Firma » Biznes

CBRE KUPUJE FIRMĘ VALTEQ

CBRE rozszerza usługi doradztwa budowlanego w Niemczech poprzez pozyskanie konsultantów budowlanych

Londyn/Warszawa, 6 lutego 2014 – CBRE ogłasza, że jest w trakcie finalizacji zakupu firmy VALTEQ Gesellschaft mbH (“VALTEQ”) wraz z jej filiami.  VALTEQ, który został utworzony przez obecnych właścicieli, Dr. Thomasa Herr, Dr. Gabriele Lüft i Jürgena Scheins’a, jest wiodącą techniczną firmą doradczą na rynku nieruchomości w Niemczech.

VALTEQ specjalizuje się w sporządzaniu opinii technicznych i środowiskowych dla nieruchomości  komercyjnych. Oferuje również usługi technicznego zarządzania aktywami, zarządzanie projektami i nieruchomościami oraz koncentruje się na  tworzeniu opłacalnych ekonomicznie rozwiązań technicznych w sektorze zrównoważonego budownictwa.

Po jej zakupie, firma VALTEQ stanie się integralną częścią działu Doradztwa Budowlanego w CBRE zarówno w Niemczech i Europie.

Klientami VALTEQ są wiodący inwestorzy na rynku nieruchomości oraz kluczowi najemcy, zwłaszcza z sektora finansowego. Zespół VALTEQ  liczy około 60 profesjonalistów, w którym pracują inżynierowie,  architekci, geolodzy i specjaliści techniczni, zgrupowani w 5 oddziałach w Niemczech: w Berlinie, Stuttgarcie, Frankfurcie, Monachium i Norymberdze.

Michael Strong, Prezes CBRE na Europę, Środkowy Wschód i Afrykę, powiedział:

“Pragniemy dostarczać naszym klientom jak najszerszy wachlarz usług związanych z  nieruchomościami. VALTEQ pozwoli nam dodać do listy linii biznesowych w Niemczech nową usługę i równocześnie rozszerzyć usługi doradztwa budowlanego w całym regionie. W najbliższym czasie będziemy mogli oferować naszym klientom w całej Europie najwyższej jakości usługi w zakresie, w jakim świadczy je VALTEQ.”

Dr Thomas Herr, Prezes  VALTEQ, skomentował:

“Dzięki dołączeniu do CBRE, staniemy się częścią wiodącego na rynku zespołu doradztwa budowlanego i zarządzania projektami, liczącego ponad 2 700 specjalistów na całym świecie. W połączeniu z doświadczeniem eksperckim innych linii biznesowych CBRE, daje to fantastyczne możliwości dla naszych klientów i współpracowników.”

Transakcja zakupu zostanie zamknięta do końca pierwszego kwartału 2014 i jest w trakcie zatwierdzania przez urząd regulujący w Niemczech.

-koniec-

Kontakt:

Natasha Sunderland, CBRE                                                                 Dr Thomas Herr, VALTEQ

+44 207 182 3688 / +44 7795 010209                                                    +49 30 29 36 32 0

natasha.sunderland@cbre.com / @CBRE_EMEA_News                        therr@valteq.de / @VALTEQ_GmbH

www.cbre.eu / www.cbre.de                                                                 www.valteq.de

Kieron Smith, FTI                                                                                Tom Zeller, Hill Green GmbH

+44 207 269 9350                                                                                T+49 69 2648 677-15

maria.raimundo@fticonsulting.com                                                      zeller@hillgreen.de

Questia Sp. z o.o. Communications Management Consultants