Technologie » Komputery

Chroni znacznie więcej niż hasła — nowy Kaspersky Password Manager jest już dostępny

Kaspersky Lab informuje o wydaniu polskojęzycznej wersji nowej generacji swojego rozwiązania freemium — Kaspersky Password Manager. Teraz produkt przechowuje nie tylko loginy i hasła, ale również dane dotyczące płatności oraz skany i zdjęcia dokumentów, które potrafi rozpoznawać.

Według niedawnego badania obejmującego 14 552 respondentów z 30 krajów na całym świecie dorosły użytkownik internetu posiada średnio 14 kont online, serwisów lub aplikacji chronionych przy użyciu hasła. W erze przeciążenia informacyjnego Kaspersky Password Manager sprawia, że użytkownicy muszą pamiętać tylko jedno hasło główne, które daje dostęp do bezpiecznego sejfu zawierającego ich loginy, hasła, kontakty, dane dotyczące kart bankowych itp. Wszystkie te informacje są przechowywane w formie zaszyfrowanej i automatycznie uzupełniane w odpowiednich formularzach rejestracyjnych na stronach WWW i w aplikacjach. Są one także synchronizowane na komputerach i urządzeniach mobilnych użytkownika, jak również na portalu My Kaspersky. Nikt poza użytkownikiem nie ma dostępu do tych danych. Dlatego tak ważne jest, aby pamiętać hasło główne – bez niego odzyskanie danych, nawet korzystając z pomocy technicznej Kaspersky Lab, nie będzie możliwe.

Nowa wersja rozwiązania Kaspersky Password Manager została wyposażona w możliwość przechowywania i automatycznego uzupełniania adresu i danych bankowych użytkownika na stronach płatności online. Aby zapewnić dodatkowe bezpieczeństwo tych cennych informacji i zapobiec ewentualnej kradzieży, produkt przesyła te dane do stron dopiero po zweryfikowaniu ich wiarygodności.

Nowy Kaspersky Password Manager potrafi również szukać na komputerze zdjęć i skanów dokumentów, np. paszportu czy polisy ubezpieczeniowej, które wiele osób przechowuje w tej postaci – na wszelki wypadek. Dzięki technologii opartej na uczeniu maszynowym oraz na podejściu algorytmicznym produkt ustala, czy dane zdjęcie stanowi dokument, i sugeruje użytkownikowi zapisanie go w bezpiecznej postaci w szyfrowanym magazynie danych oraz ewentualne skasowanie niezaszyfrowanej kopii. Technologia nie rozpoznaje zawartości dokumentu ani nie przesyła żadnych plików do serwerów firmy Kaspersky Lab w celu przetworzenia. Działa lokalnie na urządzeniu użytkownika, wykrywając występowanie tekstu w grafice poprzez analizę określonego schematu linii. Kaspersky Password Manager skanuje urządzenie w poszukiwaniu grafiki z tekstem tylko po zainicjowaniu tego procesu przez użytkownika w ustawieniach produktu. W przypadku urządzeń mobilnych zdjęcia dokumentów można wykonać bezpośrednio z programu – zostaną one od razu zaszyfrowane.

Bezpłatna wersja programu Kaspersky Password Manager pozwala przechowywać 15 wpisów, takich jak: para nazwa użytkownika/hasło, adres, numer karty bankowej, zdjęcie/skan lub inny dokument. W wersji płatnej liczba wpisów jest nieograniczona. Jednocześnie wszystkie dane użytkownika mogą być teraz sortowane ręcznie w programie, co zapewnia wygodę i szybki dostęp do najczęściej wykorzystywanych wpisów.

Kaspersky Password Manager w swej obecnej postaci stanowi bezpieczny magazyn do przechowywania najcenniejszych danych użytkownika, do którego można bezpiecznie uzyskać dostęp z dowolnego urządzenia w dowolnym czasie. Jednak przechowywanie danych to nie wszystko. Rozwiązanie to pozwala również właścicielowi oszczędzić czas i pracę, automatycznie wypełniając formularze, dając wskazówki dotyczące tworzenia silnych haseł, sprawdzając bezpieczeństwo stron oraz znajdując poufne dokumenty przechowywane na urządzeniu w niechronionej postaci. To oznacza, że nie tylko pomagamy zabezpieczyć życie cyfrowe użytkownika we wszystkich jego przejawach, ale również ułatwiamy je – powiedział Dmitrij Aleszin, wicedyrektor ds. marketingu produktów, Kaspersky Lab.

Poza nowymi funkcjami obecna wersja programu Kaspersky Password Manager oferuje również obsługę systemów operacyjnych Windows, macOS, Android oraz iOS. Ponadto zamiast hasła głównego można teraz używać technologii FaceID na urządzeniach iPhone X. Na innych urządzeniach z systemem iOS oraz Android można stosować skaner odcisku palca.

Więcej informacji o nowej wersji produktu Kaspersky Password Manager znajduje się na stronie https://www.kaspersky.pl/password-manager.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie https://www.kaspersky.pl/nowosci.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.