Technologie » Komputery

Commvault - nowa uproszczona polityka cenowa i nowe pakiety

Firma Commvault przedstawiła nową, uproszczoną politykę cenową i nowe pakiety, które znacznie ułatwiają zakup, wdrażanie i sprzedaż rozwiązań marki
Firma Commvault, globalny lider w dziedzinie rozwiązań do tworzenia kopii zapasowych i odtwarzania danych oraz zarządzania danymi w środowiskach hybrydowych, przedstawiła nową, uproszczoną politykę cenową i nowe pakiety, które znacznie ułatwiają zakup, wdrażanie i sprzedaż rozwiązań marki Commvault. Dzięki wprowadzonym zmianom konwergentne rozwiązania do zarządzania danymi - gruntownie zmieniające sposób, w jaki myślące przyszłościowo przedsiębiorstwa dowolnej wielkości chronią i wykorzystują swoje dane oraz zarządzają nimi - są teraz jeszcze prostsze, bardziej skalowalne i bardziej kompleksowe.

Równolegle do premiery nowych produktów firma Commvault zaprezentowała również szeroką gamę programów i zobowiązań kadrowo-organizacyjnych związanych z wdrażaniem nowej strategii ukierunkowanej na partnerów, której celem jest zdobycie pozycji preferowanego dostawcy na rynku rozwiązań do ochrony danych.

Firma Commvault całkowicie przebudowała i uprościła swoją ofertę produktów, aby stworzyć kompleksową platformę do tworzenia kopii zapasowych i odtwarzania danych oraz zarządzania danymi. Zmiany objęły infrastrukturę pamięci masowej oraz mechanizmy koordynacji świadczenia usług i nadzoru nad danymi. Nowa oferta pakietowa - uzupełniona o innowacyjne mechanizmy sztucznej inteligencji, które automatycznie uczą się i dostosowują do sytuacji w celu upraszczania i usprawniania pracy struktur informatycznych - lepiej niż dotąd zaspokaja dynamicznie zmieniające się potrzeby współczesnych przedsiębiorstw cyfrowych, a także upraszcza zarządzanie procesem tworzenia kopii zapasowych. Firma Commvault podkreśla, że jej produkty są obecnie łatwiejsze w zakupie, wdrażaniu i zarządzaniu, a jednocześnie umożliwiają klientom zwiększanie efektywności działania struktur informatycznych i czerpanie większych korzyści z posiadanych danych.

W ramach przebudowanej oferty firmy Commvault skonsolidowano ponad 20 dotychczasowych rozwiązań oraz wprowadzono dodatkowe innowacje i nowe funkcje. Dzięki temu powstały cztery bogate funkcjonalnie produkty:

• Commvault CompleteTM Backup & Recovery - jest to niewątpliwie najbardziej kompleksowa na rynku i wyposażona w największy zestaw funkcji platforma tworzenia kopii zapasowych i odtwarzania danych. Obejmuje udoskonalony proces tworzenia kopii zapasowych i odtwarzania danych przeznaczony dla myślących przyszłościowo przedsiębiorstw, oparty na jednym rozwiązaniu. Została zaprojektowana z myślą o potrzebach przedsiębiorstw różnej wielkości i może obsługiwać obciążenia w systemach każdego typu, takich jak: środowisko hybrydowe obejmujące środowisko lokalne i wiele środowisk chmurowych udostępnianych przez różnych dostawców; serwery fizyczne; maszyny wirtualne; aplikacje i bazy danych; urządzenia końcowe i wiele więcej. Commvault Complete, jak sama nazwa wskazuje, jest rozwiązaniem kompleksowym. Obejmuje również funkcje Disaster Recovery, zarządzanie kopiami migawkowymi, ochronę użytkowników na punktach końcowych, ochronę skrzynek pocztowych. Oferta jest tez dostępna w formie usługi SaaS zawierającej replikację, disaster recovery, tworzenie raportów i zintegrowaną archiwizację.
  • Commvault HyperScaleTM Technology - ten dodatek do rozwiązania Commvault Complete udostępnia infrastrukturę lokalną zbliżoną do infrastruktury chmurowej i obsługuje dodatkową pamięć masową skalowalną poziomo. Jest dostępny w dwóch formach: 1) jako zintegrowane urządzenie oznaczone marką Commvault lub 2) jako oprogramowanie, które klient może zainstalować na sprzęcie wybranego przez siebie producenta.
  • Commvault OrchestrateTM - ta zautomatyzowana technologia świadczenia usług umożliwia użytkownikom udostępnianie i synchronizowanie danych oraz sprawdzanie ich poprawności w każdym środowisku w związku z ważnymi zadaniami informatycznymi, takimi jak testowanie procedur Disaster Recovery, przeprowadzanie operacji programistycznych i testowych oraz przenoszenie obciążeń. Commvault OrchestrateTM pozwala na efektywniejsze wykorzystanie danych znajdujących się w dodatkowej pamięci masowej. Dodatkowe kopie danych mogą być używane w takich celach, jak przyspieszenie procedur programistyczno-testowych lub migracja aplikacji. Operacje, które wcześniej były wykonywane ręcznie, teraz można koordynować i automatyzować, dzięki czemu klient zaoszczędzi cenny czas i pieniądze.
  • Commvault ActivateTM - Rozwiązanie to umożliwia wykrywanie i wyodrębnianie nowych, przydatnych w działaniu informacji na podstawie zarządzanych danych. Dostarcza firmie dane potrzebne do analizy i ułatwia dostosowanie się do wymogów rozporządzenia RODO oraz innych regulacji dotyczących ochrony danych osobowych. Pomaga w wykrywaniu ryzyka kradzieży danych oraz podejmowaniu w związku z tym odpowiednich działań. Pozwala na użycie informacji analitycznych w takich celach, jak zwiększenie efektywności wykorzystania plików oraz zapewnienie lepszego podziału odpowiedzialności. Przedsiębiorstwo otrzymuje narzędzia, które pozwolą mu odkrywać i zwiększać wartość danych w całej organizacji.

