Gospodarka » Przemysł

Ceramika Paradyż partnerem programu „Łódź 30 under 30”

Celem programu „Łódź 30 under 30” jest wybranie co roku najwybitniejszych osobowości z Łodzi, które dzięki swoim zdolnościom do inspirowania innych, przyczyniają się do umacniania roli Łodzi, jako miasta „przemysłów kreatywnych”.

Wybrana 30-tka, w ramach programu, ma uczestniczyć w spotkaniach, których dążeniem będzie stworzenie kreatywnych działań na rzecz Łodzi. Ceramika Paradyż, firma propagująca proaktywne twórcze inicjatywy, innowacyjność i nowoczesny design, związana blisko z Łodzią oraz aktywnie uczestnicząca w jej rozwoju kulturalnym, została partnerem projektu.

„Ceramika Paradyż angażuje się w inicjatywy dobroczynne i społeczne, zwłaszcza na rzecz zdolnych, młodych ludzi, którzy wykazują ponadprzeciętny talent oraz niezwykłą pasję. Popieramy projekty takiej jak „Łódź 30 under 30", przyczyniające się do rozwoju lokalnego środowiska, w którym działa także Ceramika Paradyż. Biorąc udział w programie nasza firma ma szansę, dzięki swojemu szerokiemu doświadczeniu i wspólnej inspiracji, stworzyć z wybitnymi osobami z Łodzi innowacyjne pomysły, które mogą doprowadzić do realnych rozwiązań dla miasta. Chcemy łączyć działania społeczne z wartościami takimi jak pasja, współpraca, profesjonalizm, innowacyjność i orientacja na cel, którymi kieruje się także nasza firma" - mówi Iwona Filipczak, Rzecznik Prasowy Ceramiki Paradyż.

Wybrani „30 under 30" staną się ambasadorami nowej wizji Łodzi i konkretnych rozwiązań na istniejące wyzwania. To oni będą motywacją oraz inspiracją dla każdego łodzianina. Program „Łódź 30 under 30" ma również inspirować uczestników projektu i odbiorców wspólnego budowania części merytorycznej Parku Kultur Alternatywnych i wprowadzania jej w życie, jako odpowiedzi na potrzeby Łodzi i jej mieszkańców. Projekt Park Kultur Alternatywnych jest inicjatywą wynikającą ze współpracy organizacji pozarządowych z władzami miasta, której realizacja aktywnie wesprze strategię poprawy atrakcyjności Łodzi. Koncepcja projektu zakłada stworzenie interdyscyplinarnego centrum aktywności - wielofunkcyjnego obiektu przeznaczonego na działania kulturalne, edukacyjne i sportowe, a także na przestrzeń biurową, sklepową i wystawienniczą dla funkcjonujących tam przedstawicieli 3 sektorów - samorządu, biznesu i organizacji pozarządowych.

Wygenerowane idee, rekomendacje i efekty uczestników „Łódź 30 under 30" będą zebrane w publikacje, które zostaną przekazane i zaprezentowane, jako wspólna wizja i wskazówki różnych środowisk łódzkich do rozwoju miasta. Możliwość zgłoszenia kandydatów do programu ma każdy. Cechy, które powinien prezentować kandydat to: zaangażowanie w działania obywatelskie i na rzecz środowiska lokalnego, jednocześnie podejście globalne oraz odznaczanie się wybitnymi osiągnięciami. Ponadto każda zgłoszona osoba będzie oceniana pod kątem zainteresowania i całościowego entuzjazmu oraz wnoszenia wkładu własnego w program.

Ceramika Paradyż