Technologie » Komputery

BenQ EW277HDR monitor z HDR i Eye-Care dla pracujących w domu

BenQ EW277HDR to 27 calowy monitor z matrycą VA Full HD (1929x1080) z HDR (High Dynamic Range) czyli szeroką paletą kolorów obejmującą 100% kinematograficznego standardu Rec. 709 i 93% znacznie szerszego standardu DCI-P3, jasnością 300 nitów (cd/m2) i kontrastem 3000:1.

HDR i pakiet funkcji Eye-Care wraz z BenQ Brightness Intelligence Plus zapewnia komfort długotrwałej pracy i rozrywki. Najważniejsze z funkcji Eye-Care to niemigoczące podświetlanie (Flicker-free) i Low Blue Light czyli eliminacja nadmiaru niebieskiej składowej widma oraz dynamiczne dostosowywanie jasności i temperatury barwowej ekranu do zmieniającego się oświetlenia otoczenia.

Monitor ma dwa gniazda HDMI 2.0, gniazdo słuchawkowe oraz dwa głośniki.

BenQ EW277HDR dostępny jest już w Polsce w sugerowanej cenie detalicznej 1059 zł.
Gwarancja 36 miesięcy, ewentualne naprawy w trybie door-to-door.

Parametry i zdjęcia: http://www.benq.pl/product/monitor/ew277hdr/

BenQ wprowadził na polski rynek monitor EW277HDR o rozszerzonej palecie kolorów - HDR (High Dynamic Range) zgodnie ze specyfikacją HDR10 - zapewniającą 100% zgodność z kinowym standardem Rec. 709 i 93% zgodność z dużo szerszym standardem DCI-P3. Monitor ma 27 calową matrycę VA Full HD (1920x1080) z czasem reakcji 4 ms GTG, wysokim – trzykrotnie większym niż w typowych monitorach -  kontraście 3000:1 i jasności 300 nitów (cd/m2). Zastosowane w BenQ EW277HDR rozwiązania sprawiają, że doskonale sprawdzi się on w wielogodzinnej pracy ze wszystkimi rodzajami aplikacji biurowych, w pracy i rozrywce wideo oraz w grach. Gwarantują one nie tylko wysoką jakość obrazu ale i komfort pracy niwelując czynniki powodujące zmęczenie wzroku.

B.I. Plus czyli inteligentna kontrola jasność i temperatury obrazu

Brightness Intelligence Technology Plus (B.I. +Tech) to inteligentne, automatyczne dostosowywanie jasności i temperatury barwowej wyświetlanego obrazu do jasności i temperatury barwowej otoczenia. Jasność obrazu dostosowywana jest także do analizowanej na bieżąco, wyświetlanej treści. Oznacza to, że doskonale widoczne są szczegóły zarówno w najciemniejszych jak i najjaśniejszych partiach nawet szybko zmieniających się obrazów. Funkcja znakomicie poprawia komfort oglądania filmów i innych materiałów wideo. Działanie funkcji można oczywiście wyłączyć. Przykład działania na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=9xgPuxmOGPo

HDR10 i Smart Focus

Monitor zapewnia 8-bitową obsługę kolorów i obsługuje standard HDR10 (High Dynamic Range) czyli poszerzoną paletę barw co w praktyce zapewnia 100% zgodność z paletą Rec. 709 i 93% zgodność z paletą DCI-P3. Gwarantuje, że oglądane filmy widzimy w takich barwach jak stworzył je operator i reżyser. Włączenie funkcji HDR (klawisz na froncie monitora) sprawia, że nawet obrazy nie rejestrowane w HDR wyglądają znacznie lepiej. Funkcja Smart Focus pozwala zdefiniować (wskazać) fragment obrazu na którym koncentrujemy uwagę, pozostała część ekranu zostanie przyciemniona.

Low Blue Light i Flicker-Free

W trosce o jak najmniejsze męczenie wzroku w monitorze zastosowano niemigoczące podświetlenie ekranu LED (Flicker-Free) oraz ulepszoną technologię ocieplenia obrazu (Low Blue Light). Polega ona na usunięciu z widma światła podświetlającego ekran najbardziej szkodliwej dla oczu niebiesko-fioletowej składowej widma. Rozwiązanie to nie zaburza kolorystyki oglądanego obrazu a znacznie zmniejsza zmęczenie oczu.

