Dom » Nieruchomość

Central European Retail Fund - nowy fundusz inwestujący w nieruchomości handlowe

Firma Warburg – Henderson wprowadza w Europie Środkowej nowy fundusz inwestujący w nieruchomości handlowe.

Warburg - Henderson Kapitalanlagegesellschaft für Immobilien mbH, Hamburg, uruchamia nowy, specjalny fundusz nieruchomości: Central European Retail Fund. Jest on adresowany do inwestorów instytucjonalnych i będzie inwestować w nieruchomości handlowe w Polsce oraz Czechach. Fundusz o łącznej wartości około 250 mln euro, w tym 40 do 45% długu, zakłada roczną stopę zwrotu na poziomie 8%. Firma Warburg - Henderson jako Manager Inwestycyjny jest odpowiedzialna za koncepcję i strategię oraz zarządzanie i sprawozdawczość funduszu. Firma Palmer Capital Investments GmbH, jedna z wiodących firm zarządzająca aktywami w Europie Środkowej i Wschodniej, jest odpowiedzialna za pozyskiwanie oferty i lokalne zarządzanie aktywami.

Według Eitela Coridassa, Dyrektora Zarządzającego odpowiedzialnego za zarządzanie portfelem inwestycji w firmie Warburg-Henderson – „Wraz z uruchomieniem funduszu Central European Retail Fund poszerzamy ofertę o inwestycje na nowych, dobrze rokujących rynkach”. Fundusz inwestuje przede wszystkim w duże placówki handlu detalicznego, mniejsze, dobrze prosperujące centra handlowe oraz budynki przy głównych ulicach. Fundusz skupia się na inwestycjach z rozbudowaną infrastrukturą ze stabilnymi wskaźnikami ekonomicznymi. Firma koncentruje się na inwestycjach w atrakcyjnych, gęsto zaludnionych lokalizacjach z rosnącą lub stabilną strukturą demograficzną.

Jak wynika z danych makroekonomicznych, Polska jest jedną z nielicznych gospodarek, które nie doświadczyły recesji w roku 2008/2009. Międzynarodowy Fundusz Walutowy do roku 2018 przewiduje dla Polski roczny wzrost na poziomie ok. 3%. Dynamiczny sektor detaliczny jest rynkiem interesującym zarówno dla inwestorów krajowych jak i międzynarodowych. Natomiast Czechy, choć są stosunkowo małym rynkiem nieruchomości, oferują największą siłę nabywczą w regionie. Jako atrakcyjny cel inwestycji postrzegane są zwłaszcza duże placówki handlu detalicznego, a także centra handlowe zlokalizowane w dzielnicach mieszkalnych oraz atrakcyjne inwestycje w centrach miast. Wielkopowierzchniowe placówki handlu detalicznego są rynkiem mniej rozwiniętym w porównaniu do dużych centrów handlowych. Są one postrzegane jako rynek o dużym potencjale w najbliższych latach, główne powody to ich rozmiar, odpowiedni nawet dla mniejszych lokalizacji i rosnąca liczba samochodów wśród szerszej grupy populacji.

Eitel Coridass komentuje: "Polska i Czechy są cenionymi kierunkami inwestycji w nieruchomości z wysoką przejrzystością rynku, który ciągle na dzień dzisiejszy oferuje premię zysku, na poziomie co najmniej 100 punktów bazowych w porównaniu z rynkiem niemieckim. Z tego punktu widzenia, szczególnie atrakcyjne możliwości oferują duże placówki handlu detalicznego".

Guy Barker, Dyrektor Zarządzający w Palmer Capital dodaje: "Duża liczba inwestorów nadal koncentruje się na większych centrach handlowych w Polsce i Czechach. Potencjał dużych placówek handlu detalicznego został wykorzystany do tej pory jedynie przez nielicznych inwestorów. Każdy, kto wchodzi teraz na rynek może odnieść korzyści z ciągłego rozwoju tego sektora".

Współpraca z Palmer Capital Investments jest pierwszą, w której Warburg - Henderson korzysta z zewnętrznego zarządzania aktywami. "Silna obecność na lokalnym rynku i długoletnie doświadczenie firmy Palmer Capital zapewniają doskonały dostęp do rynków", wyjaśnia Eitel Coridass. W przyszłości Warburg - Henderson będzie współpracować z innymi zewnętrznymi firmami zarządzającymi aktywami, w sytuacji gdy na danych rynkach i sektorach Henderson Global Investors oraz HIH Hamburgische Immobilien Handlung nie będą obecni na danym rynku lub nie będą posiadać dostatecznej wiedzy na jego temat.

Eitel Coridass dodał: "Zarówno Henderson jak i HIH pozostanie naszym pierwszym wyborem na zarządzającego aktywami w dziedzinach, w których się specjalizują. Dzięki współpracy z innymi partnerami możemy zaoferować naszym inwestorom instytucjonalnym jeszcze szerszą ofertę inwestycji w regionie, w poszczególnych sektorach. Dzięki temu zdobędziemy szeroką wiedzę na temat nowych rynków dla naszych klientów oraz staniemy się wiodącą grupą Menedżerów Inwestycyjnych dla inwestorów instytucjonalnych na europejskim rynku nieruchomości. "

Palmer Capital