Wiodąca niezależna firma badawcza IDC przeprowadziła niedawno obszerne, globalne badanie z udziałem klientów korzystających z rozwiązań do ochrony danych marki Commvault. W ramach badania przeanalizowano korzyści wynikające z zastosowania powyższych rozwiązań z punktu widzenia upraszczania systemów informatycznych, zmniejszania ryzyka i zwiększania wydajności pracy. „Nowe pakiety produktów firmy Commvault zostały zaprojektowane z myślą o stworzeniu skonsolidowanego, kompletnego rozwiązania do zarządzania danymi w chmurze, wspomagania procedur DR, tworzenia kopii zapasowych, odtwarzania danych, archiwizacji danych i wykonywania kopii migawkowych" - powiedział Phil Goodwin, dyrektor ds. badań w firmie IDC. „Wśród zamierzonych korzyści należy wymienić uproszczenie infrastruktury, zwiększenie wydajności pracy działów informatycznych oraz obniżenie kosztów w skali roku. Nowa ankieta IDC dotycząca korzyści dla klientów wykazała, że dzięki produktom firmy Commvault klienci mogą szybciej i bardziej niezawodnie tworzyć kopie zapasowe i odtwarzać dane, zmniejszać ryzyko przestojów, zwiększać wydajność pracy, sprawniej tworzyć raporty oraz rozszerzać zasięg ochrony, szyfrowania i analiz. Połączenie wszystkich tych możliwości pozwala uzyskiwać lepsze wyniki finansowe i w pełni zaspokajać potrzeby przedsiębiorstw związane z przetwarzaniem danych".

Uproszczone, kompleksowe pakiety produktów Commvault są odpowiedzią na rosnącą złożoność procesów związanych z ochroną danych i zarządzaniem nimi oraz pojawianie się nowych opcji infrastruktury pozwalających zwiększać szybkość i elastyczność działania przedsiębiorstw. Dotychczasowe strategie tworzenia kopii zapasowych i odtwarzania danych mają dwie istotne wady. Po pierwsze wymagają od klientów zakupu wielu wąsko wyspecjalizowanych rozwiązań (w tym rozwiązań do tworzenia kopii zapasowych oferowanych przez producentów wchodzących dopiero na rynek), które z trudem zaspokajają potrzeby związane z zarządzaniem danymi na dużą skalę w różnych lokalizacjach, z uwzględnieniem nowych infrastruktur i typów danych. Po drugie znaczna część wyspecjalizowanych produktów bazuje na przestarzałej infrastrukturze, co prowadzi do powstawania silosów danych, które ograniczają elastyczność i zdolność do wprowadzania zmian.

Kompleksowe rozwiązanie
Pakiet Commvault Complete Backup & Recovery rozszerza dotychczasowy zakres rozwiązań do tworzenia kopii zapasowych i odtwarzania danych. Oprócz tradycyjnych usług tworzenia kopii zapasowych systemów plików, aplikacji, baz danych, maszyn wirtualnych, środowisk chmurowych, skrzynek pocztowych i punktów końcowych zawiera również funkcje, które były wcześniej dostępne jako opcjonalne dodatki. Jedną z nich jest funkcja Commvault IntelliSnapTM®, która służy do zarządzania kopiami migawkowymi, obsługi replikacji sprzętowej, raportowania, synchronizacji maszyn wirtualnych w różnych lokalizacjach oraz udostępniania plików.

