Kultura, sztuka » Muzyka

Bob Geldof sędziuje za pomocą telepresence w konkursie piosenki YouBloom

YouBloom Global Music Competition odbywa się dzięki rozwiązaniom telepresence dostarczonym przez firmy Polycom i Regus.

Polycom, światowy lider w dziedzinie ujednoliconej komunikacji i Regus, światowy lider innowacyjnych rozwiązań w miejscu pracy, zainicjowały wirtualne sesje jury realizowane na potrzeby nowego portalu muzycznego  YouBloom (www.youbloom.com).

Sesje odbywały się w Londynie i Los Angeles, każda organizowana za pomocą rozwiązań telepresence firmy Polycom, pozwalając na interakcję sędziów, tak jakby siedzieli w tym samym pomieszczeniu będąc w rzeczywistości tysiące kilometrów od siebie. Wśród członków jury znaleźli się Bob Geldof i inni znani muzycy. Sesje miały na celu ocenę piosenek, które weszły do półfinału konkursu. Sędziowie głosowali na najlepsze piosenki, które mogą znależć się w finale odbywającym się co kwartał.

YouBloom jest pomysłem przedsiębiorcy i muzyka Phila Harringtona. "Moja wizja a także  pozostałych osób zaangażowanych w YouBloom jest zbudowanie nowego światowego rynku dla artystów, który zmieni dynamikę przemysłu muzycznego i sprawi, że internet  zacznie przynosić artystom korzyści zarówno finansowe jak i twórcze". Strona wystartowała na początku tego roku, włącznie z konkursem piosenki YouBloom Song Contest.  Phil poszukiwał wsparcia dla artystów biorących w nim udział i tak udało mu się zebrać grupę ekspertów branży muzycznej, którzy działając jako jury zapewniają cenną i konstruktywną ocenę uczestników konkursu. W pierwszej kolejności ściągnął swojego  długoletniego przyjaciela Boba Geldofa, autor tekstów i producenta muzycznego, następnie znanego muzyka Ruperta Hine`a, producenta muzycznego Pete Brykiet`a z Londynu,  Nigela Grainge`a niezwykłego artystę z A & R, a także Damiana "Damizza" Young, producenta muzycznego z Los Angeles.

"Jakość obrazu emitowanego z Los Angeles jest wspaniała i całe doświadczenie wypada  bardzo naturalne i bezproblemowo, co w praktyce oznacza, że możemy skupić się na muzyce i dyskusji, bez zawracania sobie głowy sprawami technicznymi", powiedział Bob Geldof.

"Klienci używają na wiele sposobów naszych sal konferencyjnych wyposażonych w telepresence, ale ten z pewnością był jednym z najbardziej innowacyjnych. To pokazuje, jakość i wszechstronność technologii, dzięki której jesteśmy w stanie połączyć w czasie rzeczywistym dwa miasta oddalone od siebie o tysiące kilometrów, gwarantując jakość dźwięku, która pozwala sędziom z jury ocenić pasję i zdolności artystów uczestniczących w konkursie" powiedział Paulo Dias, Dyrektor Zarządzający Regus region EMEA.

"Wspieranie rodzących się talentów muzycznych jest bardzo ekscytujące," powiedział Gary Rider, prezes Polycom regionEMEA. "Ten konkurs muzyczny to kolejny świetny przykład, że świat się bardzo skurczył i odległości nie stanowią bariery, kiedy można wykorzystać rozwiązania wideokonferencyjne firmy Polycom zapewniające współpracę w czasie rzeczywistym z wielu miejsc na świecie w warunkach zbliżonych do naturalnych. Dzięki temu możliwy jest taki program jak ten wirtualny konkurs piosenki, bez konieczności podróżowania".

Konkurs Piosenki YouBloom dobiega w tym roku do końca. Osiem piosenek, które się zakwalifikowały będą ponownie oceniane przez jury w półfinale, aby następnie użytkownicy YouBloom w głosowaniu w Wielkim Finale wybrali cztery najlepsze utwory roku portalu YouBloom.

Rozwiązanie telepresence firmy Polycom oferują najbardziej realistyczny odbiór i stanowią część szerokie portfolio stworzonego, aby zaspokoić potrzeby nawet najbardziej wymagających klientów. Sale konferencyjne z systemem telepresence Polycom mogą pomieścić do 28 osób. Rozwiązania Polycom oparte są na otwartym standardzie i współpracują z innymi standardowymi systemami wideo zapewniając wysoką rozdzielczość obrazu i dźwięku.

You Bloom
YouBloom (www.youbloom.com) został stworzony przez artystów dla artystów, aby pomóc im rozwijać swój talent, zdobyć uznanie i zarobić trochę pieniędzy na swojej twórczości. Konkurs piosenki YouBloom już poczynając od etapu eliminicji budził zainteresowanie. To tego stopnia, że 24 piosenki, które startowały zostały wysoko ocenione przez jury złożone z zawodowych muzyków. Bob Geldof i inni sędziowie konkursu oceniają piosenki i głosują na swoich faworytów aż do finału. 8 finalistów, którzy już otrzymali  nagrody pieniężne będzie ze sobą konkurować w dorocznym Wielkim Finale YouBloom mając szansę na główną wygraną - pokaźną nagrodę pieniężną i znaczące uznanie na portalu YouBloom.

Portal ma już zarejestrowanych ponad 20.000 członków, ich liczba stale rośnie. Wkrótce bdą dodane  nowe, ciekawe funkcje, które pomogą artystom w dalszym ciągu rozwijać swój talent.

Ewa Nowak