Motoryzacja » Moto Serwis

CarForFriend.pl spółką akcyjną

CarForFriend.pl, platforma zajmująca się internetowym doradztwem oraz dostawą używanych aut w Polsce, Niemczech i Czechach, kontynuuje aktywność w formie spółki akcyjnej. Firma do końca lutego planuje pozyskać około 2 000 000 zł na dalszy rozwój działalności.

Jak mówi Jacek Fijołek, twórca platformy CarForFriend.pl zajmującej się internetowym doradztwem oraz dostawą pojazdów używanych w Polsce, Niemczech i Czechach, pod koniec lutego nastąpi pierwsze podwyższenie kapitału własnego spółki o ok 2 000 000 zł. Proces sprzedaży udziałów w firmie dedykowany jest inwestorom indywidualnym:

- „Decyzję o przekształceniu się w spółkę akcyjną podjęliśmy ze względu na nasze  pozytywne doświadczenia z crowdfoundingiem, czyli zbieraniem pieniędzy z zewnętrznych, pozabankowych źródeł. Dzięki rzetelnej i współpracy z klientem indywidualnym, mamy możliwość pozyskania nie tylko zaangażowania kapitałowego poszczególnych osób i firm prywatnych, ale także stworzenia bazy naszych ambasadorów, polecających nasze usługi i wpływających na rozpoznawalność marki. Z naszej perspektywy jest to o wiele korzystniejsze rozwiązanie, niż finansowanie bankowe.”

Rozwój i ekspansja

Na co CarForFriend.pl planuje przeznaczyć pozyskany kapitał? Jak tłumaczy twórca platformy, firma planuje rozwój dotychczasowych działań marketingowych na rynku polskim i czeskim, rozbudowę własnego zaplecza warsztatowego oraz ekspansję nowego kierunku sprzedaży, czyli Rumunii.

- „Działalność na rynkach zagranicznych ma dla nas szczególne znaczenie. W przypadku czeskich konsumentów, chcemy umocnić tam naszą obecność z racji bardzo dużej popularności zakupów przez Internet. Dla Czechów nabywanie auta online i za pomocą, na przykład, aplikacji mobilnej jest bardzo podobne do zakupu ubrań lub zamawiania jedzenia. Mówiąc o rozbudowie własnego zaplecza warsztatowego dla napraw samochodów z Niemiec i Szwecji, pomysł ten związany jest z postrzeganiem nas przez niemieckich i szwedzkich klientów jako dostawców usług – i choć nie sprzedajemy im aut, dokonujemy wszelkich napraw technicznych klasycznych samochodów z tamtych rejonów.”

W przypadku rynku w Rumunii, dla CarForFriend.pl stanowi on bardzo perspektywiczny kierunek rozwoju ze względu na jego obecny stan oraz charakter – „Aktualnie nasze przygotowania do „podbicia” rynku rumuńskiego są już w zaawansowanym stadium - mamy gotową stronę oraz materiały reklamowe w języku rumuńskim. Oprócz tego, pieniądze pozyskane z emisji akcji pozwolą nam również na początkowe wsparcie klientów w postaci częściowego finansowania kupowanych aut. Sam kierunek ekspansji idealnie współgra z naszą logistyką. Rumuński rynek samochodów używanych jest taki sam, jak ten polski kilkanaście lat temu. Z racji zbyt dużej odległości geograficznej do Niemiec, dla tamtejszych kierowców indywidualny import auta i jego transport na przykład, z Monachium do Bukaresztu jest po prostu nieopłacalny. W tej sytuacji wkraczamy my z naszą ofertą, zapewniając rumuńskim nabywcom aut wysokiej jakości, kompleksowe usługi.” – tłumaczy Jacek Fijołek, twórca CarForFriend.pl.

Co dalej?

Jak wyglądają zatem plany CarForFriend.pl na najbliższe dwa lata? Jak tłumaczy twórca platformy, choć to krótka perspektywa czasowa, firma planuje stałe zwiększanie dotychczasowej sprzedaży aut, bardziej złożoną rozbudowę zaplecza warsztatowego oraz objęcie pozycji lidera pod względem sprzedaży używanych pojazdów przez Internet w Polsce, Czechach i Rumunii, a następnie w całej Europie Centralnej.

GUTPR