnej wytwórni wódek. Powstanie tu blisko 350 mieszkań – loftów i soft-loftów.

Anna Sitnik, dyrektor działu sprzedaży w firmie Dolcan

W najbliższych miesiącach planujemy rozpoczęcie budowy kompleksu Moderna w warszawskich Włochach. Będzie to osiedle o niskiej zabudowie, z 72 mieszkaniami. Planujemy także wprowadzenie do oferty nowej inwestycji w centrum Ząbek – osiedla Czempion przy ul. Ks. Ignacego Skorupki oraz rozbudowę naszego osiedla mieszkań bezczynszowych o kolejne etapy – m.in. na Białołęce. Do końca roku zamierzamy też ukończyć osiedle Jordanowskie w centrum Częstochowy. Poza tym Dolcan wznosi biurowiec klasy A na warszawskiej Woli i właśnie rozpoczął budowę lokalnej galerii handlowej, przy ul. Łodygowej na warszawskim Targówku, a kolejną planujemy na Białołęce.

Radosław Bieliński, rzecznik prasowy Dom Development

Pod koniec września wprowadziliśmy do sprzedaży w Warszawie kolejne mieszkania na osiedlu Żoliborz Artystyczny. Miejsce to jest swoistym hołdem dla artystów związanych z Żoliborzem, takich jak, m.in.: Czesław Niemen czy Kalina Jędrusik, poprzez upamiętnienie ich w nazwach ulic, pasaży oraz kolonii. Osiedle jest realizowane etapami, składa się z pięciopiętrowych budynków, w których znajdzie się około 1700 mieszkań.

Mirosław Półtorak, prezes zarządu Dom.deweloper

W I kwartale 2015 r. rozpoczynamy budowę II etapu osiedla Dalia we Wrocławiu na osiedlu Pawłowice. W ramach projektu powstanie 19 budynków jednorodzinnych, w których znajdą się 33 mieszkania w zabudowie atrialnej i szeregowej. W ofercie mieszkań atrialnych znajdą się lokale 2, 3 i 4-pokojowe na parterze lub pierwszym piętrze. W zabudowie szeregowej znajdą się domy 4-pokojowe z ogródkami.

Bartosz Podgórczyk, dyrektor działu marketingu w firmie Euro Styl

Jeszcze w tym roku do sprzedaży powinniśmy wprowadzić kolejny budynek w ramach osiedla Nowy Horyzont w Gdańsku-Borkowie. Będzie to dopełnienie oferty z segmentu popularnego. W przyszłym roku na dawnych terenach MTG w Gdańsku będziemy realizowali inwestycję składającą się z około 500 mieszkań oraz części biurowej.

Rafał Zdebski, dyrektor handlowy Inpro

Pod koniec 2014 roku planujemy uruchomić sprzedaż ostatniego etapu osiedla Wróbla Staw mieszkania. Do końca grudnia zrealizowana zostanie inwestycja Czwarty Żagiel, osiedle Wróbla Staw mieszkania etap III (4 budynki mieszkalne), domy jednorodzinne na osiedlu Wróbla Staw etap D (20 domów) oraz budynek nr 13 na osiedlu Leszczynowym. Obecnie nie planujemy projektów w wyższym standardzie.

Kaja Mirgos, dyrektor ds. sprzedaży w JHM Development

W najbliższych czasie planujemy rozpocząć realizację inwestycji mieszkaniowej blisko centrum Katowic, w Dolinie Trzech Stawów. Pierwszy etap obejmować ma dwa budynki, w których znajdzie się 196 mieszkań oraz 9 lokali usługowych. Oferta obejmować będzie zarówno kawalerki, jak i apartamenty. Jednocześnie rozpoczniemy realizację osiedla domów jednorodzinnych w zabudowie wolno stojącej oraz bliźniaczej w Łodzi, w dzielnicy Nowosolna. Wkrótce planujemy też uruchomienie kolejnego etapu inwestycji mieszkaniowej w Rumii. Rozpoczęliśmy również przygotowania do budowy apartamentowca z lokalami wykończonymi „pod klucz” w Zakopanem, w niewielkiej odległości od Krupówek.

Małgorzata Ostrowska, członek zarządu oraz dyrektor pionu marketingu i sprzedaży J.W. Construction Holding

W naszych inwestycjach dostępne są zarówno mieszkania w standardzie podstawowym, jak i podwyższonym. W najbliższym czasie planujemy wprowadzenie nowej inwestycji w Gdyni – osiedla Bernardowo Park ze 196 mieszkaniami, a w Warszawie - osiedla Na Zielonej Białołęce z 315 lokalami. W październiku zamierzamy sfinalizować osiedle Gdynia-Redłowo. Ponadto w przyszłym roku, w listopadzie planujemy zakończyć katowicką inwestycję osiedle Nowe Tysiąclecie, a miesiąc później Tymienieckiego III w Łodzi. W pierwszym kwartale 2016 roku zakończymy realizację największego przedsięwzięcia w historii J.W. Construction Holding – osiedla Bliska Wola przy ulicy Kasprzaka w Warszawie, którego III etap wprowadziliśmy właśnie do sprzedaży.

