Rozrywka i wypoczynek » Hobby

Co zrobić z ciasta ptysiowego?

Co zrobić z ciasta ptysiowego?
Zobacz więcej zdjęć »
Ciasto ptysiowe, jak potocznie nazywa się ciasto parzone, to prawdopodobnie jedyny wypiek, który się… gotuje. Ciasto pozbawione drożdży zadebiutowało we Francji już w XVI wieku za sprawą jednego z cukierników pracujących wówczas na dworze Katarzyny Medycejskiej.

Pozbawione drożdży ciasto wyrosło wyłącznie dzięki parze wodnej. Do dziś ciasto ptysiowego stanowi bazę wielu uwielbianych deserów – ptysi, groszku, eklerów, karpatki, hiszpańskich pączków, słonych paluszków i nie tylko. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na jego pyszne wykorzystanie!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


Podstawowe ciasto ptysiowe

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka wody

  • 1/3 kostki masła

  • 6 łyżek masła


Sposób przygotowania:

Wodę z masłem podgrzej w rondelku do czasu wrzenia wody i rozpuszczenia masła. Do zdjętego z ognia naczynia wsyp mąkę, cały czas mieszając. Po wsypaniu całej mąki, odstaw ją na kilka minut do przestygnięcia. Następnie dodawaj do masy kolejno po jednym jajku. Całość energicznie mieszaj, by uzyskać masę o jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto możesz wykorzystać teraz do pysznych deserów.

Jak zrobić karpatkę?

Składniki na jedną blaszkę: ciasto ptysiowe z bazowego przepisu, krem – 500 ml mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżki cukru waniliowego, ½ szklanki cukru, 200 g masła, do posypania – cukier puder.

Przygotowane wcześniej ciasto ptysiowe przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut, by nabrało rumianego koloru. W trakcie studzenia przygotuj krem. Mleko podgrzej z cukrem, cukrem waniliowym oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Mieszaj do zgęstnienia masy. Przestudzoną dodaj ją do masła i razem z nim utrzyj na krem. Ciasto ptysiowe przetnij na pół i przełóż kremem. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Podawaj oprószone cukrem pudrem. Zobacz również, jak zrobić karpatkę według przepisu W kuchni z Wedlem. 

Jak zrobić eklerki?

Składniki na ok. 20 eklerków: ciasto ptysiowe z bazowego przepisu, krem – 250 g śmietany 30 % kremówki, ½ szklanki cukru pudru, polewa – ½ tabliczki czekolady.

Naszykowane ciasto ptysiowe przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij z niej na blachę wyłożoną papierem podłużne porcje ciasta. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25-30 minut. Pamiętaj, by nie otwierać w tym czasie piekarnika – inaczej eklerki nie wyrosną. Gdy przestygną przetnij je na pół. Na jednej połowie każdej z nich umieść nadzienie z kremówki ubitej z cukrem pudrem na sztywną pianę. Drugą połowę udekoruj polewą z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Połówkę z bitą śmietaną przykryj drugą połową z czekoladą. Gotowe eklerki schłódź w lodówce.

Jak zrobić churrosy – hiszpańskie pączki?

Składniki na ok. 20 churrosów: ciasto ptysiowe z bazowego przepisu,  sos czekoladowy – 80 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietanki 36 %.

Gotowe ciasto ptysiowe przełóż do rękawa cukierniczego. W garnku rozgrzej olej. Jego temperaturę sprawdź za pomocą odrobiny ciasta, które powinno natychmiast wypłynąć na wierzch. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący wyciskaj do niego z rękawa podłużne kawałki. Churrosy smaż na złocisty kolor. Po ich wyjęciu nadmiar tłuszczu odsącz za pomocą papierowego ręcznika. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ze śmietanką. W przygotowanym sosie maczaj hiszpańskie pączki.




Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Serwis kulinarny
http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »