Firma » Finanse

Co wybrać - lokaty czy obligacje? Czyli jak chronić swój kapitał przed inflacją?

Jednym z czynników rynkowych, który może zagrozić naszym oszczędnościom jest inflacja. Co roku zmniejsza ona realną wartość naszych pieniędzy. Z tego względu warto obracać swoimi oszczędnościami z zyskiem, zamiast gromadzić je w domu lub na nieoprocentowanym rachunku bankowym.

Warto także, pomyśleć o bezpieczeństwie inwestowanych środków oraz o gwarancji osiągnięcia realnych zysków. Na rynku produktów finansowych istnieje bogata oferta inwestowania i gromadzenia kapitału. Jednak, trzeba pamiętać, że inwestorzy nie posiadający doświadczenia oraz szerokiej wiedzy finansowej, mogą mieć problemy z bezpiecznym ulokowaniem wolnych środków. Dlatego, podstawowym instrumentem, na którym powinien opierać się portfel inwestycyjny takiego inwestora jest instrument wolny od ryzyka. Dodatkowo warto, aby zapewniał on zyski ponad poziom inflacji.

Do takich produktów, dostępnych obecnie na rynku, można zaliczyć m.in. lokaty bankowe czy obligacje Skarbu Państwa. Jeśli chodzi o papiery dłużne naszego kraju, to w tej chwili najlepszymi ofertami wydają się być obligacje czteroletnie oraz dziesięcioletnie. Posiadają one zmienne oprocentowanie, uzależnione od wskaźników inflacji. Oprocentowanie obligacji Skarbu Państwa jest aktualizowane co roku oraz indeksowane na podstawie poziomu inflacji. Przez to ten rodzaj instrumentu finansowego, zapewni nam zawsze realny zysk.

Opłacalne jest systematyczne inwestowanie w obligacje. Dzięki temu, można powiększyć swoje zyski. Jest to możliwe, w sytuacji w której posiadane obligacje ze zbliżającym się terminem zapadalności sprzedajemy, a w zamian wykupujemy nowe obligacje z nowej emisji. Takie papiery dłużne są tańsze w nabyciu i dodatkowo możemy osiągnąć zyski ze starych obligacji. Inwestowanie w obligacje jest proste, nie wymaga kompleksowej wiedzy, a przy tym gwarantuje bezpieczeństwo oraz zysk. Z tego względu ten instrument finansowy jest polecany zarówno niedoświadczonym inwestorom, jak i osobom szukającym „bezpiecznej przystani" w okresie niekorzystnym do inwestowania. Inną możliwością bezpiecznego ulokowania wolnych środków, z której inwestorzy często korzystają, są lokaty bankowe. Podobnie jak obligacje, lokaty gwarantują realne zyski oraz bezpieczeństwo. Lokaty, w porównaniu do obligacji, przeważnie nie posiadają zmiennego oprocentowania. Lokaty długoterminowe są uzależnione od stawek WIBRO lub WIBID i tego typu lokaty gwarantują zyski nawet przy zmianach poziomu inflacji. Jednak standardowa lokata bankowa posiada stałe oprocentowanie. Jej termin zapadalności wynosi z reguły do 1 roku. Najlepsze lokaty mogą zagwarantować realny zysk na poziomie 1,5%-2%. Jakie zyski osiągniemy z lokaty - jest to w dużej mierze uzależnione od inflacji oraz od wyboru oferty. To my decydujemy, którą ofertę lokaty wybrać i w jakim banku ją założyć. Oczywiście realne zyski mogą przynieść tylko lokaty z wysokim oprocentowaniem. Dlatego, ważne jest porównanie lokat oferowanych na rynku i uwzględnieni przy tym, obecnego poziomu inflacji oraz oczekiwań inflacyjnych.

abtarasew1