Firma » Biznes

CEO Club w restauracji Tamka 43

Restauracja Tamka 43 gościła członków Brytyjsko – Polskiej Izby Handlowej. Regularne spotkania CEO Club mają na celu umacnianie więzi między partnerami biznesowymi z Polski oraz Wielkiej Brytanii. Dopełnieniem wieczoru była kolacja przygotowana przez mistrza sztuki kulinarnej, Roberta Trzópka.

British Polish Chamber of Commerce

Organizacja BPCC, czyli British Polish Chamber of Commerce, powstała w 1992 roku. Od początku swojego istnienia za cel obrała sobie wspieranie wzajemnej wymiany gospodarczej między Wielką Brytanią i Polską. We współpracy ze wszystkimi członkami Izby oraz lokalnymi organizacjami gospodarczymi, BPCC realizuje program promocji polskich firm oraz eksporterów. Ich działania przyczyniają się również do tworzenia nowych miejsc pracy dla Polaków – zarówno w Polsce, jak i w Wielkiej Brytanii. Zrzeszenie sukcesywnie wspiera gospodarczą współpracę polsko-brytyjską, udzielając potencjalnym inwestorom informacji na temat prowadzenia działalności w Polsce i UK oraz kojarząc partnerów biznesowych z obu państw. Przedsiębiorcy mają szansę nawiązać kontakt podczas licznych konferencji, seminariów oraz warsztatów, a także w ramach spotkań biznesowych, regularnie organizowanych przez Brytyjsko-Polską Izbę Handlową.

Spotkanie na szczycie

Jednym ze stałych punktów działalności Izby są regularne spotkania biznesowe, organizowane w siedzibach poszczególnych członków BPCC. Gospodarzem ostatniego z nich był Paweł Kwiatkowski – właściciel warszawskiej restauracji Tamka 43 oraz współwłaściciel agencji koncertowej STX Jamboree. W wyjątkowym spotkaniu uczestniczyli m.in. prezes Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej, Joe Tunney, Ambasador Wielkiej Brytanii w Polsce Robin Burnett oraz przedstawiciele firm członkowskich Izby. Wieczór rozpoczął pobudzający zmysły aperitif, podany w pięknym entourage’u letniego ogródka restauracji. Goście podziwiali zabytkową fasadę kamienicy, której projekt łączy w sobie elementy polskiej tradycji z nowoczesnym designem. W środku restauracji na gości czekała wyśmienita, siedmiodaniowa kolacja, przygotowana przez Roberta Trzópka. Każda z potraw stanowiła wyśmienitą ucztę dla wszystkich zmysłów – dania dostarczyły gościom niepowtarzalnych wrażeń smakowych oraz wizualnych. Robert Trzópek, znany z łączenia polskiej tradycji kulinarnej z elementami gastronomii przyszłości, tym razem również postawił na niestandardowe zestawienia smaków i aromatów. Goście mieli okazję skosztować m.in. młodej marchewki z czosnkiem niedźwiedzim, sandacza z koprem włoskim, pomarańczą i dressingiem z czekolady, czy foie gras z kaszanką i orzechami. Miłośnikom słodkości do gustu przypadły szczególnie pieczone buraki z granite szczawiowym – jeden z popisowych deserów Roberta Trzópka, okrzyknięty przez magazyn Malemen niezwykłym kulinarnym odkryciem. Kolacji towarzyszyły liczne wyrazy uznania dla kuchni Roberta Trzópka. Zaproszony do stolika szef kuchni osobiście odebrał gratulacje od członków Izby.

Spotkanie CEO Club w restauracji Tamka 43 było niepowtarzalną okazją nawiązania nowych kontaktów biznesowych między przedstawicielami największych firm z Wielkiej Brytanii oraz Polski. Zaproszeni goście mieli również okazję osobiście przekonać się o niezwykłej intuicji kulinarnej Roberta Trzópka oraz zobaczyć, jak funkcjonuje restauracja Tamka 43, będąca członkiem ich organizacji.

DOSSIER:

Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.

Kontakt prasowy:
Beata Grzybek, Marta Więckowska, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok.14, 03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, martawieckowska@more-pr.com

www.tamka43.pl

Marta Więckowska