Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Bytom zaczerwieni się od Mikołajów. Załóż strój i pobiegnij w słusznej sprawie

2 grudnia mali i duzi, amatorzy i profesjonaliści, bytomianie i przyjezdni wezmą udział w 5. Biegu Świętych Mikołajów. Cały dochód ze sprzedaży pakietów startowych zostanie przekazany Wspólnocie Burego Misia. Partnerem wydarzenia jest Agora Bytom.

Partnerem wydarzenia jest Agora Bytom. Tego samego dnia galeria zaprasza do ,,Fabryki Świętego Mikołaja”.

Wspólnota Burego Misia to wyjątkowa instytucja, którą tworzą zwane Burymi Misiami osoby niepełnosprawne i ich pełnosprawni przyjaciele. Powstała w 1983 roku w Krakowie i trwa nieprzerwanie do dziś we wspólnotach w całym kraju. Grupa bytomska regularnie spotyka się w Parafii pw. WNMP w Bytomiu.

Podopieczni Wspólnoty Burego Misia są Beneficjentem Biegu Świętych Mikołajów. Wpisowe wynosi 20 zł. Zapisy trwają do 29 listopada 2017 roku pod tym linkiem. Liczba miejsc jest ograniczona – decyduje kolejność opłacenia wpisowego. 1 i 2 grudnia będzie można zarejestrować się również w biurze zawodów, które znajduje się u partnera tegorocznego wydarzenia – w galerii handlowej Agora Bytom.

To dla nas zaszczyt, że możemy stać się częścią tak szlachetnej inicjatywy. Jestem przekonana, że bytomskie ulice zaczerwienią się od Świętych Mikołajów, tak jak miało to miejsce w ubiegłych latach. Zachęcam do biegania, zachęcam do pomagania. Dobra zabawa gwarantowana – mówi Hanna Petters, dyrektor Agory Bytom.

Pięciokilometrowa trasa poprowadzi ulicami Bytomia. Bieg główny rozpocznie się o godz. 11.00 przy Agorze Bytom. Godzinę wcześniej na bytomskim Rynku swoich sił spróbują najmłodsi na trzech dystansach – 100 m, 200 m i 400 m. Wszystkich, małych i dużych, obowiązuje strój Świętego Mikołaja.

Tegorocznemu Biegowi Świętych Mikołajów towarzyszyć będzie koncert Joanny Lewandowskiej „Mężczyźni mojego życia i Agnieszka”. Wydarzenie odbędzie się 1 grudnia o godz. 18.00 w Operze Śląskiej. Bilety-cegiełki na rzecz Wspólnoty Burego Misia można zamawiać drogą mailową, wysyłając zamówienie na adres MYbytomianie@wp.pl.

Mikołajkowych atrakcji przygotowanych przez Agorę Bytom na początek grudnia jest więcej. W dniu biegu (2 grudnia, godz. 12.00-17.00, Bajtel Plac)  galeria zaprasza na warsztaty świąteczne do ,,Fabryki Świętego Mikołaja”. W ramach pierwszych zajęć w pracowni artystycznej dzieci przygotują Mikołaja na Święta, tworząc wielką brodę z łańcuchów. Dowiedzą się również, jak jego sanie wznoszą się w górę, a prezenty spadają kominem w dół. Warsztaty przeznaczone są dla dzieci w wieku od 5 do 12 lat.  Kolejne spotkania odbędą się 9 i 16 grudnia. Z kolei w mikołajki najmłodsi osobiście spotkają się z Mikołajem (od godz. 13.00 do 19.00, poziom 0 – obok Cukierni Sowa). Nie zabraknie słodkości i upominków (rodzice mogą przekazać prezenty do wręczenia).

Agora Bytom to multigaleria w centrum Bytomia. Na prawie 57 tys. mkw. mieści się 120 sklepów oraz punktów usługowych, klub fitness, centrum rozrywki, kino i sala widowiskowa. Właścicielem obiektu jest norweska spółka Borgestad ASA, a zarządzaniem galerią zajmuje się spółka Idea Property & Asset Management.

Zapisy: https://elektronicznezapisy.pl/event/2148/strona.html

Więcej informacji na: www.agorabytom.pl