Dystrybutorami monitora EW277HDR są:
AB S.A., ABC Data S.A., Action S.A., ED System Polska Sp. z o.o., NTT System S.A.

n  BenQ Corporation i Grupa BenQ

Działalność BenQ Corporation opiera się na filozofii „Bringing Enjoyment ‘N’ Quality to Life” (Liczy się przyjemność i jakość życia). Firma jest światowym liderem wśród dostawców technologii i rozwiązań, a jej celem jest wzbogacanie i urozmaicanie wszystkich aspektów życia swoich klientów. Aby wprowadzić tę filozofię w życie, firma skupia się na tych aspektach, które w dzisiejszym świecie są dla ludzi najważniejsze, tj. styl życia, biznes, opieka zdrowotna i edukacja. BenQ dąży do zapewnienia ludziom możliwości lepszego i zdrowszego życia, zwiększenia wydajności oraz innowacyjnych metod kształcenia. Możliwości te daje niezwykle szeroka oferta technologii i produktów tworzonych z uwzględnieniem ludzkich potrzeb, obejmująca projektory cyfrowe, monitory, wielkoformatowe wyświetlacze interaktywne i rozwiązania oświetleniowe. Bo ma to dla nas znaczenie.

Do Grupy BenQ należy niemal 20 niezależnych spółek o łącznej wartości ponad 20 mld USD, działających w ponad 30 krajach i obsługujących wiele różnych branż. Spółki te zatrudniają łącznie ponad 100 tys. pracowników. Każda spółka w Grupie to uznany lider w swojej dziedzinie, który zwiększa zasoby Grupy, jej potencjał badawczo-rozwojowy oraz strategiczne atuty. Grupa wykorzystuje ugruntowaną pozycję swoich spółek w poszczególnych branżach do rozszerzania działalności na nowe rynki. Ponadto Grupa dysponuje wysoce wydajnym łańcuchem wartości oraz niezrównanym potencjałem, który umożliwia jej dostarczanie kluczowych komponentów oraz światowej klasy rozwiązań dla branż, takich jak: TFT-LCD, energia odnawialna, technologia organiczna i materiały zaawansowane, oświetlenie, projektowanie układów scalonych, komponenty precyzyjne, integracja systemów, branding, usługi. Grupa prowadzi rentowną i zrównoważoną działalność oraz wspiera spółki, które wyznają jej filozofię, czyli „Bringing Enjoyment ‘N’ Quality to Life” (Liczy się przyjemność i jakość życia).

Do Grupy BenQ należą: BenQ Corporation, AU Optronics Corporation (największy na świecie producent wielkoformatowych ekranów TFT-LCD), Qisda Corporation, Darfon Electronics Corporation, BenQ ESCO Corp., BenQ Materials Corp., BenQ Guru Corp., BenQ Medical Center, BenQ Medical Technology Corp., BenQ AB DentCare Corp., Daxin Materials Corp., Dazzo Technology Corp., Darwin Precisions Corp., Lextar Electronics Corp., LILY Medical Corp. and Raydium Semiconductor Corp..

n  BenQ w Europie i w Polsce

BenQ Europe to regionalny oddział BenQ Corporation z siedzibą w Holandii. Firma jest obecna na największych europejskich rynkach, takich jak Austria, kraje Beneluksu, Europa Środkowo-Wschodnia, Francja, Niemcy, Włochy, Skandynawia, Rosja, Hiszpania, Szwajcaria i Wielka Brytania. Szeroką oferta produktów bazuje na zintegrowanych technologiach, obejmuje projektory, monitory LED, ekrany informacyjno-reklamowe, interaktywne ekrany dotykowe. BenQ jest najchętniej wybieraną marką projektorów DLP® na świecie oraz jest w pierwszej trójce największych dostawców projektorów w ponad 20 krajach w Europie. Ponadto BenQ Europe jest ekspertem w dziedzinie monitorów VA LED i plasuje się w pierwszej piątce dostawców tych urządzeń w różnych krajach. www.BenQ.pl

n  ZOWIE a brand by BenQ dla e-Sportu

Po przejęciu przez BenQ znanej firmy ZOWIE Gear jesienią 2015, firma zdecydowała, że wszystkie produkty – monitory, klawiatury, myszy i inne akcesoria przeznaczone dla e-Sportu sprzedawane będą pod jednolitą marką ZOWIE a brand by BenQ. Wszystkie nowe rozwiązania dla graczy łączyć będą dotychczasowe doświadczenie e-Sportowe firm BenQ i Zowie. Na rynek trafią one pod jednolitą marką ZOWIE, gwarantującą użytkownikom innowacyjność, ergonomię, jakość i najlepsze parametry podnoszące skuteczność i przyjemność używających je graczy.

INDALO

Zamów opracowanie informacji prasowej

Publikuj artykuły i zarabiaj z CentrumPR.

Dziennikarstwo obywatelskie

Piszesz artykuły? CentrumPR to serwis stworzony również dla dziennikarzy obywatelskich. Błyskawiczna publikacja, wysokie miejsca w Google to zalety których może nam pozazdrościć konkurencja.
Dziennikarstwo obywatelskie
porównanie serwisów