Firma » Biznes

CEE Green Building Awards dla 3 Stawów i Manufaktury

Manufaktura oraz 3 Stawy – centra handlowe zarządzane przez Apsys Polska, otrzymały nagrody w konkursie Central and Eastern European Green Building Awards w kategorii BREEM In-Use Certificate.

30 listopada 2011 r. Manufaktura i 3 Stawy, centra handlowe zarządzane przez Apsys Polska zostały nagrodzone w konkursie CEE Green Building Awards.

Organizowany przez The Association of Green Building Professionals konkurs wyróżnia projekty deweloperskie spełniające wymogi zrównoważonego rozwoju i posiadające stosowne certyfikaty, takie jak BREEAM czy LEED. 3 Stawy i Manufaktura zostały nagrodzone w kategorii BREEAM In-Use. Są to pierwsze obiekty w Polsce posiadające ten „zielony" certyfikat przyznawany budynkom funkcjonującym. Nagrody CEE Green Building Awards otrzymały firmy: Apsys Polska - właściciel Manufaktury i zarządca centrum handlowego 3 Stawy oraz Union Investment - właściciel 3 Stawów.

„Zarządzamy centrami handlowymi w taki sposób, by z upływem czasu zwiększać ich wartość" mówi Marcin Stokowiec, Dyrektor ds. Inwestycji, Apsys Polska „W tym celu wdrażamy rozwiązania, które prowadzą do optymalizacji w zakresie kosztów utrzymania, energooszczędności oraz funkcjonalności. Certyfikaty BREEAM In-Use oraz nagrody CEE Green Building Awards dla 3 Stawów i Manufaktury potwierdzają, że działamy w dobrym kierunku. W najbliższym czasie będziemy poddawać certyfikacji pozostałe centra handlowe, którymi Apsys zarządza w Polsce. Będziemy też wdrażać kolejne programy, które pozwolą na jeszcze większe dostosowanie 3 Stawów i Manufaktury do wymogów środowiskowych oraz społecznych" - dodaje Marcin Stokowiec.

Nieruchomości, które spełniają „zielone" standardy są atrakcyjniejsze dla użytkowników - pracowników, klientów, najemców. Coraz więcej firm, poszukując miejsca dla prowadzenia działalności, zwraca uwagę na to, czy budynek jest przyjazny dla zdrowia, środowiska i budżetu. Dlatego inwestorzy i deweloperzy coraz chętniej inwestują w rozwiązania, których celem jest zwiększenie energooszczędności i optymalizacja kosztów funkcjonowania obiektu.

Konkurs CEE Green Building Awards ma na celu popularyzację znaczenia zrównoważonego budownictwa w regionie CEE. Jego organizator, The Association of Green Building Professionals chce pokazywać najlepsze projekty, które spełniają wymogi zielonego budownictwa oraz informować rynek o ich właścicielach, deweloperach i zarządcach - firmach, które wdrażają w życie ideę zrównoważonego rozwoju.

Apsys to świadomy ekologicznie, globalny operator, inwestor, deweloper, agent ds. najmu, menadżer projektu oraz zarządca nieruchomości. Firma stosuje w swej działalności zasady zrównoważonego budownictwa, tak aby zarządzane przez nią centra handlowe spełniały najwyższe wymogi efektywności energetycznej oraz ekologicznej. W celu podniesienia wartości środowiskowej i użytkowej budynków oraz obniżenia kosztów ich funkcjonowania wykorzystuje najefektywniejsze rozwiązania techniczno-organizacyjne uwzględniające potrzeby najemców, pracowników i klientów centrów. Apsys jako pionier certyfikacji zrównoważonego budownictwa posiada rozległe i unikatowe know-how w zarządzaniu centrami handlowymi, które może udostępnić każdemu właścicielowi dla każdego projektu w celu podniesienia jego wartości i obniżenia kosztów utrzymania. Firma Apsys istnieje w Polsce od 1997 roku. Obecnie zarządza 14 centrami handlowymi w 11 miastach i prowadzi prace nad budową poznańskiego projektu - centrum handlowego Łacina, o powierzchni najmu wynoszącej 98 000 m2. Dodatkowe informacje na www.apsysgroup.com.

Effective Public Relations