Technologie » Komputery

BenQ rozpoczyna rewolucję ekologicznych monitorów full HD z podświetleniem LED

Rozdzielczość full HD (1680x1080), kontrast 5 mln:1 (DCR), 30% mniejsze zużycie energii, 14,6 mniejszy ciężar, 21,2% mniejsza grubość ekranu, śnieżnobiała obudowa z wygrawerowanym logo, certyfikaty ekologiczne TCO 5.0, RoHS, EnergySTAR 4.1, EuP Energy, PC3R oraz EPEAT Gold

Tak, jak kilka lat temu technologia LCD zrewolucjonizowała rynek monitorów wypierając standardowe konstrukcje CRT, tak nadchodzące obecnie podświetlenie ekranów LED wprowadza nowy wymiar możliwości w wyświetlaczach LCD dla urządzeń IT. BenQ, jako lider na rynku elektroniki konsumenckiej (CE) i IT wprowadza na rynek pierwsze modele monitorów wyposażonych w technologię podświetlania ekranu LED. Są to dwa monitory z serii V - panoramiczny, 24 calowy model V2400 Eco Full HD 1080p i panoramiczny, 21,5 calowy model V2200 Eco Full HD 1080p. Te dwa pierwsze modele stanowią wstęp do całej linii produktów LED jakie BenQ zamierza sukcesywnie wprowadzać na światowy i polski rynek.

V Eco LED: wysoka wydajność, przyjazna środowisku

Nowe modele V2400 Eco oraz V2200 Eco wyposażono w najnowszy rodzaj podświetlenia oparty na technologii diodowej LED, korzystnej dla środowiska, a także gwarantującej najwyższą jakość obrazu na ekranie. Dzięki technologii LED, oba nowe modele LED zapewniają jednorodne i pełne podświetlenie matrycy, wysoki współczynnik kontrastu 5 mln:1, w zakresie pełnej czerni i najwyższej bieli. Dzięki technologii BenQ SenseyeTM 3 Human Vision, obraz ma bogate kolory, jest czysty i ma głęboką czerń. Światło LED jest bardzo stabilne, daje więc użytkownikowi duży komfort przy długiej pracy. Co więcej, monitory z podświetlenie LED uruchamiają się bardzo krótko, w odróżnieniu od tradycyjnych konstrukcji LCD. Oba nowe modele serii V „Eco" zużywają o 30% mniej energii w czasie pracy.

Zaprojektowane z dbałością o środowisko naturalne

Monitory nowej serii V Eco oddają ideę firmy BenQ wyrażonej hasłem „Lookin' Great" nie tylko w zakresie wyglądu zewnętrznego, ale także w zakresie mniejszego zużycia energii oraz ochrony środowiska.

Nasze hasło Enjoyment Matters jest podstawą działania, tworzenia i wprowadzania na rynek produktów, które zapewniają zabawę i rozrywkę", powiedział Chen, General Manager of BenQ Technology Product Center. „Motto naszej korporacji wprowadza na nas obowiązek w stosunku do klientów, a nawet znacznie więcej, również naszej ziemi oraz życia". Odzwierciedleniem tej idei są właśnie dwa najnowsze modele V Eco - które na każdym etapie produkcji do zapakowania produktu zapewniają realizację najwyższych standardów w zakresie ochrony naturalnej człowieka. Gwarantują one, że hasło Lookin' Grea" ma swoje odzwierciedlenie w praktyce codziennego życia teraz i w przyszłości".

Panell LED serii"V" Eco potrzebuje o 30% mniej energii, niż tradycyjne wyświetlacze CCFL. Dodatkowo, nowe modele są lżejsze o ok. 14,6%) oraz cieńsze o ok. 21,2%  niż wyświetlacze CCFL o porównywalnej wielkości ekranu. Co więcej, znacznie ograniczono zużycie materiałów do pakowania (ok. 56%), co ma wpływ także na mniejsze zużycie paliwa w transporcie. Materiały do pakowania zastąpiono z tradycyjnych na ekologiczne: amortyzujące wypełnienie, wykonane jest teraz w 80% z papieru z odzysku (zastąpiło stosowany wcześniej Styrofoam. Kartony wykonane są teraz w 80% z papieru z odzysku. Nawet w zakresie druku na kartonach wprowadzono korzystne dla środowiska zmiany - o 70% zmniejszono zużycie tuszu, który jest w 100% ekologiczny - wykonany na bazie soi.

