Technologie » Internet

Bezprzewodowe lato - nowy artykuł Kaspersky Lab

Kaspersky Lab, producent rozwiązań do ochrony danych, opublikował w autorskiej Encyklopedii Wirusów VirusList.pl nowy artykuł autorstwa Christiana Funka, analityka zagrożeń pracującego w niemieckim oddziale firmy.

Autor omawia kwestie bezpieczeństwa związane z publicznymi sieciami Wi-Fi umożliwiającymi bezprzewodowe korzystanie z Internetu. Artykuł zawiera także informacje o metodach ochrony, które pozwalają na zmniejszenie ryzyka padnięcia ofiarą cyberprzestępców podczas wakacyjnego surfowania.

Zaczęło sie lato i coraz więcej osób wyjeżdżających na wakacje korzysta z publicznych bezprzewodowych punktów dostępowych do łączenia się z Internetem. Wi-Fi daje wiele korzyści, jak choćby niezależność od operatora telefonii komórkowej, jednak niesie ze sobą pewne zagrożenia dla naszych danych.

"Sieci Wi-Fi są podatne na tzw. ataki man-in-the-middle, które pozwalają cyberprzestępcom na przechwycenie kanału komunikacyjnego i uzyskanie pełnego dostępu do przesyłanych informacji", mówi Christian Funk, analityk zagrożeń z Kaspersky Lab. "W trakcie takich ataków hakerzy mogą ukraść nasze loginy, hasła, dane kart kredytowych i inne poufne informacje.

Christian Funk tłumaczy, że w celu zwiększenia bezpieczeństwa możemy korzystać z technologii VPN (Virtual Private Network) zapewniającej szyfrowanie i tunelowanie danych przesyłanych podczas korzystania z nieznanych sieci Wi-Fi. Jako alternatywę możemy także rozważyć dostęp do Internetu przy użyciu telefonu komórkowego - UMTS pozwala na uzyskanie zadowalającej prędkości przy rozsądnych kosztach.

Nie możemy także zapominać o instalacji dobrego rozwiązania typu Internet Security, które oprócz standardowej funkcjonalności, jaką jest ochrona przed szkodliwymi programami, zawiera także zaporę sieciową oraz filtr aktywności aplikacji", dodaje autor artykułu.

Pełny artykuł jest dostępny w Encyklopedii Wirusów VirusList.pl prowadzonej przez Kaspersky Lab: http://viruslist.pl/analysis.html?newsid=541.

Artykuł można wykorzystać dowolnie, z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.