Gospodarka » Narzędzia

Bitwa o talenty, chmura i narzędzia analityczne, czyli co nas czeka w oprogramowaniu dla HR w 2014 r

Zidentyfikowanie, pozyskanie talentów, ich rozwój zgodnie z celami firmy oraz utrzymanie najcenniejszych pracowników nie traci na znaczeniu, dlatego nadchodzący rok dla działów HR upłynie między innymi pod znakiem „bitwy o talenty”.

W tym kierunku będzie rozwijać się także oprogramowanie wspierające zarządzanie kadrami. Polskie firmy coraz chętniej sięgać będą także po rozwiązania dla HR w modelu chmury oraz po innowacyjne narzędzia umożliwiające zaawansowane analizy                          i symulacje w obszarze zarządzania kadrami.

Talent na wagę złota

Przez wiele lat uważano, że zarządzanie talentami, choć wpływa na rozwój osobisty pracownika, nie ma bezpośredniego przełożenia na sukces biznesowy firmy. Dziś, nowoczesne organizacje doskonale zdają sobie sprawę, że to właśnie między innymi dzięki strategii zarządzania talentami mogą wypracować przewagę konkurencyjną na rynku. Coraz częściej w zarządzaniu talentami firmy poszukują także wsparcia w narzędziach informatycznych – dedykowane rozwiązania umożliwiające identyfikację, rozwój i alokację najbardziej wartościowych pracowników na dobre zadomowiły się na rynkach Europy Zachodniej. Należy się spodziewać, że w 2014 roku także rodzime firmy będą coraz częściej decydowały się na profesjonalne wsparcie informatyczne w tym obszarze - mówi Teresa Olszewska, Prezes Zarządu GAVDI Polska S.A.

Firmowa e-społeczność

W nadchodzącym roku działy HR, idąc śladem zachodnich kolegów, będą szukały wsparcia także w narzędziach społecznościowych. Chętniej sięgać będą również po dedykowane obszarowi zarządzania kadrami aplikacje mobilne. Firmowe serwisy społecznościowe to innowacyjne narzędzia komunikacji z pracownikami, które z sukcesami są stosowane w dojrzałych, zachodnioeuropejskich organizacjach. Rodzime firmy także coraz śmielej zwracają się ku takim rozwiązaniom widząc w nich ogromny potencjał w zakresie podnoszenia motywacji pracowników, dzielenia się wiedzą czy zwiększania efektywności dzięki możliwości współpracy online – komentuje Teresa Olszewska. Coraz ciekawsza staje się też oferta rynkowa umożliwiająca włączenie urządzeń mobilnych takich jak smartfony czy tablety w procesy HR, dlatego spodziewamy się, że idąc za światowymi trendami, polskie działy kadr będą także coraz chętniej stosowały aplikacje mobilne w zarządzaniu zasobami ludzkimi.

HR w chmurze

Znacznie niższe koszty administrowania oprogramowaniem, skrócenie czasu wdrożenia i dużo większa skalowalność to powody, dla których w nadchodzącym roku należy  spodziewać się również rosnącego zainteresowania narzędziami do zarządzania kadrami w chmurze. Czołowe instytuty badawcze takie jak Gartner czy Forrester zauważają wzrost zapytań od dużych przedsiębiorstw rozważających SaaS dla obszaru „twardego” HR. Spodziewamy się, że w 2014 roku polskie działy kadr będą coraz uważniej przyglądały się rozwiązaniom w chmurze jako alternatywie dla tradycyjnych, czasochłonnych i kosztownych wdrożeń rozwiązań IT – dodaje Teresa Olszewska.

Analizy przede wszystkim

Jednym z najbardziej popularnych trendów wśród firm szukających innowacji na polu zarządzania zasobami ludzkimi w 2014 roku będzie także inteligentne zastosowanie systemów informatycznych dostarczające rozwiązań na przyszłość, narzędzi symulacji oraz analiz „what if”. W nowoczesnym biznesie kluczowe znaczenie ma informacja i sposób jej wykorzystania do planowania przyszłości organizacji. Dlatego firmy coraz częściej poszukują narzędzi IT, które pozwalają w krótkim czasie analizować duże ilości danych w obszarze HR i na ich podstawie przewidywać i planować w oparciu o różnorodne scenariusze wydarzeń – mówi Teresa Olszewska.

Mondaypr