Firma » Biznes

Belgijski Festiwal Filmowy w Kinie Nowe Horyzonty

Miłość i nienawiść, radość i łzy to tylko niektóre z emocji jakie będą towarzyszyć kinomanom, którzy będą gośćmi tegorocznego festiwalu. We Wrocławiu w Kinie Nowe Horyzonty. Już 2 i 3 grudnia Belgijska Izba Gospodarcza wraz ze Stowarzyszeniem Nowe Horyzonty zapraszają na to wyjątkowe wydarzenie.

To filmowe spotkanie, które odbędzie się w ramach tegorocznych Dni Belgijskich, zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających kinomanów.

Pierwszy dzień Belgijskiego Festiwalu Filmowego otworzy błyskotliwa, a zarazem dowcipna opowieść o tańcu, miłości oraz nieprzewidL'Iceberg” oraz „Czarodziejka” to tytuły, które również znalazły się w ich filmowym dorobku.

Tego samego dnia widzowie będą mieli okazję przenieść się w świat kryminału i sensacji. „Alzheimer” to propozycja dla wszystkich miłośników thrillerów. Reżyserem i współautorem scenariusza jest Erik Van Looy.. Film opowiada historię płatnego zabójcy, który mierzy się z tytułową chorobą. Za sprawą tej przypadłości wpada w sieć rządowych intryg. Jak będą wyglądać losy tego bohatera będzie można się przekonać już 2 grudnia.

Drugi dzień Belgijskiego Festiwalu Filmowego otworzy „Lena”- najnowsze dzieło Christophe Van Rompaey’a. Ten nagrodzony m.in. na festiwalach w Cannes, Brukseli, Luksemburgu, czy Denver (nagroda Krzysztofa Kieślowskiego), a także podczas Lubuskiego Lata Filmowego, reżyser zafunduje nie zapomniane momenty wszystkim kinomanom.  „Lena” to opowieść o poszukiwaniu miłości i swojego miejsca na świecie. Tytułowa bohaterka to młoda, niepewna siebie dziewczyna poszukująca wsparcia wśród najbliższych. Wszystko ulega zmianie za sprawą pewnego chłopaka. Lena, która jeszcze nie tak dawno mogła jedynie marzyć o tym, żeby ktoś ją pokochał, teraz znajduje się w sytuacji, w której kocha ją zbyt wiele osób. Ten dramat jest szczególnie godny polecenia ze względu na wspaniały debiut młodej Emmy Levie, której na ekranie towarzyszy Agata Buzek.

Tego samego dnia (3.12) odbędzie się także prezentacja „Anomalii” autorstwa reżyserskiego duetu Petera Brosensa i Jessici Woodworth. Ten surrealistyczny film obrazuje relacje człowieka z naturą, pokazuje historię mieszkańców małej wioski, których dotknęła klęska nieurodzaju. Niespotykane dotychczas nieszczęścia zaczynają budzić wśród małej społeczności paranoje, nienawiść i zobojętnienie. Do głosu dochodzą pierwotne ludzkie instynkty, które nakazują znalezienie winnego całej sytuacji, który ma zostać spalony na stosie. „Anomalia” została uhonorowana nagrodą Arca Cinema Giovani dla najlepszego filmu oraz nagrodą specjalną „Green Drop” za reżyserię, okazała się także „czarnym koniem” Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Wenecji w 2012 roku.

Bilety na pojedyncze seanse oraz karnety na wszystkie pokazy dostępne są w Kinie Nowe Horyzonty. Ilość biletów ograniczona.

PRinspiration