Technologie » Internet

Cyberprzestępcy kradną wirtualne złoto i prawdziwe pieniądze

Wirtualni przestępcy stanowią realne zagrożenie dla graczy. Panda Security przygotowała ranking złośliwego oprogramowania służącego do wykradania loginów i haseł polskim graczom.

Cyberprzestępcy zazwyczaj mają ułatwione zadanie, bo gracze sami rezygnują z ochrony antywirusowej. Wirtualne trofea i ekwipunek gracza często mają sporą wartość w realnych pieniądzach.

Firma Panda Security sprawdziła, które trojany są szczególnie niebezpieczne dla graczy w Polsce. Liderem zestawienia jest trojan Lineage. Potrafi on wykradać hasła nie tylko do gry “Lineage: Lands of Aden”, ale również do tak popularnych gier jak “World of Warcraft”, “Maple Story” czy “Legend of Mir”. Trojanem zaprojektowanym specjalnie by wykradać hasła graczy “Legend of Mir” jest Legmir. Groźne są także trojany Gaobot (występują w wielu wariantach), które mogą wykradać klucze aktywacyjne do gier zapisane na CD. Natomiast trojan Trj/WoW bierze na cel hasła i loginy grających w “World of Warcraft”.

Trojany zmorą  dla graczy

Szczególnie groźną cechą trojanów jest fakt, iż każdy z nich może zostać zaprojektowany tak aby wykradać dane graczy. Ponadto większość z nich ułatwia infekowanie systemu użytkownika przez kolejne niebezpieczne programy.

Większość graczy jest zapewne świadoma zagrożeń związanych z obecnością w internecie. Mimo to nie zawsze korzystają oni z ochrony antywirusowej. Nawet jeśli posiadają program antywirusowy to częstą praktyką jest jego wyłączenie na czas rozgrywki. Powody takiego postępowania to opóźnienia w działaniu gry spowodowane skanowaniem dysku, aktualizacją czy inną aktywnością programu antywirusowego. Tymczasem współczesne rozwiązania pozwalają chronić gracza bez ryzyka, że w dobrej zabawie przeszkodzą mu irytujące spowolnienia. W produktach Panda Security na 2011 rok (http://www.pspolska.pl/home/) dostępny jest specjalny tryb dla graczy i kinomanów. Wystarczy go uruchomić aby program antywirusowy wstrzymał takie działania jak aktualizacje, autodiagnostyka czy zaplanowane wcześniej skanowanie dysku. Komputer nadal jest chroniony, bo program antywirusowy wciąż działa, ale nie powstają żadne odczuwalne dla gracza opóźnienia.

Wirtualna kradzież prawdziwych pieniędzy

Cennym łupem dla cyberprzestępców są zwłaszcza dane dostępowe do kont graczy. Już samo uzyskanie dostępu do platformy gdzie trzeba płacić abonament to zysk dla złodzieja. Ale tym czego uczestnicy wirtualnej rozgrywki szczególnie się obawiają są kradzieże ulepszanych miesiącami postaci i ekwipunku. Teoretycznie nie mają one żadnej konkretnej ceny i są tylko wirtualnymi gadżetami, ale wystarczy sprawdzić internetowe aukcje by przekonać się, że wartość jednej tylko postaci to nieraz kilka tysięcy złotych.

"Nowe możliwości wzbogacenia się zmotywowały cyberprzestępców dohandlu wirtualnymi przedmiotami, ale szkody jakie powodują przygotowane przez nich złośliwe kody to także poważny problem do rozważenia przez producentów gier. Dostęp do gier na podstawie skradzionych loginów czy kluczy CD to straty także dla nich” – powiedział Maciej Sobianek, specjalista ds. bezpieczeństwa Panda Security (www.pspolska.pl).

Twórcy złośliwego oprogramowania wykorzystują fakt, że wielu graczy chętnie wybiera drogę na skróty. Zamiast miesiącami budować swoją postać i wykonywać kolejne stawiane przez grę zadania wolą od razu wejść w posiadanie wirtualnej postaci cieszącej się znaczną reputacją i wysokim poziomem. W ten sposób wirtualna rozgrywka przekłada się na możliwość zarobienia rzeczywistych pieniędzy. Warto pamiętać, że szczególnym zainteresowaniem cyberprzestępców cieszą się te gry, które umożliwiają wykorzystanie prawdziwych pieniędzy, za które użytkownik może nabyć np. wirtualne przedmioty, walutę wykorzystywaną w grze, czy dostęp do nowych funkcji.

Więcej informacji o ochronie antywirusowej posiadającej specjalny tryb dla graczy na stronie: www.pspolska.pl

O firmie Panda Security

Założona w 1990 roku firma Panda Security jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań zabezpieczających opartych na technologii Cloud Computing. Produkty firmy są dostępne w ponad 23 językach i korzystają z nich miliony użytkowników w 195 krajach na całym świecie. Panda Security to pierwsza firma z branży security IT, która wykorzystała możliwości Cloud Computing wraz z technologią Kolektywnej Inteligencji. Ten innowacyjny model ochrony może każdego dnia automatycznie zanalizować i klasyfikować tysiące nowych próbek złośliwych programów, gwarantując firmom i użytkownikom domowym najbardziej efektywną ochronę proaktywną przeciwko zagrożeniom pochodzącym z internetu, przy minimalnym wpływie na wydajność komputera. Panda Security posiada 56 biur na całym świecie, a główne siedziby firmy mieszczą się w Kalifornii oraz w Hiszpanii.

W Polsce Panda Security działa od września 2001 roku. Firma znajduje się w ścisłej czołówce producentów najlepiej rozpoznawanych i ocenianych programów antywirusowych w Polsce. Ich dystrybutorami są: ABC Data, Action, Incom i AB. Programy dostępne są również w Media Markt, Saturn Planet, Empik, Euro RTV AGD oraz sieciach Komputronik i Vobis.

Oficjalna strona polskiego oddziału Panda Security Polska: www.pspolska.pl

Strona korporacyjna Panda Security: www.pandasecurity.com