Dom » Nieruchomość

Coraz popularniejsze mieszkania w budowie

Mieszkania w trakcie budowy można kupić taniej, dlatego zainteresowanie nimi od dwóch lat rośnie

Chętnych na mieszkania w początkowym etapie budowy przybywa. Ponad czterech nabywców na pięciu, którzy wybierają mieszkanie od dewelopera, decyduje się dziś na zakup lokalu przed oddaniem go do użytkowania (83 proc.), wskazuje analiza Home Broker. Od dwóch lat rośnie grupa osób kupujących mieszkanie, którego budowa jeszcze się nie zakończyła. Jeszcze w 2010 roku na zakup lokalu w trakcie realizacji decydowało się tylko 58 proc. nabywców nowych mieszkań. Do wyboru takich mieszkań skutecznie skłaniają ich atrakcyjne ceny.

Duża elastyczność deweloperów w polityce sprzedaży sprawia, że coraz więcej osób wybiera rynek pierwotny. W ciągu ostatniego roku w największych miastach cena ofertowa nowych mieszkań spadła o około 6 proc., a na rynku wtórnym korekta była o połowę niższa, ocenia Home Broker.

Im wcześniej, tym taniej

Z 17 proc. w 2010 roku, do 28 proc. wzrosła liczba tych klientów deweloperów, którzy decydują się na zakup lokalu w inwestycji, która nie wyszła jeszcze nad ziemię.  Co trzeci wybór pada teraz na mieszkanie zanim jego budowa osiągnie stan surowy zamknięty, a przed dwoma laty na taki lokal podpisywał umowę tylko co piąty nabywca. Mieszkania w inwestycjach, które wchodzą dopiero na rynek najchętniej kupowane są w Warszawie, Trójmieście i Krakowie. W Poznaniu w ciągu roku liczba nabywców wybierających lokale na początku budowy podwoiła się.

Z drugiej strony, mniejszym wzięciem cieszą się mieszkania w inwestycjach ukończonych. Udział gotowych mieszkań w sprzedaży spadł z 42 proc. w 2010 roku, do 17 proc. obecnie. Dlaczego?

Powodzenie mieszkań w trakcie budowy jest coraz większe głównie z powodu ich atrakcyjnej ceny. Z wyliczeń Home Broker wynika, że wartość mieszkania po wybudowaniu wzrasta o około 6-10 proc. Poza tym, aby kupić lokal o relatywnie małej powierzchni zazwyczaj trzeba trafić do dewelopera na wczesnym etapie realizacji projektu.

W przypadku ukończonych mieszkań jest jednak wyjątek. W sytuacji, kiedy na oddanym do użytkowania osiedlu lub w ukończonym etapie inwestycji zostały tylko pojedyncze lokale można kupić je także w bardzo okazyjnej cenie. To głównie oferta dla osób poszukujących większych metraży, ale ich ceny są często zaskakująco niskie, jak na przeciętne stawki obowiązujące w danym mieście.

W Warszawie na osiedlu Alpha w ukończonych budynkach można kupić gotowe trzy i czteropokojowe mieszkania o powierzchni od 81 mkw. w cenie 5500 zł/mkw. Propozycję Red Real Estate Development warto rozważyć, jeśli poszukujemy większego lokum, bo cena zdecydowanie odbiega, nie tylko od średniej stawki za metr na stołecznym rynku pierwotnym wynoszącej 8300 zł/mkw., ale także od przeciętnej ceny w najtańszej w Warszawie Białołęce (6200 zł/mkw.).

Nie wszędzie mieszkania tanieją

Wbrew ogólnej tendencji spadkowej cen, w niektórych miastach wzrasta średnia cena 1 mkw. mieszkań na rynku deweloperskim. Jak podają analitycy Emmerson w Poznaniu i Krakowie w pierwszym kwartale tego roku odnotowano wzrost przeciętnych stawek. W stolicy Wielkopolski wzrost wyniósł ponad 50 zł/mkw., a w Krakowie przyrost ceny był nieduży.

Najwięcej za nowe mieszkanie niezmiennie zapłacimy w Warszawie. Jak podaje Emmerson, połowa oferty nowych mieszkań dostępna jest w stolicy w cenie 7-9 tys. zł za mkw. Co trzecie mieszkanie na warszawskim rynku deweloperskim kupimy do 7 tys. zł/mkw.

W Krakowie jest taniej. Zdecydowaną większość oferty stanowią mieszkania w cenie od 5 do 7 tys. zł za mkw. Co piąty nowy lokal kosztuje od 7 do 9 tys. zł/mkw. We Wrocławiu siedem na dziesięć nowych mieszkań kosztuje od 5 do 7 tys. zł/mkw. Najwięcej tańszych mieszkań do 5 tys. zł/mkw. jest w Gdańsku. A najbardziej jednorodną ofertę znajdziemy w Poznaniu. Tam osiem na dziesięć mieszkań jest dostępnych w cenie od 5 do 7 tys. zł/mkw.

W poszczególnych aglomeracjach najchętniej kupowane są mieszkania, których cena nie przekracza 350 tys. zł. W tej kwocie poszukiwane są lokale o powierzchni ok. 50 mkw. Z danych serwisu Oferty.net wynika, że najwięcej klientów na mieszkania w cenie przekraczającej 300 tys. zł jest w Sopocie (65 proc.) i Warszawie (59 proc.).

Autor: RED Real Estate Development

RED-Real Estate Development