Firma » Biura

Czas na ergonomię! Podpowiadamy, jak wyposażyć biuro?

Czy wiesz, że tylko 2% stanowisk biurowych w Polsce spełnia wymogi ergonomii? Ponad połowa z nich nie spełnia nawet podstawowych standardów ani wymogów prawnych!
Jednocześnie okazuje się, że ergonomia pracy jest niezwykle ważna nie tylko ze względu na nasze zdrowie, ale także z przyczyn ekonomicznych. Zdrowy pracownik na wygodnym stanowisku pracy to po prostu pracownik wydajny, który przynosi większe zyski.  Inwestycja w ergonomiczne meble biurowe jest więc inwestycją, która szybko się zwróci. Wszystko to brzmi bardzo prosto – wystarczy wymienić kilka mebli i urządzeń, aby nasze biuro zaczęło sprawniej funkcjonować. Od czego jednak zacząć tę ergonomiczną metamorfozę naszej firmy?

Wygodne biurko dla pracownika

Odpowiedz sobie na pytanie, w jakiej pozycji i gdzie najwięcej czasu spędzają Twoi pracownicy. Odpowiedź jest prosta – przy biurku! Przyjrzyj się więc temu meblowi i zastanów się, czy gwarantuje on Twoim współpracownikom odpowiedni komfort pracy. Zwróć uwagę na blat biurka. Czy jest duży na tyle, aby Twój pracownik miał odpowiednio dużo miejsca i wszystkie niezbędne rzeczy w zasięgu ręki? Czy ekran monitora jest w odpowiedniej odległości od jego oczu? Czy jest ustawiony na poziomie jego wzroku? To właśnie tego rodzaju drobiazgi decydują o tym, czy Twoje biuro nazwać można ergonomicznym i  podnoszą komfort pracy w Twojej firmie http://ferid.pl/

Kolejnym elementem, na jaki powinieneś zwrócić uwagę są nogi biurka. Czy są one regulowane? To bardzo ważne! Odpowiednie dopasowanie wysokości biurka do wzrostu użytkownika znacznie podniesie komfort użytkowania tego mebla. Wysokość biurka powinna umożliwić Twojemu pracownikowi utrzymanie przedramion pod kątem prostym – w innym wypadku będzie mu niewygodnie, a jego praca będzie znacznie mniej wydajna. Upewnij się także, że pod biurkiem jest na tyle dużo miejsca, że użytkownik może wyprostować nogi i swobodnie oprzeć nogi o podłogę. Jeżeli jego nogi wiszą w powietrzu, zapewnij mu wygodny podnóżek.

Funkcjonalny fotel do biurka

Obok biurka stoi drugi najważniejszy mebel  w  Twojej firmie. To fotel do komputera. Krzesło Twojego pracownika powinno umożliwiać mu przynajmniej podstawową regulację wysokości. Nowoczesne fotele są jednak dużo bardziej elastyczne i pozwalają także na regulowanie kąta nachylenia oparcia oraz siedziska, a także położenia podłokietników. Fotel obrotowy zapewnia także możliwość ruchu podczas siedzenia, co jest nieocenioną właściwością każdego krzesła. Tego rodzaju parametry mają podstawowe znaczenie dla zdrowia Twoich przełożonych. W końcu nierzadko każdy z nich spędza przy swoim biurku ponad 1400 godzin rocznie! Ta olbrzymia liczba godzin spędzona w niewłaściwych warunkach pracy może powodować wiele schorzeń kręgosłupa, nadgarstków czy nóg. Z tego powodu fotel biurowy to jeden z kluczowych mebli w Twoim biurze. Od niego zależy, czy Twoi pracownicy będą cieszyć się dobrym zdrowiem przez wiele lat, czy może będą chorować przez nieodpowiednie meble, które umieściłeś w swojej firmie.

