Dom » Ogrody

Broi King KEG - grill w stylu pieca

Broi King KEG - grill w stylu pieca
Zobacz więcej zdjęć »
Grill Broil King KEG 4000 – to grill węglowy oparty na technologii kamado, której historia sięga 3000 lat wstecz do japońskiej tradycji gotowania

Nieważne czy jesteś entuzjastą grilli gazowych, czy fanem grilli węglowych, Broil King Keg na pewno Ci się spodoba. Przeznaczony jest do powolnego grillowania w niskiej temperaturze zapewniając optymalne rezultaty.  Unikalny kształt gwarantuje perfekcyjny obieg temperatury tak ważnej w grillowaniu pośrednim zwanym też konwekcyjnym, ściany grilla wykonane są z podwójnej stali wypełnionej izolacją zapewniając optymalne zatrzymanie ciepła wewnątrz. Zewnętrzna powłoka obudowy malowana jest proszkowo, jest łatwa w czyszczeniu i odporna na różne warunki pogodowe. Wbudowany termometr w pokrywie pozwala na sprawdzenie i utrzymanie odpowiedniej temperatury podczas grillowania niezależnie od tego jaka potrawę przygotowujesz. Po otwarciu pokrywy można zauważyć bardzo wysokie uszczelki, które zabezpieczają przed uciekaniem ciepła z grilla. Od razu rzucają się w oczy dwa wyjmowane ruszty, dzięki, którym możesz przygotować więcej potraw na swoim grillu. Niżej osadzony ruszt wykonany jest z wysokiej jakości żeliwa, który idealnie oddaje ciepło podczas grillowania, dodatkowo pozostawia charakterystyczne znaki na grillowanych stekach. Drugi ruszt wykonany jest z chromowanej stali. Można go przesuwać, dzięki czemu mamy swobodny dostęp do dolnego rusztu, a dodatkowo użycie dwóch rusztów naraz podwaja powierzchnię grillowania. Ruszt żeliwny przeznaczony jest do pieczenia większych kawałków mięsa jak np. indyk czy tez pieczeń, natomiast chromowany ruszt służy głównie do przyrządzania mniejszych specjałów. Sekret grillowania w Keg-u polega na zamknięciu pokrywy. Pozwala to na lepszą kontrolę temperatury wewnątrz i grillowanie konwekcyjne. Na górze pokrywy znajdują się otwory wentylacyjne, które pozwalają Ci na proste regulowanie przepływu powietrza w Keg-u. Są to główne elementy do kontroli temperatury. Im wyższa cyfra na wentylatorze, tym wyższa temperatura wewnątrz grilla. Otwór wentylacyjny na porywie wykonany jest z bardzo grubego żeliwa, natomiast dolny wentylator wykonany jest nierdzewnej stali. Multi-tool pozwala Ci na łatwiejsze korzystanie z Keg-a. Jest tak zaprojektowany, aby ułatwić Ci wykonanie niezbędnych czynności do przygotowania wspaniałego posiłku. Jeżeli potrzebna jest dodatkowa przestrzeń do przygotowania potraw, idealnie sprawdzą się tutaj odpinane boczne półki z dodatkowymi haczykami do podwieszenia akcesoriów potrzebnych w czasie grillowania, których rączki są zawsze zimne w dotyku. Uchwyt pokrywy wyposażony jest w otwieracz do butelek, możesz usiąść i spokojnie napić się ulubionego napoju podczas, gdy Keg będzie tworzył ten unikalny smak potrawy podczas powolnego grillowania. Stojak wykonany jest z bardzo wytrzymałej stali nierdzewnej, dodatkowo wyposażony w dwa duże kółka, ułatwiające przewożenie grilla.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Zanim zaczniesz grillować należy dobrze naoliwić żeliwny ruszt. Zapobiegnie to przywieraniu potrawy i jej przypalaniu. Jest to także dobry moment aby nasmarować olejem również górny wentylator. Zanim rozpalisz grilla upewnij się że dolne jak i górne wentylatory są maksymalnie otwarte. Pozwoli To na lepszy przepływ powietrza. Teraz otwórz pokrywę i usuń ruszty. Najlepszym paliwem do Keg-a jest naturalny brykiet. Nie zawiera on żadnych wypełniaczy i produktów ubocznych, dzięki czemu podczas