Mirosław Kujawski, wiceprezes LC Corp

Do września br. zaoferowaliśmy kupującym około 1500 mieszkań. Nasi klienci mogą m.in. zamieszkać w Dolinie Piastów we Wrocławiu, na osiedlu Grzegórzecka 77 w Krakowie, w stolicy na osiedlu Mała Praga, na osiedlu Dębowa Ostoja w Łodzi czy osiedlu Przy Srebrnej w Gdańsku. Zdecydowana większość to inwestycje z tzw. segmentu popularnego, w dobrym standardzie. W ofercie mamy również projekty z wyższej półki.

Tomasz Zahorski, dyrektor komunikacji korporacyjnej i marketingu w Marvipol

W najbliższym czasie nasza firma zamierza się skupić na realizacji kolejnych etapów inwestycji Central Park Ursynów. Już niebawem rozpoczniemy przedsprzedaż kolejnego etapu.

Mirosław Bednarek, prezes Matexi Polska

Wkrótce planujemy rozpoczęcie w Warszawie inwestycji Księżycowa 60, będącej pierwszym projektem Matexi Polska w segmencie popularnym, prowadzimy też intensywne prace projektowe na nowej działce przy ul. Pereca, gdzie w planach mamy 180 mieszkań. Nowością w ofercie Matexi Polska są także inwestycje Kolska od Nowa i Staffa 9, których budowa właśnie się rozpoczęła. Jeśli chodzi o dalsze plany, to szukamy nowych działek w Warszawie. Jesteśmy otwarci zarówno na duże, etapowe projekty, jak również kameralne budownictwo.

Michał Skwarek, firma Okam

W ciągu najbliższych miesięcy wystartujemy ze sprzedażą lokali na warszawskim Mokotowie, na Służewcu Przemysłowym. Zaoferujemy dwa kompleksy o wysokim standardzie, w których większość stanowią niewielkie lokale dwupokojowe. Ich budowa rozpocznie się w pierwszym półroczu 2015 roku. Ponadto planujemy realizację ekskluzywnego osiedla domów jednorodzinnych w zabudowie bliźniaczej w Konstancinie-Jeziornej.

Oscar Kazanelson, szef rady nadzorczej Robyg

Ostatnio nasza spółka wprowadziła do sprzedaży w Gdańsku nowy etap Lawendowych Wzgórz, w którym mamy 134 lokale. Nowy budynek trafił na rynek także na Słonecznej Morenie, gdzie jest 88 lokali. W Warszawie na początku września weszło do sprzedaży niemal 300 lokali. W ramach nowych projektów mieszkaniowych – w Modern Żoliborz Residence powstanie około 140 lokali, natomiast w Młodym Wilanowie około 112. Wciąż planujemy uruchamiać kolejne projekty. Ostatnio nabyliśmy działkę na warszawskim Mokotowie, na której może powstać 1000 mieszkań.

Andrzej Gutowski, dyrektor sprzedaży i marketingu Ronson Development

Nadal planujemy koncentrować nasze działania na budownictwie wielorodzinnym. Niedługo rozpoczynamy sprzedaż Kamienicy Jeżyce w Poznaniu z ponad 300 mieszkaniami. Do oferty trafi również Citi Link na ulicy Skierniewickiej w Warszawie z 458 lokalami. Planujemy również rozpoczynać kolejne etapy naszych istniejących inwestycji, w tym Espresso na Woli w Warszawie oraz Chilli City w podpoznańskich Tulcach.

Piotr Kijanka, dyrektor działu sprzedaży w Wawel Service

Obecnie planujemy budowę kolejnych etapów dwóch inwestycji z segmentu premium Apartamenty Sowiniec na Woli Justowskiej w Krakowie oraz Osada Czorsztyn nad Jeziorem Czorsztyńskim, będąca kompleksem energooszczędnych willi.

Agnieszka Wójcik dyrektor zarządzający ds. sprzedaży i marketingu w Wikana

W najbliższych miesiącach zamierzamy  kontynuować budowę wieloetapowych projektów w Lublinie – Osiedle Marina, SkyHouse i Miasteczko Wikana, w Zamościu – Świerkowa Aleja oraz osiedla Panorama i Zielonych Tarasów w Rzeszowie. W najbliższym czasie rozpocznie się sprzedaż drugiego budynku, powstającego w ramach projektu Klonowy Park w Janowie Lubelskim. W planach są też nowe projekty deweloperskie w Lublinie (okolice ul. Koncertowej) oraz w Piasecznie u zbiegu ul. Stefana Żeromskiego i ul. Emilii Plater (Cisowy Zakątek). W naszej ofercie znaleźć można przede wszystkim niewielkie, funkcjonalne mieszkania.

Autor: Kamil Niedźwiedzki, analityk Dompress.pl

prestige