Pakiet Commvault Complete Backup & Recovery można rozszerzać w zależności od skali i złożoności systemów klienta. Ponadto dostępne są wygodne opcje licencjonowania na podstawie mocy obliczeniowej lub liczby instancji oraz opcjonalne dodatki dla użytkowników, które pozwalają dostosować produkt do oczekiwań klienta związanych z dokonywaniem zakupów (obsługiwany jest zarówno nowoczesny model subskrypcyjny, jak i tradycyjny model oparty na licencjach bezterminowych). Dostępne opcje cenowe i licencyjne pozwalają w nowy, bardziej opłacalny sposób nabywać produkty firmy, a obecna oferta należy do najbardziej korzystnych i kompletnych na rynku.

W ramach pakietu Commvault Complete wszystkie funkcje administrowania i zarządzania tworzeniem kopii zapasowych i odtwarzaniem danych są dostępne z poziomu jednego łatwego w obsłudze interfejsu użytkownika. Oferta firmy Commvault, z platformą o szerokim zasięgu i najbogatszym zestawem funkcji, jest bardziej zróżnicowana niż inne oferty dostępne obecnie na rynku. Umożliwia partnerom i klientom zapewnienie najlepszej ochrony danych w ramach jednego produktu.

Innowacyjne mechanizmy sztucznej inteligencji
Pakiet Commvault Complete zawiera nowe mechanizmy sztucznej inteligencji dostępne w ramach platformy Commvault Data Platform. Dzięki temu może dostosowywać się do zmian w środowisku operacyjnym, aby zapewnić przestrzeganie umów dotyczących poziomu usług oraz osiąganie spodziewanych rezultatów niezależnie od zmieniających się warunków. Oprogramowanie firmy Commvault analizuje wzorce i wydajność, a jeśli zachodzi konieczność zmiany sposobu wykonywania operacji - zmienia ich priorytety i wprowadza inne modyfikacje pozwalające skuteczniej osiągać zakładane rezultaty. Pakiet Commvault Complete umożliwia dokonywanie powyższych zmian w sposób dynamiczny w celu zapewnienia optymalnego funkcjonowania przedsiębiorstwa.

Koncepcja „Commvault Advantage"
Dzięki połączeniu wszystkich produktów i technologii firmy Commvault (Commvault Complete Backup & Recovery, Commvault Orchestration i Commvault Activate wraz z technologią Commvault HyperScale Technology) - objętych prostą polityką cenową i licencyjną - przedsiębiorstwa zyskują konwergentny model zarządzania danymi, który nie ma sobie równych na rynku. Koncepcja ta - nazywana przez firmę "Commvault Advantage" - gruntownie zmienia sposób, w jaki myślące przyszłościowo przedsiębiorstwa chronią i wykorzystują swoje dane oraz zarządzają nimi.

„Nowa, uproszczona oferta produktów firmy Commvault zmienia podejście do konwergentnego zarządzania danymi. Oprogramowanie, które pozwala chronić i wykorzystywać newralgiczne dane oraz zarządzać nimi przy jednoczesnym obniżeniu kosztów i ryzyka, jest znakomitą propozycją dla każdego przedsiębiorstwa, bez względu na jego wielkość" - powiedział N. Robert Hammer, przewodniczący rady nadzorczej, prezes i dyrektor generalny firmy Commvault. „Podstawą oferty Commvault jest znakomite, powszechnie cenione oprogramowanie do tworzenia kopii zapasowych i odtwarzania danych, które jest obecnie jeszcze prostsze, bardziej skalowalne i bardziej kompleksowe. Firma Commvault po raz kolejny wysoko zawiesiła poprzeczkę w tym sektorze rynku, oferując bogate funkcjonalnie rozwiązania, które można łatwo kupić, wdrożyć i wykorzystywać dla dobra przedsiębiorstwa. Właśnie na tym polega koncepcja «Commvault Advantage», która zapewnia nam przewagę nad konkurencją. Pomagamy klientom uniknąć pułapek związanych z wąsko wyspecjalizowanymi produktami, które tworzą silosy danych, są droższe w zarządzaniu, a do tego hamują wdrażanie innowacji i dostosowywanie się do zmian na rynku oraz coraz surowszych przepisów prawa".

Dostępność
Rozwiązania Commvault CompleteTM Backup & Recovery, Commvault HyperScaleTM, Commvault OrchestrateTM i Commvault ActivateTM można już nabyć w firmie Commvault oraz u jej zaufanych partnerów.

kwitowski@sigma.com.pl