Technologie » Internet

CeBIT 2011: Kaspersky Lab przewiduje wzrost profesjonalizmu cyberprzestępców

Eksperci z Kaspersky Lab przewidują nieustanny wzrost profesjonalizmu cyberprzestępców. Podobnie jak konwencjonalna branża, również „podziemie” formalizuje swoją działalność – organizując imprezy dla partnerów, tworząc narzędzia marketingowe oraz fora.

Cyberprzestępcy skupiają się na spełnianiu potrzeb swoich klientów. Ze względu na to, że coraz częściej uzyskujemy dostęp do Internetu przy użyciu urządzeń mobilnych, a poufne transakcje, takie jak bankowość online, coraz chętniej przeprowadzamy za pośrednictwem smartfonów, jest rzeczą nieuniknioną, że krajobraz szkodliwego oprogramowania dostosuje się odpowiednio do tych trendów.

Eksperci z Kaspersky Lab przewidują wzrost liczby ataków na użytkowników smartfonów. Według Jewgienija Kasperskiego, dyrektora generalnego i współzałożyciela Kaspersky Lab, ataki mobilne są ogólnie łatwe do przeprowadzenia, ponieważ użytkownicy są stale połączeni z Internetem. Dlatego Kasperski uważa, że urządzenia mobilne i konwencjonalne komputery PC będą w przyszłości narażone na takie same ryzyko.

„W nadchodzących latach nasze prywatne życie cyfrowe będzie silniej skoncentrowane wokół korzystania z urządzeń mobilnych – to właśnie za pośrednictwem tych urządzeń będziemy oglądali filmy, korzystali z portali społecznościowych czy robili zakupy online” – powiedział Jewgienij Kasperski. „Z kolei w naszym życiu zawodowym będziemy korzystali zarówno z usług mobilnych, jak i konwencjonalnej technologii komputerowej. Cyberprzestępcy dostosują się do tych zmian i skoncentrują swoje ataki na osobach korzystających z Internetu – zarówno w celach zawodowych, jak i prywatnych”.

Materiały prasowe dotyczące obecności Kaspersky Lab na wystawie CeBIT 2011 są dostępne na stronie http://www.kaspersky.com/de/cebit2011.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.