Kolejną innowacją jest drukowanie krótkiej instrukcji obsługi bezpośrednio na wewnętrznej stronie opakowania, zamiast na oddzielnym papierze. BenQ zrezygnował także ze stosowania trudnych w neutralizacji plastykowanych torebek na akcesoria. Co więcej, BenQ zrezygnował także z dołączania instrukcji na krążkach CD, które zastąpiły wcześniej wersje drukowane. Teraz pełna instrukcja dostępna jest tylko w sieci.

Odświeżony wygląd

Odświeżono także wygląd zewnętrzny monitorów serii Ecco V2400/2200 - kontynuują nagrodzoną stylistykę asymetryczną, znaną z poprzednich modeli z tej serii - V2400W. Teraz śnieżnobiały kolor nawiązuje do czystej formy Natury. W 28% konstrukcja wykonana jest z plastiku z odzysku, co jest zgodne z obowiązującymi standardami organizacji EPAT (program Green Electronics Counsil) oraz PC3R (organizacji promującej ponowne wykorzystanie, redukcję oraz recyklingu komputerów PC i monitorów). Co więcej, w celu promowania ekologii i ułatwienia recyclingu obudowa nie zawiera żadnych kolorowych nadruków ani chemicznych warstw ochronnych, a logo BenQ jest wygrawerowane.

Awangardowy styl V 2400 / 2200 Eco uzupełnia wielofunkcyjna podstawa monitora, oferując przydatne miejsce na wizytówki, albo - by być jeszcze bliżej natury - jako podstawka dla .... mini doniczki.

Modele V2400 Eco oraz V2200 Eco mają certyfikaty TCO 5.0, RoHS, EnergySTAR 4.1, EuP Energy, PC3R, oraz EPEAT Gold, w listopadzie otrzymają dodatkowo EnergySTAR 5.0. Oba modele otrzymały również Taiwan Green Mark oraz China Environmental Label.

Nowe model będą dostępne w Polsce na początku listopada w sugerowanej cenie detalicznej: BenQ V2400 Eco - 1089 zł (z VAT), a BenQ V2200 Eco - 899 zł z VAT .

Gwarancja 36 miesięcy door-to-door.

Parametry techniczne V2400 Eco

Vista Certification

Premium

Korporacja BenQ www.BenQ.com

Korporacja BenQ jest wiodącym światowym projektantem i producentem cyfrowych urządzeń dla domu i biura: projektorów multimedialnych, monitorów LCD, odbiorników TV LCD, aparatów cyfrowych, telefonów komórkowych, komputerów przenośnych, urządzeń pamięci masowej, nośników oraz klawiatur i myszy komputerowych

BenQ jest firmą działającą na wielu rynkach, silnie koncentrującą się na mobilnej komunikacji, wyświetlaczach wizyjnych oraz na połączeniu technologii sieciowych i cyfrowych.

Zgodnie z motto "Bringing Enjoyment and Quality to Life" BenQ łączy w swoich produktach bardzo wysoki poziom i technologiczne zaawansowanie z łatwością i przyjemnością obsługi, zarówno w pracy jak i w rozrywce.

W 2008 roku, obroty korporacji BenQ wyniosły 1.54 miliarda dolarów USA.

O grupie BenQ

Grupę BenQ tworzy 12 firm, które działają na rynku niezależnie od siebie, jednocześnie ścisłe ze sobą współpracując. W skład Grupy BenQ wchodzą: BenQ Corporation, AU Optronics Corporation (trzeci na świecie producent wielkoformatowych matryc TFT-LCD), Qisda Corporation, Darfon Electronics Corporation, Daxon Technology Inc., Daxin Materials Corp., BenQ Guru Software Co., BenQ Hospital, Darwin Precisions, Ltd, Raydium Semiconductor Corporation, Cando Corporation and Wellypower Co., Ltd.

BenQ w Polsce:  www.benq.pl

BenQ oferuje na polskim rynku tylko wybrane grupy produktowe: projektory multimedialne, monitory LCD, aparaty cyfrowe, notebooki , myszki i nośniki (CD, DVD, blu-ray).

Według niezależnych rankingów analityków rynku, od dwóch lat BenQ zajmuje w Polsce pierwsze miejsce pod względem liczby sprzedanych projektorów multimedialnych i 3 lub 4 (różnie w kolejnych kwartałach roku)  pod względem sprzedaży monitorów LCD.

Kontakt do przedstawiciela BenQ w Polsce www.BenQ.pl :

Dorota Kot, mailto:d.kot@BenQ.com  komórka: (+48) 607 936 650

Obsługa Prasowa i PR: