Zdrowie » Uroda
„Czekoterapia” – aby opóźnić proces starzenia się
Zobacz więcej zdjęć » |
Wyjątkowe właściwości czekolady sprawiły, że jest ona produktem współcześnie coraz bardziej docenianym. Jej wartość dostrzeżono również w dziedzinie kosmetyki – coraz powszechniej staje się ona komponentem preparatów służących pięknu naszego ciała. Podstawowym składnikiem czekolady jest masło kakaowe, mające działanie pielęgnacyjne i nadające kosmetykom przyjemny aromat. Bogactwo masła stanowią ważne substancje mineralne, takie jak potas, magnez, wapno, fosfor, żelazo, cynk i miedź oraz witaminy z grupy A, E, B. Zawarte w nim składniki wykazują całkowitą biozgodność z ludzką skórą – są przez nią dobrze tolerowane oraz szybko ulegają wchłonięciu, oddając całą swą moc w służbę naszej urodzie.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Kult czekolady trwa po dziś dzień – za sprawą osób ceniących jej wspaniały aromat. Intensywna słodycz czekolady powoduje wydzielanie się endorfin, nazywanych popularnie hormonami szczęścia – jej smak oraz zapach nie tylko wprawiają w stan euforii i poprawiają samopoczucie, lecz także w każdej chwili dnia zwalczają destrukcyjne działanie stresu.
Czekolada kosmetyczna zawiera zwykle ponad 50 proc. miazgi kakaowej, zmieszanej z tłoczoną na zimno oliwą z oliwek, olejem migdałowym czy z pestek winogron. A do tego – dla każdego coś miłego: szczypta chili, pieprzu, goździków, owoców jałowca, miodu. Zabiegi czekoladowe nawilżają, ujędrniają i wygładzają skórę. Co więcej – opóźniają proces starzenia, gdyż ziarna kakaowca bogate są we flawonoidy, które aktywnie neutralizują niszczące działanie wolnych rodników.
Nadesłał:
pey
|
Komentarze (0)