Technologie » Telekomunikacja

Blaupunkt BS 02 – telefon, który może uratować życie

Blaupunkt Competence Center Mobile Phones wprowadził na polski rynek telefon komórkowy BS 02. Ma on duże, wyraźne klawisze oraz funkcję SOS. Dzięki niej w sytuacji zagrożenia życia można automatycznie zadzwonić oraz wysłać wiadomość tekstową do pięciu wcześniej zdefiniowanych odbiorców.

Ponadto model BS 02 charakteryzuje stabilność działania i klasyczny design. Proste menu, a także czytelny wyświetlacz, zapewniają jego bezproblemową obsługę.

- Dzięki funkcji SOS, użytkownik znajdujący się w nagłej sytuacji może powiadomić kogoś bliskiego, że potrzebuje pomocy. To szczególnie istotne, jeśli jest to osoba chora lub starsza. Mamy nadzieję, że nasz BS 02 pomoże w zwiększeniu poziomu komfortu i bezpieczeństwa wszystkich zainteresowanych. – powiedział Marcin Harasim, Country Manager ds. Blaupunkt Mobile & Smart Home Polska.

Sposób działania trybu SOS

Tryb działa nawet wtedy, gdy klawiatura jest zablokowana. Po wciśnięciu przycisku SOS telefon może zadzwonić, a także wysłać wiadomości tekstowe, do wcześniej zdefiniowanych odbiorców (maksymalnie pięciu). W przypadku połączeń telefonicznych, łańcuch alarmowy rozpoczyna się po dłuższym przyciśnięciu klawisza SOS i trwa tak długo, aż ktoś z listy odbierze telefon. Natomiast treść wiadomości tekstowej może być dowolnie edytowana, w zależności od potrzeb. Ponadto po uruchomieniu trybu SOS, telefon emituje donośny sygnał alarmowy.

Inne cechy produktu

Telefon wyposażono w estetyczną podstawkę, pełniącą funkcję stacji bazowej. Dzięki temu telefon można przechowywać oraz ładować w widocznym i stabilnym miejscu, by zawsze pozostawał w zasięgu.

Przekątna wyświetlacza modelu BS 02 wynosi 2 cale, a rozdzielczość to 176 x 220 pikseli. Telefon ma wejście jack 3,5mm, port USB typu B, odtwarzacz audio i video aparat fotograficzny 1,3 MP oraz radio FM. Dostępny jest moduł łączności Bluetooth, co umożliwia na przykład połączenie z zestawem słuchawkowym. Ponadto urządzenie obsługuje karty micro SD do 32 GB

Telefon występuje w czarno-srebrnej wersji kolorystycznej. Sugerowana cena detaliczna wynosi 139 PLN. BS 02 jest dostępny w sieciach sklepów AB Foto, Media Expert i Technikalia.pl

Najważniejsze parametry telefonu Blaupunkt BS 02:

Ekran 176 x 220 (2")

GSM 900/1800 MHz

Pamięć RAM 32 MB I ROM 32 MB

Przycisk SOS

Obsługa kart SD do 32 GB

Bluetooth

Bateria 1000 mAh

Aparat 1,3 MP

Wymiary: 113 * 55 * 13,2 mm

Dyktafon

Odtwarzacz audio i wideo

O firmie Blaupunkt:

Nazwa marki Blaupunkt nawiązuje do niemieckiej niezawodnej jakości, europejskiego stylu oraz znakomitego stosunku jakości do ceny – również w przypadku telefonów komórkowych.

Powstanie firmy datowane jest na 1923 rok. Wówczas to w Berlinie została założona firma „Ideal” produkująca słuchawki. Każdą parę słuchawek technicy firmy dokładnie sprawdzali i oznaczali symbolem jakości - niebieską kropką. W końcu Klienci zaczęli pytać o słuchawki z niebieską kropką i tak przyjęła się nowa nazwa Blaupunkt. Symbol jakości stał się znakiem firmowym, a w roku 1938 również nazwą firmy. Obecnie marka posiada w swoim portfolio urządzenia car-audio, home audio, AGD, klimatyzacje, telewizory, systemy alarmowe i telefony.

Krzysztof Kiszewski