Zdrowie » Ciało

BEZPIECZNE I MNIEJ BEZPIECZNE ZWIĄZKI NA TALERZU

BEZPIECZNE I MNIEJ BEZPIECZNE ZWIĄZKI NA TALERZU
Zobacz więcej zdjęć »
Co jeść razem, a co oddzielnie, by jak najlepiej wykorzystać to co w jedzeniu jest najcenniejsze? O diecie rozdzielnej opowiadają dr Partycja Szachta i Łukasz Sieńczewski - eksperci programu edukacyjnego Porcja Pozytywnej Energii.

Istnieje teoria zakładająca, że nie wszystkie makroskładniki czyli białka, węglowodany oraz tłuszcze, (a także błonnik pokarmowy, czy woda) idealnie się trawią, jeśli do organizmu trafią podczas jednego posiłku. Dlatego warto je rozdzielać. Chodzi o to, by odciążyć układ trawienny i zwiększyć przyswajanie wartościowych substancji. Takie podejście nazywane jest "dietą rozdzielną". Należy pamiętać, że organizm zdrowego człowieka zawsze wydziela wszystkie enzymy jednocześnie, niezależnie od tego jakie produkty do niego trafią wraz z posiłkiem. - mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii - Poza tym, niemal każdy produkt składa się z kilku makroskładników, np. w ryżu znajdziesz zarówno węglowodany, jak i białko czy niewielkie ilości tłuszczu.
Pewne połączenia jednak, mogą być trudniejsze do strawienia. Niektóre składniki jedzenia mogą też się ze sobą łączyć lub się wzajemnie neutralizować. Jakie połączenia zdaniem ekspertów od żywienia mogą być niekorzystne, a jakie są wskazane?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


Tłuszcze i węglowodany


Łączenie dużej ilości zarówno tłuszczów jak i węglowodanów w jednym posiłku może zaburzać funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej. Dzieje się tak, ponieważ każdy z tych składników z osobna dostarcza dużych porcji energii i mocno angażuje do pracy trzustkę. Połączenie cukrów i tłuszczów (np. słodycze) nasila ten proces, trzustka przestaje sobie radzić, a więc może pojawić się insulinooporność oraz stany zapalne. Takie połączenie jest szczególnie niekorzystne u osób, które mają podwyższony poziom cukru we krwi.


Tłuszcz i kwasy owocowe


To korzystne połąecznie. Kwasy owocowe pomagają układowi pokarmowemu rozbić cząsteczki tłuszczu na mniejsze, co zdecydowanie ułatwia trawienie. Dlatego do dań bogatych w tłuszcze zwierzęce (mięsa, ryby) warto dodawać sok z cytrusów lub ocet (najlepiej winny, jabłkowy) a wtedy staną się lepiej strawne. Ale uwaga! Nie dotyczy to produktów tłustych i jednocześnie bogatych w wapń, np. nabiału.


Nabiał i kwasy


Bogate w wapń są np. sery i twarogi. Niestety, ten pierwiastek w obecności wielu kwasów, np. cytrynowego, jabłkowego, chlorogenowego czy kumarynowego (takich kwasów sporo znajdziemy w pomidorach), łącząc się z wapniem, powodują powstanie nierozpuszczalnych kryształków. U osoby zupełnie zdrowej, która jada twaróg z pomidorem (i kwaśnymi owocami) nie powinno to mieć znaczenia. Jednak w nadmiarze może zwiększyć ryzyko rozwoju dny moczanowej, choroby, w której takie kryształki odkładają się w stawach, powodując ból. A w przypadku chorych - nasilić jej objawy. Dlatego nabiał i pomidory lepiej jeść osobno.


Warzywa krzyżowe i ryby morskie


Te produkty także lepiej jeść oddzielnie. Ryby są bowiem źródłem cennego dla tarczycy jodu, który zwiększa witalność, poprawia sprawność umysłową, wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Nie należy jednak łączyć ich z warzywami krzyżowymi, takimi jak kalafior, brukselka czy kapusta, bo zawierają one triglikozydy - substancje, które nie pozwalają tarczycy na wykorzystanie cennego pierwiastka.


Węglowodany i białka


Wiele osób, które starają się jeść osobno węglowodany i białka (np. unikają kanapki z serem) potwierdzają, że łatwiej utrzymać im wagę. Jednak zdaniem specjalistów, to "zasługa" uważniejszego komponowania posiłków i mniejszych porcji. Stąd sukces.
O tym w jaki sposób komponować posiłki, aby jak najlepiej wykorzystać to co na talerzu najcenniejsze uczymy najmłodszych w V edycji programu Porcja Pozytywnej Energii.


PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII - edukacja i kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych


Trwa V edycja Porcji Pozytywnej Energii - programu edukacyjnego zainicjowanego przez markę Crispi Natural. Jego celem jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych polegających na spożywaniu warzyw i owoców. Wraz z naszymi sprawdzonymi ekspertami - dietetykami dr Patrycją Szachtą i Łukaszem Sieńczewskim oraz blogerką kulinarną Eweliną Brodnicką będziemy odkrywać przed najmłodszymi tajniki zdrowego odżywiania.
Do udziału w najnowszej edycji zapraszamy przedszkolaki oraz uczniów szkół podstawowych 1-6. Po zarejestrowaniu się na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl nauczyciele otrzymają pakiet materiałów edukacyjnych, dostosowanych do grup wiekowych, które zostały przygotowane dla niech we współpracy ze specjalistami. Każdy uczestnik programu otrzyma także książkę kucharską pełną przepisów dla najmłodszych, zachęcające do spożywania warzyw i owoców oraz do wspólnego gotowania z rodzicami.


Porcja rywalizacji


Częścią programu jest konkurs polegający na przygotowaniu przez dzieci pracy na temat: "Warzywa i owoce spożywam codziennie i dbam o zdrowie fizyczne". W tej edycji prace można przygotowywać w jednej z trzech technik: Film, Wydarzenie lub Wydarzenie typu Land Art. Następnie nauczyciele przesyłają zdjęcia lub film poprzez stronę internetową programu. Na najciekawsze wystawy czekają atrakcyjne nagrody. 6 placówek zostanie nagrodzonych grantami o wartości 2.000 zł. Dla nauczycieli oraz uczniów przygotowaliśmy vouchery na sprzęt sportowy.


Informacje o programie


PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2013 roku, skierowany do dzieci i nauczycieli szkół podstawowych oraz do przedszkolaków. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu.
Partnerem głównym V edycji Porcji Pozytywnej Energii została znana i lubiana przez wszystkich marka Disney. Disney od wielu lat zaangażowany jest w promocję zdrowego stylu życia poprzez zabawę, edukację i wykorzystanie ulubionych postaci Disneya, dzięki którym całe rodziny inspirowane są do zdrowych wyborów.
Patronat honorowy nad programem objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.
Partnerem akcji jest Foods by Ann - marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach.
Więcej informacji na temat warunków udziału w programie i konkursie dostępnych jest na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl oraz na fanpage na Facebooku "PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII" www.facebook.com/PorcjaPozytywnejENERGII/.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

porcjapozytywnejenergii.pl
http://porcjapozytywnejenergii.pl/

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »