Technologie » Fotografia

BenQ W1220 – szerokokątny 5 krotny zoom optyczny

12 Mpix, 5 krotny zoom optyczny (28–210 mm), czułość do ISO 6400 (dla rozdzielczości 1280x960), funkcje Smart scene, Love Portrait, Blink Detektor, Face Tracking, Smile Catch, Beauty Enhancer i Pre-composition

Firma BenQ, zaprezentowała pierwszy aparat z 5- krotnym, szerokokątnym zoomem – BenQ W1220. Najnowszy aparat przeznaczony jest dla odbiorców oczekujących wysokiej jakości zdjęć i prostej obsługi. Nowa seria aparatów cyfrowych serii W (od Wide – szerokokątny) charakteryzuje się szerokokątnym obiektywem o ogniskowej 28 - 140 mm i rozdzielczości 12 megapikseli. Aparat jest bardzo płaski - 18,4 mm grubości.

W najnowszym modelu - po raz pierwszy w aparatach BenQ - zastosowano 5 krotny zoom optyczny. Nowa seria aparatów cyfrowych serii „W” firmy BenQ zapewnia najwyższą jakość zdjęć od panoramicznych pejzaży do żywych, spontanicznych zdjęć portretowych, dzięki zastosowaniu najnowszej matrycy CCD Sony 1/2,3 cala, czułości fotografii do 6400 w skali ISO oraz szerokim możliwościom ustawień w trybach P/Av/Tv/M. Model W1220 ma liczne nowatorskie rozwiązania zastosowane przez firmę BenQ tj. Smart Scene, Smart Focus, Face Tracking, Smile Catch Face Tracking, Smile Catch, Blink Detector czy Love Portrait Auto Capture oraz Beauty Enhancer i Pre-composition.

Dzięki inteligentnym funkcjom wspomagającym fotografowanie BenQ W1220 nawet niedoświadczeniu użytkownicy aparatu uzyskują dobre zdjęcia w trudnych warunkach oświetleniowych.

Szerokokątny obiektyw o ogniskowej 28mm i 5-krotnym zoomie cyfrowym jest doskonały dla uchwycenia na zdjęciach większej liczby osób i innych obiektów. Oznacza to np: więcej osób w kadrze na zjeździe rodzinnym czy zmieszczenia w kadrze całego zabytku. Dzięki wysokiej czułości do ISO 6400, BenQ W1220 zachowuje nastrój chwili przy świecach czy o zachodzie słońca – nie psując go błyskiem flesza.

Dzięki prostej obsłudze oraz zaawansowanym funkcjom, które wspomagają użytkownika, może się on skoncentrować całkowicie na decydowaniu co ma znaleźć się w kadrze – parametry techniczne zdjęcia ustawi aparat.

Funkcja Smart Scene automatycznie rozpoznaje do ośmiu różnych scen - Pejzaż / Portret / podświetlenie tylne / podświetlenie portretu / nocne sceny / nocny portret / Macro / słońce - i wybiera tę która pozwala na uzyskanie najlepszego zdjęcia.

Smart Focus eliminuje kłopoty z poprzednią generacją aparatów które wymagały przełączenia na inny tryb pracy przy robieniu zdjęć przedmiotów z niewielkiej odległości (Macro)

Smile Catch oraz Blink Detector - wspomagają uchwycenie na zdjęciu uśmiechu osoby (lub osób)  fotografowanej

Auto face tracking - optymalizuje tonacje skóry i koncentruje się na uchwyceniu ostrości i kompozycji twarzy fotografowanych osób. Funkcja pozwala na śledzenie do 10 osób.

Fotografowanie jest jeszcze fajniejsze i łatwe z funkcją Love-Portrait Auto Capture, która wspiera użytkownika przy robieniu autoportretów i niewygodnym wówczas trzymaniu aparatu i jednoczesnym naciskaniu spustu migawki. Tryb Pre-Composition to kolejna zaawansowana cecha, umożliwiająca użytkownikowi wykonanie najpierw zdjęcia tła, a potem zrobienie właściwego zdjęcia – z właścicielem aparatu na pierwszym planie - np. przez przypadkowego przechodnia. Funkcja ta jest nieoceniona podczas dokumentowania naszych podróży.  Tryb PATM (Program, Av, Tv, Manual) pozwala użytkownikowi panować nad ustalaniem parametrów ekspozycji w zależności od potrzeb i upodobań. Tryb Program automatycznie dostraja przysłonę i szybkość migawki zależnie od oświetlenia; tryb Tv - automatycznie ustawia szybkość migawki w zależności od ustawienia przysłony wybranego przez użytkownika, a tryb Av działa odwrotnie. Tryb Manual pozwala użytkownikom wybierać zarówno przysłonę jak i czasy naświetlania. W przypadku rejestracji filmów wideo, model W1220 nagrywa obraz wraz z dźwiękiem przy szybkości 30 ramek na sekundę.

Pomimo nagromadzenia dużej ilości funkcjonalności i zaawansowanych możliwości, model W 1220 utrzymuje szczupłą sylwetkę przy grubości 18.4mm, dzięki temu aparat łatwo jest nosić w kieszeni czy damskiej torebce.

Aparat dostępny od oczątku lutego 2009 jest w cenie dla odbiorcy końcowego w cenie 499 zł z VAT. Gwarancja 24 miesiące w systemie door-to-door.

Parametry techniczne:

MatrycaSONY 12 Mega Pixels, 1/2.3 inch CCD
Rozdzielczość obrazu 12M / 3:2 / 8M / 5M/ 3M / HD 16:9 / VGA
Obiektywf =5.0 ( W ) ~ 25.0 ( T ) mm F= 3.3 (W) ~ 5.9 (T) f = 28~140mm dla 35mm
Zoom Optical: 5X, Digital: Up to 5X(Preview) / Up to 12X(Playback)
Zakres ostrościNormalny: W=80cm do nieskończoności,  Makro: W=10cm ~ 100cm
Migawka1/2000 ~ 1 sec. (Fireworks 2 sec.; Manual, Night Scene 15 sec.)
Czułość ISO Auto / 50 / 100 / 200 / 400 / 800 / 1600 / 3200 (3M or lower) / 6400 (1280x960)
Balans bieliAuto / Daylight / Cloudy / Tungsten / Fluorescent H / Fluorescent L / Manual
Lampa błyskowaAuto Flash, Auto Anti Red-eye, Force On, Slow Sync, Forced Off
Samowyzwalacz10 sec. / 2 sec. / Double / Burst
Sekwencje filmowe720 x 400 (16:9) / 640 x 480 / 320 x 240 30 fps, Continuous recording with sound
PamięćWbudowana ok. 14MB, gniazdo kart SD kompatybilne z: 4GB SD compatible / 32GB SDHC
ZłaczaDigital output: USB 2.0 compatible Audio / Video output ( NTSC/PAL) PictBridge compatible
Wymiary91.1 x58.4 x18.4 mm
Waga120g bez bateri i karty SD
AkcesoriaUSB Cable / AV Cable / Software & UM CD / Quick Guide / Hand Strap / Pouch / AC Adapter / Li-ion Battery / Charger

Korporacja BenQ www.BenQ.com

Korporacja BenQ jest wiodącym światowym projektantem i producentem cyfrowych urządzeń dla domu i biura: projektorów multimedialnych, monitorów LCD, odbiorników TV LCD, aparatów cyfrowych, telefonów komórkowych, komputerów przenośnych, urządzeń pamięci masowej, nośników oraz klawiatur i myszy komputerowych

BenQ jest firmą działającą na wielu rynkach, silnie koncentrującą się na mobilnej komunikacji, wyświetlaczach wizyjnych oraz na połączeniu technologii sieciowych i cyfrowych.

Zgodnie z motto “Bringing Enjoyment and Quality to Life” BenQ łączy w swoich produktach bardzo wysoki poziom i technologiczne zaawansowanie z łatwością i przyjemnością obsługi, zarówno w pracy jak i w rozrywce.

W 2008 roku, obroty korporacji BenQ wyniosły 1.54 miliarda dolarów USA.

O grupie BenQ

Grupę BenQ tworzy 12 firm, które działają na rynku niezależnie od siebie, jednocześnie ścisłe ze sobą współpracując. W skład Grupy BenQ wchodzą: BenQ Corporation, AU Optronics Corporation (trzeci na świecie producent wielkoformatowych matryc TFT-LCD), Qisda Corporation, Darfon Electronics Corporation, Daxon Technology Inc., Daxin Materials Corp., BenQ Guru Software Co., BenQ Hospital, Darwin Precisions, Ltd, Raydium Semiconductor Corporation, Cando Corporation and Wellypower Co., Ltd.

BenQ w Polsce:  www.benq.pl

BenQ oferuje na polskim rynku tylko wybrane grupy produktowe: projektory multimedialne, monitory LCD, aparaty cyfrowe, notebooki , myszki i nośniki (CD, DVD, blu-ray).Według niezależnych rankingów analityków rynku, od dwóch lat BenQ zajmuje w Polsce pierwsze miejsce pod względem liczby sprzedanych projektorów multimedialnych i 3 lub 4 (różnie w kolejnych kwartałach roku)  pod względem sprzedaży monitorów LCD.

Indalo PR