Światło, lampy i żarówki

Nowoczesne biuro powinno być także odpowiednio oświetlone. Jasność pomieszczenia, w którym pracujemy ma kluczowe znaczenie dla  naszego wzroku. W zbyt ciemnym pomieszczeniu nasze oczy szybko się męczą, co może powodować różnego rodzaju schorzenia takie jak wady wzroku, suchość oczu czy nawet zaćma. Upewnij się, że każdy pracownik ma odpowiednią ilość światła dobranego do charakteru jego pracy. Pamiętaj, że każdy z nas potrzebuje odpowiedniej ilości światła naturalnego. Spędzanie wielu godzin bez światła słonecznego wprawia w przygnębienie i działa demotywująco. Zadbaj o dobry nastrój swoich podwładnych, gdyż ich humor przekłada się na jakość i efektywność ich pracy.

Jeżeli w Twoim biurze panuje mrok i mało w nim źródeł naturalnego światła, zadbaj o odpowiednie światło sztuczne. Oświetlenie górne rozświetli całe biuro i doda mu jasności, której potrzebuje każdy z nas. Odpowiednia ilość lamp sprawi, że nie będziesz musiał inwestować w dodatkowe oświetlenie punktowe. Pamiętaj, że równie ważne są odpowiednio dobrane żarówki. Zimne, ostre światło może powodować dyskomfort. Wybierz te, które zapewnią ciepłe, jasne światło, przypominające naturalne światło słoneczne. Jeżeli Twoi pracownicy wykonują pracę, która wymaga dodatkowego oświetlenia punktowego, dopasuj odpowiednie lampki biurkowe. Elastyczne ramię pozwoli na dostosowanie punktu światła do potrzeb każdego pracownika. Niektóre modele umożliwiają także regulację jasności oraz podłączenie telefonu za pomocą kabla USB. Takie udogodnienia z pewnością spodobają się Twoim pracownikom i zwiększą ich efektywność w trakcie wykonywania obowiązków.

Motywująca chwila przerwy

Nowoczesne biuro to takie, które bierze pod uwagę potrzeby ludzi w nim pracujących. Pamiętaj, że dzień pracy Twoich podwładnych nie składa się wyłącznie z wykonywania powierzonych im zadań. Choć znacznie krótsze, momenty przerwy są równie ważne. Upewnij się, że Twoi pracownicy mają miejsce, w którym mogą swobodnie wypocząć lub zjeść ciepły posiłek. Wygodne sofy lub fotele w strefie relaksu na pewno podniosą efektywność Twoich pracowników. Dobrze wykorzystana przerwa dodaje nam energii do dalszego działania, dlatego powinieneś zadbać o to, żeby przerwy Twoich pracowników były naprawdę wysokiej jakości. Stwórz dla nich miejsce przyjazne, wygodne, inspirujące do dalszej pracy. Pamiętaj, że dla wielu pracowników niezwykle istotna jest atmosfera, jaka panuje w miejscu pracy. Przestrzeń, która pozwala pracownikom na rozmowy (nie tylko te związane z obowiązkami zawodowymi) to dobra przestrzeń! Pamiętaj, że praca to także relacje międzyludzkie. Zespół, który się lubi, pracuje znacznie lepiej. Jeżeli pozwolisz swoim pracownikom na nawiązanie przyjacielskich relacji, będą chętniej przychodzić do pracy i wykażą się większą kreatywnością. Pamiętaj, żeby tworząc przestrzeń biurową oraz strefę relaksu, zwrócić uwagę na kolory i detale. Odpowiednio dobrana barwa ścian pozwoli Twoim pracownikom na wydajniejszą pracę. Istotnym dodatkiem są rośliny, które sprawiają, że przestrzeń naszej pracy staje się przyjaźniejsza. Ustaw w swoim biurze kilka doniczek z zielonymi roślinami, a z pewnością zauważysz, że Twoi pracownicy czują się lepiej i pracują efektywniej.

Ferid