Firma » Biznes

Bezpieczeństwo systemów IT w Dachser

Operator logistyczny Dachser odnowił i wzmocnił korporacyjny system IT, zgodnie z normą ISO 27001, standaryzującą systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji.

Zapewnienie bezpieczeństwa systemom informatycznym w firmie jest długofalowym procesem, polegającym na ciągłym doskonaleniu. Zgodnie z tą zasadą, firma Dachser nie tylko co roku organizuje audyt swojego korporacyjnego systemu IT, ale także, korzystając ze wsparcia firmy TÜV Süd, poddaje weryfikacji cały proces rozwoju oprogramowania.
Już od ponad 25 lat Dachser polega na swoich autorskich systemach Domino i Othello służących do zarządzania transportem drogowym, lotniczym i morskim, a także Mikado do zarządzania logistyką magazynową i systemie elektronicznej wymiany danych – EDI. Ponadto, operator dysponuje własnymi narzędziami eLogistics opartymi na sieci internetowej, które służą m.in. do przyjmowania zleceń i śledzenia przesyłek. Systemy Dachser dla wszystkich oddziałów i organizacji krajowych są projektowane, rozwijane i co tydzień centralnie aktualizowane. Obecnie w rozwój oprogramowania jest zaangażowanych 100 spośród 280 pracowników w centrali Dachser w Kempten.
Nasze systemy są wysoce zintegrowane, mogą być elastycznie dostosowywane oraz stanowią odzwierciedlenie najnowocześniejszych osiągnięć technologicznych. To unikalna propozycja w branży logistycznej – mówi Christian von Rützen, kierownik działu IT-Security w Dachser. Certyfikat ISO 27001 jest jasną deklaracją naszej wydajności, jakości i profesjonalizmu w procesach rozwoju operacji, zabezpieczeń i oprogramowania –  dodaje.
Elektroniczna wymiana danych wymaga bezpiecznych procesów IT
Głównym czynnikiem motywującym Dachser do uzyskania certyfikacji ISO 27001 była chęć zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa danym klientów. Przez ostatnie lata elektroniczna wymiana danych nabrała tempa, a razem z nią wymagania odnośnie systemów IT. Obecnie 80% wszystkich zamówień w Dachser jest przetwarzane drogą elektroniczną, ponad 13 tys. klientów połączyło swoje systemy z centrum EDI Dachser, a ponad 16 tys. korzysta z narzędzi eLogistics.
Firmy mają świadomość, że ich globalne łańcuchy dostaw są uzależnione od systemów operatora logistycznego, dlatego wymagają zapewnienia, że są one bezpieczne – wyjaśnia von Rützen. Biorąc pod uwagę te okoliczności, ze względu na ukończony proces certyfikacji ISO 27001 naszego systemu IT, jesteśmy w doskonałej pozycji – dodaje.
Dachser uzyskał swoją certyfikację ISO 27001 w grudniu 2011 – jako jeden z pierwszych operatorów logistycznych. W procesie certyfikacji poddano analizie szereg aspektów zabezpieczeń informatycznych, takich jak ochrona przed atakami cybernetycznymi, bezpieczeństwo aplikacji internetowych, zarządzanie ryzykiem IT, minimalizacja szkód, planowanie awaryjne oraz przepisy dotyczące poufności.
Podczas corocznych kontroli, poddawane ocenie są również wszelkie udoskonalenia wprowadzone po ostatnim audycie.
O Dachser
Dachser, rodzinna firma z siedzibą w Kempten w Niemczech, jest jednym z wiodących operatorów logistycznych w Europie.
Dachser oferuje kompleksową logistykę transportu, magazynowania oraz usługi dodane dla klientów w trzech obszarach biznesowych: Dachser European Logistics, Dachser Food Logistics i Dachser Air & Sea Logistics. Kompleksowe i interdyscyplinarne usługi, takie jak logistyka kontraktowa, konsulting oraz rozwiązania branżowe uzupełniają ofertę firmy. Gęsta sieć transportowa w Europie i na świecie wraz ze zintegrowaną technologią informatyczną umożliwiają świadczenie inteligentnych usług logistycznych o zasięgu globalnym.

katarzyna.prochniak@globalbrand.pl