Dom » Nieruchomość

Bezpieczny Notariat - czyli rejestr ksiąg wieczystych online

Aplikacja Bezpieczny Notariat to odpowiedź na zgłaszane przez środowisko prawnicze w Polsce potrzeby bieżącego monitorowania przygotowywanych i dokonywanych czynności notarialnych oraz sprawdzania statusu pełnomocnictwa notarialnego.

Należy  pamiętać, że narzędzie Bezpieczny Notariat to nie wykaz elektronicznych ksiąg wieczystych, lecz autorska baza oparta się na dwóch rejestrach: Rejestrze Ksiąg Wieczystych oraz Rejestrze Pełnomocnictw Notarialnych. Nowoczesny system wykorzystuje technologię informatyczną i został stworzony w celu poprawy bezpieczeństwa obrotu prawnego w Polsce.  Korzystając z Rejestru Ksiąg Wieczystych online notariusz może sprawdzić czy w innej kancelarii notarialnej, w tym samym czasie lub w krótkim odstępie czasu, nie została przeprowadzona taka sama czynność dla danej nieruchomości. Co więcej elektroniczny rejestr ksiąg wieczystych pozwala uzyskać informacje o czynnościach dotyczących spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu, dla którego nie jest prowadzona księga wieczysta.

Weryfikacja pełnomocnictw notarialnych online

Bezpieczny Notariat to także internetowy Rejestr Pełnomocnictw Notarialnych, dostępny zarówno dla notariuszy, jak i wszystkich innych zainteresowanych podmiotów. Aplikacja pozwala na bieżąco monitorować stan prawny pełnomocnictwa notarialnego. Korzystanie z niej ma na celu uniemożliwienie posługiwania się w obrocie prawnym odwołanymi lub sfałszowanymi pełnomocnictwami. „Teraz każdy zainteresowany może poprosić notariusza korzystającego z Rejestru Pełnomocnictw Notarialnych o wprowadzenie informacji o udzielonym pełnomocnictwie do Rejestru lub o jego odwołaniu” – komentuje Magdalena Wojciechowska, prezes spółki odpowiedzialnej za wdrożenie innowacyjnego systemu Bezpieczny Notariat. Korzystając z narzędzia mocodawca może również samodzielnie zamieścić w Rejestrze informację o odwołanym wcześniej pełnomocnictwie. Dzięki temu narzędzie znacznie ogranicza oszustwa w obrocie prawnym.

Aplikacja jest dostępna pod adresem: bezpiecznynotariat.pl

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka „Dotacje na Innowacje" „Inwestujemy w Waszą przyszłość.

SSM - usługi ePR