spalania utrzymuje wyższą temperaturę, spala się czyściej i jest bardziej wydajny. Rozpala się szybko, dzięki czemu już po 15 minutach możesz zacząć grillować. Upewnij się, że masz zarówno grube jak i mniejsze kawałki brykietu. Węgiel powinien pokryć kratkę ale nie zasłaniać otworów po bokach. Ze względu na specyficzną budowę Keg-a zużywa on znacznie mniej węgla podczas grillowania. Włóż podpałkę do węgla i podpal. Podpałka powinna w całości się spalić przed rozpoczęciem grillowania. Aby dodać aromat dymu grillowanym potrawom wystarczy do brykietu dodać namoczone wcześniej w wodzie zapachowe wiórka drzewne. Następnie umieść ruszty na swoim miejscu i zamknij pokrywę. Zacznij zmieniać pozycję wentylatorów, wówczas gdy temperatura będzie wynosić 50 stopni poniżej temperatury żądanej. Gdy żądana temperatura zostanie osiągnięta wówczas możesz położyć potrawę na ruszcie. Keg przeznaczony jest głównie do grillowania przy zamkniętej pokrywie, więc postaraj się nie otwierać go zbyt często. Jeśli już otwierasz pokrywę uchyl ją na parę centymetrów przez 5 sekund i dopiero otwórz w całości. Pozwoli to uniknąć nagłego dopływu powietrza i wzniecenie ognia. Po grillowaniu, gdy Keg jest jeszcze rozgrzany, użyj do czyszczenia drucianej szczotki, tak aby przygotować ruszt na następne grillowanie. Gaszenie ognia jest bardzo proste. Kiedy już skończysz grillować na Keg-u zamknij pokrywę i górne i dolne otwory wentylacyjne. Węgiel, który się nie wypalił możesz użyć przy następnym grillowaniu. Kiedy będziesz wyjmował popiół, otwórz całkowicie dolny wentylator, i za pomocą multi-tool wygrzeb cały popiół do pojemnika. Popiół jest doskonałym źródłem potasu, fosforu i innych minerałów, jako nawóz sprawdzi się idealnie i twój ogród na pewno go pokocha. Bardzo dobra inwestycją jest kupienie pokrowca Na Keg-a. Osłoni on Twojego grilla przed wpływem różnych czynników i pozwoli utrzymać w dobrej kondycji przez lata. Broil King Keg jest niezwykle wszechstronny. Jest przystosowany głównie do powolnego grillowania w niższej temperaturze. Pozwala ci na przyrządzenie takich specjałów jak grillowane pachnące dymem żeberka, czy mostek, kurczaki, indyki lub inne kawałki mięsa które lubisz. Możesz w nim również piec pizzę, jak również desery takie jak ciasta czy pieczone ciasteczka. Ugrillujesz w nim wspaniałe steki, czy łososia na desce a także skwierczące warzywa w patelni do fajity. Możliwości jest bardzo wiele. Użyj swojej wyobraźni oraz miłości do grillowania na świeżym powietrzu i rozwiń swoje doświadczenia z grillem poprzez grillowanie konwekcyjne.

Wykonany z wysokiej jakości żeliwa ruszt pozwala nie tylko na przygotowanie doskonałych steków, ale również pieczeni czy dużych kawałków mięsa, które potrzebują dłuższego grillowania w niższej temperaturze. Drugi ruszt wykonany z chromowanej stali pozwala na przygotowanie wszystkiego na co masz ochotę w jednym czasie.

Otwory wentylacyjne wykonane z wysokiej jakości żeliwa, pozwalają na łatwe kontrolowanie temperatury wewnątrz grilla i odpowiedni przepływ powietrza. Dodatkowo dzięki Multi-tool można łatwo i bezpiecznie otwierać bądź zamykać wentylatory lub ustawić na pożądanej pozycji.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Dynamic - Centrum Grilla
http://www.dynamic24.pl

Komentarze (2)

  • avatar
    ~Edek 2014-12-15 21:43:24

    Wygląda bardzo imponująco, polecam sklep decofire.pl, naprawdę świetna obsługa i chłopcy znają się na grillach.

  • avatar
    ~P.M 2012-12-15 17:40:14

    NOOOO wygląda imponująco


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »