Firma » Biznes

Black Point S.A. inwestuje na Dalekim Wschodzie

Black Point wysłał pierwszy transport towaru do swojej nowej bazy w Chinach. Miesiąc temu polska firma otworzyła oddział w Hongkongu. Obecnie, za pośrednictwem spółki-córki, Eco Service China, dostarcza producentom z azjatyckiego rynku ok. 100 tys. sztuk pustych kartridży.

Spółka Eco Service China, dalekowschodnie przedstawicielstwo grupy Black Point, działa w Hongkongu od miesiąca i właśnie realizuje pierwszy transport towaru. Dostarczane za jej pośrednictwem puste kartridże będą wykorzystane do produkcji nowych tuszów i tonerów do drukarek.

Black Point uruchomił swoją najnowszą inwestycję na Dalekim Wschodzie, aby zwiększać obroty grupy, tym bardziej że ten sektor rynku materiałów eksploatacyjnych w ostatnim czasie cechowała dobra koniunktura.

- Tylko w pierwszym kwartale 2010 roku dynamika wzrostu zysku brutto dla spółki Eco Service, w odniesieniu do analogicznego okresu 2009 roku, wyniosła aż 180% - mówi Marcin Adamski, prezes Eco Service i członek zarządu Black Point S.A.

Otwarcie przedstawicielstwa w Azji to kolejny etap wzmacniania obecności spółki Eco Service na Dalekim Wschodzie. Z chińskimi producentami firma współpracuje od kilku lat. Teraz dzięki centrum logistycznemu w Hongkongu może sprawniej obsługiwać azjatyckich klientów i znacznie skrócić czas dostaw oraz rozliczeń z kontrahentami.

Eco Service jest jedną z największych spółek zajmujących się handlem pustymi kartridżami w Europie. W tym roku pozyska z rynku ponad 4 miliony pustych kartridży. Z sukcesem działa na rynku europejskim, azjatyckim i amerykańskim. Poza firmą w Chinach ma przedstawicielstwo w Niemczech - spółkę TBG z siedzibą w Herne.
Informacje o firmie

Black Point S.A. jest założycielem działającej na światowym rynku materiałów do druku Grupy Black Point. W jej skład wchodzą: spółka Black Point, producent i właściciel marki materiałów eksploatacyjnych Black Point, Eco Service, ogólnoświatowy broker pustych kartridży, niemiecka spółka TBG, która wspiera działania Eco Service na rynku zachodnioeuropejskim oraz Eco Service China.

Firma Black Point ma ponad 20-letnie doświadczenie w branży. Pod marką Black Point oferuje tusze, tonery, papier fotograficzny, rolki do faksów i taśmy do drukarek igłowych. Marka Black Point to wysokiej jakości materiały do druku, które cechuje zwiększona wydajność i niezawodność. Wszystkie parametry potwierdzają restrykcyjne systemy kontroli wewnętrznej i zewnętrznej. Black Point przestrzega norm ISO, posiada własne laboratorium badawcze, współpracuje z renomowanymi ośrodkami badawczymi, m.in. Rochester Institute of Technology, Chip Lab oraz Instytutem Innovationstechnik w Niemczech. Od 14 maja 2010 roku akcje Black Point S.A. są notowane na rynku NewConnect GPW w Warszawie.

Profitcomms