Motoryzacja » Samochody

Czy chińskie felgi to dobry wybór?

Przyzwyczailiśmy się już, iż produkty, które nabywamy codziennie, wytworzono w Republice Chińskiej. Tak samo jest z kołami do aut. Nasuwa się zagadka, czy należy zaopatrywać się w takie felgi, czy z punktu widzenia bezpieczeństwa i wielu lat korzystania z samochodu, nie lepiej wybrać markowe?

Felga to nie tylko część auta, który określa jego wygląd wizualny. Koło przede wszystkim ma zasadniczą funkcję, jaką jest zdolność do przemieszczania się oraz wygoda i bezpieczeństwo podróży.

Mając w pamięci te szczegóły i szukając nowych alufelg do naszego samochodu, warto kierować się sławą wytwórcy. Alufelga musi być nie zaledwie solidna, ale również perfekcyjnie okrągła. Felga, która nie może się wyważyć jest kompletnie bezużyteczna niezależnie jak stylowy miałaby krój ramion.

Co powoduje, że alufelgi wytworzone w Republice Chińskiej są dużo tańsze od tych uznanych producentów mimo, tego że te pierwsze muszą przebyć pół świata, by mogły trafić na wyposażenie posiadanego przez nas samochodu, a liderem w produkcji tych renomowanych jest nasz zachodni sąsiad? Alufelgi sprowadzane z Chin są w dodatku dużo tańsze i zdecydowanie bardziej efektowne niż najtańsze felgi aluminiowe Ronal, Enzo czy Autec. Czy da się to rozwikłać tylko za pomocą niższych kosztów produkcji?

Mniejsze koszty produkcji to tylko jeden z elementów i zapewne nie dominujący. Gonitwa za zmniejszaniem kosztów powoduje, że jakość stopów metali, z których przygotowuje się felgi w Chinach wolno dopasować do resztek pozostających po odlewaniu felg u cenionych producentów. Żadna uznana firma w tej branży nie zaryzykuje uzyskiwanie kół ze stopów niskiej wartości, bo ryzykuje posiadaną renomę, o którą zabiegała latami. Tymczasem Chińczycy wytwarzają alufelgi, którym nie nadają nawet nazw. Przyjmują założenie, że i tak wszystko się sprzeda dzięki taniości produktu.

Jakość rozpatrywanych kół jest niewątpliwie niższa, co ciągnie za sobą skutki w postaci blaknącego, odpryskującego lakieru, podatność na odkształcenia i w efekcie trudności w wyważaniu. Żaden solidny serwis nie podejmie się odnowienia tanich azjatyckich alufelg, ponieważ efekt będzie krótkotrwały i tak za pewien czas te felgi trzeba będzie oddać na złom i zainwestować w kolejny komplet.

Sklep online z felgami aluminiowymi