Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Centrum Janki i szkolenie dla najemców z selektywnej zbiórki odpadów

W dniach 20-21 czerwca Centrum Janki we współpracy z firmą STENA Recycling Sp. z o. o. zorganizowało szkolenie dotyczące selektywnej zbiórki odpadów dla najemców obecnych w centrum.

W warsztatach wzięli udział przedstawiciele 64 lokali. Akcji towarzyszyła zbiórka elektrośmieci, w efekcie której zebrano 500 kg odpadów.

Uczestnicy warsztatów o tematyce związanej z selektywną segregacją odpadów dowiedzieli się podczas spotkania o rodzajach odpadów, sposobie segregacji tworzyw sztucznych i makulatury oraz o tym, co się dzieje, gdy odpad znika z naszych oczu. Każdy uczestnik warsztatów otrzymał zaświadczenie o ich ukończeniu.

Uzupełnieniem szkolenia była zbiórka elektroodpadów, która odbyła się we wtorek 21 czerwca w godzinach 13.00-17.00. Najemcy przekazywali sprzęt biurowy (np. kasy fiskalne, kalkulatory), sprzęt komputerowy (np. myszki, klawiatury, monitory), żarówki, baterie i drobne AGD oraz uszkodzone, zużyte manekiny. Łącznie przekazano 500 kilogramów elektroodpadów. Uczestnicy zbiórki otrzymali upominki w postaci sadzonek roślin.

Centrum Janki to obiekt przyjazny środowisku i zarządzany zgodnie z polityką zrównoważonego rozwoju. Systematycznie podnosimy standardy proekologiczne i wprowadzamy rozwiązania technologiczne przyczyniające się do oszczędności w zużyciu mediów, maksymalizacji procesów technologicznych czy usprawnienia pracy urządzeń. Naszą polityką proekologiczną objęci są także najemcy Centrum Janki, którym regularnie przekazujemy wiedzę związaną z dbaniem o środowisko naturalne” – mówi Anna Walerych, dyrektor Centrum Janki.

Informacje o Centrum Janki:

Główni operatorzy Centrum Janki to Leroy Merlin, Saturn oraz hipermarket Auchan. Ofertę handlową centrum uzupełnia 76 butików i sklepów średnio powierzchniowych, w tym takie marki jak: City Sport, Cubus, H&M, KappAhl, Kazar, Reserved czy Sephora. Centrum Janki może pochwalić się bogatą ofertą rozrywkową – na terenie obiektu działają: mulitiplex CINEMA CITY oraz kompleks strefy food court z 11 restauracjami. Centrum Janki to miejsce przyjazne rodzinom oraz osobom niepełnosprawnym.

Całkowita powierzchnia użytkowa Centrum Janki to ponad 83.000m2.

Właścicielami Centrum Janki są: spółka celowa CH Janki Sp. z o.o., zarządzana przez Valad Polish Retail Fund, Global City RE Poland Sp. z o.o., Leroy Merlin Inwestycje Sp. z o.o. oraz Taima Investments Sp. z o.o. Zarządcą obiektu jest firma Apsys Polska S.A.

www.chjanki.pl

Orchidea